test automobila

[FOTO/VIDEO] Vozili smo Citroën ë-C4: Moderan potpuno električni crossover za ekološki užitak u vožnji

16.10.2021 u 07:49

Bionic
Reading

ë-C4 ima učinkovit motor s nultom emisijom CO₂ i rasponom do 350 km prema WLTP ciklusu, a njegov električni motor snage je 100 kW (136 KS) s 260 Nm okretnog momenta, za ubrzanje od 0-100 km/h za 9,4 s i najveću brzinu od 150 km/h

Prije nešto više od godinu dana, točnije početkom srpnja 2020. Citroën je održao svjetsku premijeru C4. Ovaj model C-segmenta, zapravo atraktivni kompaktni peterovratni coupé hatchback dizajniran je kao crossover. Osim jedinstvenog dizajna novi C4, a moramo reći da samo ime i nije novo, faktografski gledano radi se o njegovoj trećoj generaciji, jer ime modela C4 se pojavilo na tržištu još 2004.

No s tehničke strane, najnovija generacija ipak je po svemu jedan automobil potpuno različit od svega prethodno viđenog. Naime, uz klasične benzinske i dizelske motore s unutarnjim izgaranjem, sada je stigla i ona najmodernija treća opcija pogona, a riječ je o potpuno električnoj verziji oznake ë-C4.

Citroën ë-C4 FEEL PACK Izvor: Wochit / Autor: tportal.hr

Mi smo na hrvatskoj premijeri početkom veljače ove godine nakratko isprobali benzinsku verziju C4 SHINE Pure Tech 130 S&S EAT8, a isto smo ponovili i na jednotjednom testu u travnju. Riječ je o modelu s trocilindričnim 1,2-litrenim turbo-benzinskim motorom snage 131 KS s 8-brzinskim automatskim mjenjačem. Sada je red došao i na jednotjedni test potpuno električnog modela oznake ë-C4 FEEL PACK.

Za ljubitelje klasičnih motora treba spomenuti da model C4 nudi široku paletu benzinskih i dizelskih motora: pet Euro 6d benzinskih motora: PureTech 100 S&S 6-brzinski ručni mjenjač, PureTech 130 S&S 6-brzinski ručni mjenjač, PureTech 130 S&S EAT8, PureTech 155 S&S EAT8 i PureTech 155 EAT8. Dok se za ljubitelje dizelskih motora u ponudi nalaze dva Euro 6d dizelska motora: BlueHDi 110 S&S 6-brzinski ručni i BlueHDi 130 S&S EAT8.

U slučaju potpuno električnog modela ë-C4, koji je ipak ekološki najprihvatljiviji pogon suvremene sadašnjosti, ali i dugoročnije budućnosti, na izbor imate jedino model električnog pogona snage 100 kW (136 KS), opremljen litij-ionskom baterijom s radnim naponom od 400 V i kapaciteta 50 kWh.

Vanjski dizajn, struktura i dimenzije ë-C4

Na prvi pogled razlike između klasičnih verzija i potpuno električne izvedbe nema, naravno električna verzija nema završetke ispušnih cijevi, a na njemu su vidljive i oznake 'ë' na prednjim vratima s obje strane te 'ë C4' straga.

Rekli smo već i kod prethodno testirane benzinske izvedbe C4 da je njegov oblik najbolje definirati kao kompaktni hatchback oblik karoserije crossover automobila, odnosno onaj koji straga ima i stražnj peta vrata koja se otvaraju u stilu coupéa. Ipak, kod ovog hatchbacka linija krova i zadnja vrata nisu odrezane pod oštrim kutom. Rekli bismo da je krovna linija blago oblikovana spuštajući se prema stražnjem kraju.

Atraktivni stražnji spojler gotovo cijelom dužinom, odnosno širinom od lijeve do desne strane, navodi na pomisao da je riječ o dijelu, na kraju ipak gotovo okomito odrezanih petih vratiju. Neki će možda pomisliti da je riječ o krovnom spojleru, no je li to doista tako ili nije, prosudite sami. Nama je ovo rješenje vrlo atraktivno, a očito i s aerodinamične strane jako učinkovito. Sam proizvođač tvrdi da je ovaj lagano nagnuti krov straga posveta kultnom Citroënu GS.

