i službeno

[FOTO] Ništa od partnerstva između Porschea i Red Bulla u Formuli 1!

13.09.2022 u 08:14

Bionic
Reading

Nagađalo se da bi Porsche mogao biti službeni dobavljač pogonskih jedinica od 2026., jer je bilo posve izvjesno da Red Bullova F1 momčad traži zamjenu za Hondinu pogonsku jedinicu nakon postupnog odlaska japanskog dobavljača

Tijekom posljednjih nekoliko mjeseci Porsche i Red Bull su održali razgovore o mogućnosti ulaska Porschea u Formulu 1. Dvije kompanije sada su zajednički došle do zaključka da se ti razgovori više neće nastaviti. Službena je to objava koja se našla na stranici Porschea krajem prošlog tjedna. No da bi znali kako je do takve mogućnosti uopće i došlo valja se vratiti nekoliko mjeseci ranije.

Naime, u svibnju ove godine je objavljeno kako se Porsche i Audi službeno od 2026. pridružuju Formuli 1, i bila je to vijest koja je zainteresirala sve poklonike najbržih bolida jednosjeda. Tadašnji je izvršni direktor Volkswagen grupe dr.Herbert Diess otkrio da će ova dva proizvođača iz njihovog portfelja sudjelovati u najznačajnijoj trkaćoj seriji na svijetu.

Audi je krajem kolovoza i službeno potvrdio kako ulazi u Svjetsko prvenstvo FIA Formule 1 od 2026. s posebno razvijenom pogonskom jedinicom. Projekt će se nalaziti u pogonu Audi Sporta u Neuburgu u blizini Ingolstadta. Ovo je prvi put u više od desetljeća da će pogonski sklop Formule 1 biti izgrađen u Njemačkoj. No marka s četiri prstena još uvijek nije objavila s kojom će momčadi ući u Formulu 1, obećavši da će to objaviti do kraja godine.

U ovoj ipak imaginarnoj kombinaciji Porschea i Red Bulla, nagađalo se da bi upravo njemački proizvođač sportskih automobila mogao biti službeni dobavljač pogonskih jedinica od 2026. Bilo je posve izvjesno da Red Bullova F1 momčad traži zamjenu za Hondinu pogonsku jedinicu nakon postupnog odlaska japanskog dobavljača iz Formule 1, ne samo za prvu momčad 'crvenih bikova', već i za svoju drugu momčad Alpha Tauri (bivši Toro Rosso).

'Pretpostavka je uvijek bila da će se partnerstvo između Porschea i Red Bulla temeljiti na ravnopravnoj osnovi, što bi uključivalo ne samo partnerstvo za pogonsku jedinicu, već i momčad. To se nije moglo postići. Uz finalizirane izmjene pravila za pogonske jedinice od 2026., trkaća serija ipak ostaje atraktivno okruženje za Porsche, koje će se i dalje pratiti.', stoji na web stranici Porsche AG-a.

To ne znači da Porsche i Red Bull neće nastaviti svoju suradnju kad je riječ o nekim drugim trkaćim serijama, poput na primjer Porsche TAG Heuer Esports Supercupa. Radi se naravno o virtualnim utrakama i trkaćim automobilima.