dobra vijest

[FOTO] Citroën pojačao proizvodnju novog C5 Aircrossa: Lansiranje na europsko tržište u lipnju

13.06.2022 u 10:48

Bionic
Reading

Mjerilo u pogledu udobnosti i modularnosti, C5 Aircross nudi širok izbor ekonomičnih i učinkovitih motora, uključujući i plug-in hibridnu verziju koja čini gotovo 41 posto prodaje od početka ove godine

Citroën je u siječnju predstavio redizajnirani Citroën C5 Aircross, kompaktni SUV C-segmenta, koji je time ušao u svoju fazu 2. Dobra je vijest, s obzirom na trend usporenih isporuka u globalnoj autoindustriji zbog sveopće nestašice komponenti poput mikročipova, kako francuski proizvođač pojačavaju proizvodnju ovog modela u tvornici u Rennesu, u Francuskoj. Većom proizvodnjom bi se tako otvorio put za komercijalno lansiranje najavljenog modela u Europi ovog lipnja.

C5 Aircross je doživio veliki uspjeh od svog pojavljivanja otkako je predstavljen 2018. i lansiran 2019. Danas, komercijaliziran u 85 zemalja i nakon što je prodan u više od 325.000 primjeraka, uključujući 245.000 u Europi, C5 Aircross se ističe u vrlo konkurentnom segmentu kompaktnih SUV vozila zahvaljujući svojoj prostranosti u vozilu, modularnosti i posebno velikoj udobnosti.

Novi C5 Aircross prikazuje svoju novu siluetu koja izražava veću snagu i prepoznatljivost utjelovljujući moderan i dinamičan stil. Referenca u pogledu udobnosti i modularnosti, SUV je dostupan u benzinskoj i dizel verziji, te plug-in hibridnoj verziji, koja trenutno čini 41 posto prodaje.

Citroënova tvornica u Rennesu

Ovaj proizvodni pogon ima mjesto čvrsto ukorijenjeno u srcu Citroënove povijesti. Nakon što je nedavno proslavila svoju 60. godišnjicu, tvornica koja je započela proizvodnju s modelom Ami 6 daleke 1961. godine, doživjela je rođenje brojnih kultnih Citroënovih modela, od GS-a do BX-a, XM-a, C5 i C6, da spomenemo samo neke. Proizvodnja prve generacije SUV-a C5 Aircross započela je u ožujku prije četiri godine, a sada proizvodnja novog C5 Aircrossa dodatno jača vezu između Citroëna i ove tvornice.  

Udobnost, prostranost i modularnost

Kombinacija ovjesa Citroën Advanced Comfort® sa Citroën Advanced Comfort® sjedalima, prostora i modularnosti bez premca, kao i tehnologija pomoći vozaču, kao što je pomoć u vožnji na cesti, pretvaraju prema proizvođaču svako putovanje u 'spokojno i opuštajuće iskustvo'. Ovjes Progressive Hydraulic Cushions®, ekskluzivan za Citroën, poboljšava apsorpciju nesavršenosti na cesti i osigurava da putnici putuju u apsolutnoj udobnosti, s pravim efektom 'letećeg tepiha'.

C5 Aircross je jedini SUV u segmentu koji nudi tri pojedinačna klizna, nagibna i preklopiva stražnja sjedala. Ova sjajna modularnost kombinira se s rekordnom zapreminom prtljažnika u svojoj kategoriji: od 580 l do 720 l (do čak 1630 l s preklopljenim sjedalima) u verziji s motorima s unutarnjim izgaranjem i od 460 l do 600 l u plug-in hibridnoj verziji.

  • +30
Citroën predstavio redizajnirani C5 Aircross Izvor: Promo fotografije / Autor: Citroën

Pogonski sklopovi novog C5 Aircrossa

Osvježeni model C5 Aircross dolazi s tri pogonska sklopa: benzinskim PureTech 130, dizelskim BlueHDi 130 te Plug-in Hybrid 225. Što se tiče motora s unutarnjim izgaranjem riječ je o provjerenim referenacama, stoga treba naglasiti kako ponuda plug-in hibridnog motora dodatno poboljšava dobrobit u vozilu, zahvaljujući prednostima električne vožnje za dnevna putovanja do 55 km i neograničenom dometu vožnje za duga putovanja s benzinskim motorom.

Ova motorizacija omogućuje vožnju u tišini i odsutnosti vibracija u električnom načinu rada do 135 km/h, nudi trenutnu dostupnost od 320 Nm okretnog momenta, osiguravajući trajnu udobnost korisniku jamčeći dinamičko podizanje u svakom trenutku. Uz nultu emisiju CO₂ daje slobodu pristupa urbanim područjima gdje su zabranjena vozila na benzin i dizel.

Korisnici C5 Aircross Plug-In Hybrid izvedbe također imaju koristi od niza usluga za olakšavanje punjenja: s upravljanjem izravno u vozilu ili sa svog pametnog telefona, kao i mogućnost programiranja vremena punjenja. Punjenje je brzo, s punim punjenjem za manje od dva sata na zidnoj kutiji.