Sam stražnji kraj daje dinamičnost i robusnost, istovremeno sugerira velik volumen prtljažnika (380 l) kroz vrata prtljažnika sa širokim izrezima optimiziranim za utovar. Zanimljivo, korisni volumen prtljažnika identičan je za sve verzije C4, bez obzira na vrstu motora, odnosno vrstu pogona.

Njegov prtljažnik može rasti do 1250 l do krova s preklopljenim naslonima stražnjih sjedala. S nagnutim stražnjim staklom, vertikalnim otvorima i spojlerom, stražnji kraj crpi svoju inspiraciju iz oblika karoserije modela C4 Coupé iz 2004. godine, posebice u originalnom dvodijelnom stražnjem prozoru na vrhu aerodinamičnog spojlera. Za više praktičnosti, podnica u dva položaja omogućuje podjelu prtljažnog prostora u odjeljke i omogućava ravan pod kada su sjedala spuštena. Kod potpuno električnog modela ë-C4 ovaj donji dio pretljažnog prostora je idealan za spremanje pripadajućih kabela za punjenje električnom strujom.

No ovaj bi se automobil po svom obliku mogao promatrati i kao jedna limuzina, dobro možda ne u klasičnom smislu samog pojma, ali ipak jest. Idemo dalje. Gledajući izvana, C4 i ë-C4, ne ulazeći u njihove očite strukturne razlike u vrsti pogona, gotovo su crossover, jer i visina od podloge na kojoj se vozi ponešto je veća od uobičajene za osobni automobil. Tu su naravno i brojne plastične zaštitne obloge, karakteristični Citroënovi airbumperi sa strane vozila.

Sve u svemu, ë-C4 je doista aerodinamičan i fluidan, a preuzima i glavne oznake identiteta marke Citroën, istovremeno donoseći novi izgled dizajna game.

Gledamo li samo strukturu, potpuno električni ë-C4 koristi PSA CMP1 platformu (Common Modular Platform), a riječ je o globalnoj subkompaktnoj platformi koju zajedno koriste i razvijaju Groupe PSA i kineski proizvođač automobila u državnom vlasništvu Dongfeng. Ova se platforma koristi za subkompaktne i kompaktne modele automobila s motorima s unutarnjim izgaranjem i automobile na baterije (e-CMP), dok se za veće automobile koristi PSA EMP2 platforma.

Njegove vanjske dimenzije su sljedeće,: duljina 4355 mm, širina 1800 mm (2032 mm s oklopljenim retrovizorima), visina 1520 mm (dakle, električni model je 5 mm niži od modela s klasičnim pogonom), međuosovinski razmak je 2670 mm. Kratki prednji i stražnji prevjesi u kombinaciji s kotačima velikog promjera (690 mm) i visinom od tla od 156 mm, što je veće od konkurencije, daju vozilu jedinstveno, odlučno i samouvjereno povišeno držanje, stav koji bi se najbolje mogao opisati 'spreman za skok'. Zahvaljujući povišenom stavu, nudi višu točku gledanja vozača u vozilu od konkurencije (1,22 m) kako bi iskoristio bolju vidljivost tijekom vožnje.

Prednji kraj, s rasvjetom u obliku slova V, uključuje Citroënove nove estetske standarde, koje su najavili konceptima CXPerience Concept, Ami One Concept i 19_19 Concept te inicirali novi C3 početkom 2020. godine, prirodni razvoj Citroënovog potpisa - prednja svjetla i kromirane oznake marke ('ševroni') protezali su se po cijeloj širini vozila. U ovoj novoj, jedinstvenoj i prepoznatljivoj scenskoj izvedbi, 'ševroni' se proširuju na dnevna svjetla na vrhu, a sada i na prednja svjetla ispod, ističući full LED tehnologiju rasvjete Citroën LED Vision s LED dnevnim svjetlima i prednjim svjetlima s tri LED modula. LED svjetla za maglu, u kombinaciji sa šarenim umetcima vrlo grafičkog dizajna, upotpunjuju ovaj inovativni i visokotehnološki prednji kraj.

Aerodinamičan profil nudi velikodušni volumen naglašen nekim mekim i mišićavim linijama tijela, osiguravajući snagu, zapaženu robusnost i karakter. Veliki kotači istaknuti su vrlo profinjenim dizajnom 18-colnih naplatka. Dobro postavljeni u četiri ugla vozila, pružaju sigurnost i dobro sjedalo za oblik karoserije. Mat crni lukovi na kotačima, povezani s 'pregačama' prednjeg i stražnjeg odbojnika i Airbump® s obojenim umetcima, čine energičnim oblik karoserije i sugeriraju zaštitu i robusnost, dok kromirane vremenske trake na prozorima i nova ogledala modernog i elegantnog dizajna dodaju sigurnost i profinjenost.

Što se dimenzije kotača i samih guma tiče, kod verzija s klasičnim pogonom su u ponudi dimenzije guma 215/65R16, 215/60R17, kao i 195/60R18. Još smo na hrvatskoj premijeri rekli za ovu posljednju dimenziju kotača da smo isprva mislili da je riječ o posebnoj aerodinamičnoj vrsti kotača i guma namijenjenim isključivo potpuno električnom ë-C4, no i prethodno testirani model C4 SHINE Pure Tech 130 S&S EAT8 je imao 18-colne Aeroblade crne naplatke sa Goodyear UltraGrip Preformance + zimskim gumama dimenzija 195/60R18. Na potpuno električnom testnom modelu ë-C4 FEEL PACK smo imali 18-colne aluminijske naplatke Crosslight s ljetnim gumama Michelin e•Primacy dimenzija 195/60 R18.

U odnosu na prethodno testirani C4 PureTech 130 S&S EAT8 koji teži oko 1353–1446 kg s vozačem od 75 kg, sada testirani potpuno električni ë-C4 teži oko 1636–1714 kg s vozačem ili oko 268-283 kg više. S druge strane pojačana konstrukcija gume s ima i veći indeks brzine i nosivosti 96H, bez obzira na užu gaznu površinu. To pogoduje i manjoj potrošnji goriva, ali i agilnosti gume. Ukratko, na našem testnom električnom modelu i ova neuobičajeno uska, ali u promjeru visoka guma odlično izvršava svoju funkciju. Osim toga, zbog uže gazne površine mogućnost akvaplaninga na mokrom kolniku je osjetno manja nego kod gume šire gazne površine. Osim toga, u vožnji zasniježenim prometnicama se ovakva guma u zimskom profilu također bolje ponaša, osim ukoliko baš ne trebate gume s velikom razinom flotacije, kao npr. u vožnji blatnom ili općenito rastresitom podlogom.

  • +69
Citroën ë-C4 FEEL PACK Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Unutrašnjost kabine

Interijer ë-C4 (podrazumijeva se i C4) je dojmljiv već na prvi pogled svojom kvalitetom i modernošću. Program Citroën Advanced Comfort® sugerira udobnost čistom, modernom nadzornom pločom, meko oblikovanim pločama vrata, s više pretinaca, mekim, podatnim materijalima i sjedalima koja pozivaju putnike da dođu i sjede u kabini. Kako je oprema našeg testnog auta bila FEEL PACK, odnosno uređenje Urban Grey - siva tkanina Chevrons i umjetna crna koža TEP s Advanced Comfort sjedalima.

Široka i ugodna sjedala našeg ë-C4 odmah pružaju ugodan osjećaj udobnosti i podrške, dajući osjećaj da sjedite u naslonjaču, dobro izoliranom od ceste. Sjedeći položaj je povišen, pa je preglednost iz kabine prema van vrlo dobra zahvaljujući velikim staklenim površinama od 4,3 m².

Uvjerljiva široka vodoravna nadzorna ploča pruža putnicima osjećaj prostora i volumena, a istovremeno nudi brojne pretince ugrađene u dizajn, što je znak inteligencije koncepcije: izvlačiva ladica Citroën Smart Pad Support ™ na suvozačevoj strani na koju se može jednostavno instalirati tablet, a tu je i pokretna konzola za pohranu. Ulazeći prirodno u panele vrata, nadzorna ploča stvara efekt okruženja koji pojačava dojam zaštite i spokoja u kabini dok visoka i široka središnja konzola poboljšava status ovog kompaktnog hatchbacka.

Materijali našeg testnog modela dodaju vrijednost i mekani su u dodirnim područjima: gornji dio armaturne ploče, obloge na prednjim vratima, meka obloga za naslon za ruku. Satenski kromirani ili sjajni crni naglasci na otvorima, upravljaču, upravljačkoj ploči, kontrolama klimatizacije i zabave, središnjoj konzoli ili pladnju na instrumentnoj ploči dodaju profinjenost putničkom prostoru i služe za prepoznavanje korisnih funkcija.

Okrenut vozaču, upravljač sa širokom, tankom donjom prečkom uključuje kontrole pomoći s lijeve strane i upravljačke programe za zabavu na desnoj strani.

U svojoj organizaciji i tretmanu, HMI-i (Human Machine sučelja) unose tehnologiju i modernost u putnički prostor. Okrenuta vozaču, neuobičajena, potpuno digitalna 5,5-inčna instrumentna ploča u boji s HD okvirom odlikuje se originalnom i čitljivom grafikom.

Sama grafika je posebno prilagođena i vozaču pruža podatke vezane na punenje i općenito električni pogon. Istaknuto je to umirujućom bijelom rasvjetom raspoloženja za plutajući efekt, a nadopunjuje ga veliki obojeni head-up zaslon koji se lako čita i drži vozača usredotočenim na cestu ispred sebe prikazujući bitne podatke o vožnji na čitljiv i intuitivan način.

U sredini, na vrhu nadzorne ploče i povezan sa središnjim otvorima, ultratanki 10-inčni (25,5 cm) zaslon osjetljiv na dodir bez okvira je centralno središte kontrola vozila.

Sadrži sjajni crni završetak i kombiniran je s kromiranim kotačićem za podešavanje s motivom 'ševrona'. Dvozonske automatske klimatske kontrole, fizičke za neposredan pristup postavkama, pažljivo su tretirane: kromirani kotači ukrašeni su istim motivom.

Novi C4 ima novu, elegantnu i kvalitativnu metalnu ručicu automatskog mjenjača, a kod našeg ë-C4 situacija je gotovo preslikana. Klasični model C4 ma 3 položaja (R, N i D) za jednostavan odabir stupnjeva prijenosa za vožnju unazad, neutralnim ili prednjim hodom, u kombinaciji s podsjetnikom s pozadinskim osvjetljenjem. Kombinira se s dvije tipke s pozadinskim osvjetljenjem: P za aktiviranje načina parkiranja, M za aktiviranje ručnog načina vožnje za konvencionalne verzije motora ili B za aktiviranje načina povrata energije kočnice za električnu verziju. Treba reći, ë-C4 nema automatski mjenjač kao konvencionalni modeli, već je to jednobrzinski birač smjera kretanja.

Konzola također uključuje električnu kontrolu ručne kočnice i izbornik načina vožnje. Na raspolaganju je nekoliko modova vožnje koje aktivira izbornik načina rada na središnjoj konzoli: Eco, Normal ili Sport, koji djeluje na različite parametre, uključujući klimatizaciju i učinkovitu snagu i performanse, omogućujući vozaču da odabere između dinamičnosti ili optimalne ekološke vožnje.

Mjesta unutar kabine ima za petero odraslih osoba, iako je srednje sjedalo straga manje profilirano od sjedala lijevo ili desno, pa bismo rekli da je ovo sjedalo više namijenjeno osobi slabije konstitucije ili djetetu.

Napredni sustavi pomoći u vožnji

Novi ë-C4 i novi C4 opremljeni su sustavima pomoći u vožnji, i to čak s 20 tehnologija posljednje generacije. Tehnologije za poboljšanje sigurnosti tijekom vožnje su veliki korak prema autonomnoj vožnji: Active Safety Brake; Collision Risk Alert and Post Collision Safety Brake; aktivni sustav nadzora mrtvih kutova; sustav za pomoć pri zadržavanju unutar vozne trake; adaptivni limitator/regulator brzine s funkcijom Stop & Go; sustav Highway Driver Assist; Coffee Break Alert; sustav za upozorenje na nepažnju vozača; prošireno prepoznavanje prometnih znakova i preporuka za brzinu, automatsko prebacivanje dugih u kratka svjetla.

Tehnologije za povećanje udobnosti i bezbrižnosti u vozilu: pristup i pokretanje vozila bez ključa; head-up zaslon u boji; automatska električna parking kočnica; bočni parkirni senzori; kamera za vožnju unatrag Top Rear Vision; kamera 360 Vision; Park Assist; Hill Start Assist; svjetla za maglu s bočnim osvjetljenjem, kontrola stabilnosti prikolice.

Naš je testni model ë-C4 FEEL PACK imao sljedeće sustave: automatsko kočenje u slučaju opasnosti od sudara pomoću kamere i radara, upozorenje u slučaju opasnosti od sudara, pomoć pri zadržavanju vozila unutar vozne trake, prepoznavanje prometnih znakova i preporuka za brzinu, upozorenja na nepažnju vozača kamerom. Tu su i automatski dvozonski klima uređaj, električni sekvencijalni podizači stakala sprijeda i straga, električno preklopivi vanjski retrovizori Citroën Connect Nav na 10" tabletu (navigacija 3D), Funkcija Mirror Screen (Apple CarPlay™), Citroën Connect Assist, Smart Pad Support Citroën (univerzalni držač), Head-up zaslon, kamera za vožnju unatrag.

Ovjes ë-C4

Udobnost vožnje gotovo je legendarna odrednica Citroënovih vozila, pa tako niti ë-C4, baš kao i konvencionalni C4 nisu iznimka. Opremljeni su Citroënovim ovjesom s progresivnim hidrauličnim jastucima® koji pružaju vrhunsku udobnost i efekt letećeg tepiha, za dobrobit na vozilu, dinamiku i užitak u vožnji.

Njegov princip rada je jednostavan. Ovaj Citroënov ovjes dodaje dva hidraulična graničnika sa svake strane: jedan za odskok i jedan za kompresiju. Ovjes radi u dvije faze, ovisno o naprezanjima:

  1. Na laganim kompresijama i otpuštanjima opruga i amortizer zajedno upravljaju okomitim pokretima bez naprezanja hidrauličkih graničnika. To ostavlja dojam da automobil leti iznad deformacija ceste: to je efekt letećeg tepiha.
  2. Na većim kompresijama i prigušivanjima opruga i amortizer rade zajedno s hidrauličkim zaustavljačima koji postupno usporavaju kretanje, čime se izbjegavaju iznenadna zaustavljanja na kraju hoda. Hidraulični čep apsorbira i raspršuje pohranjenu energiju. Stoga nema pojave povratka, putnici su savršeno izolirani od ceste.

Električni pogonski sklop 136 KS EAT

Potpuno električni ë-C4 ima učinkovit motor s nultom emisijom CO₂ i rasponom do 350 km prema WLTP ciklusu. Osim užitka u vožnji sa 100-postotnom električnom energijom, bez ispuštanja CO₂ i stvarnih ušteda u korištenju, novi ë-C4 omogućuje pristup prometnim područjima s ograničenim prometom što je sve češća pojava u mnogim modernim zapadnoeuropskim gradovima.

Ovaj električni motor, koji smo vidjeli u još nekim električnim modelima PSA grupe, poput Peugeota e-208, e-2008 ili u Opel Corsi-e i Mokki-e, posebno je moćan i energičan, bez obzira na okolnosti, sa 100 kW (136 KS) snage, 260 Nm okretnog momenta trenutno dostupnim za čisto, linearno ubrzanje, 0-100 km/h za 9,4 sekundi u Sport modu i najveću brzinu od 150 km/h (Sport mode). Pogon je na prednja dva kotača. Prosječna potrošnja energije u kombiniranoj vožnji (WLTP) je 15,3 - 16,6 kWh/100 km.

Opremljen je litij-ionskom baterijom s radnim naponom od 400 V i kapaciteta je 50 kWh. Novi ë-C4 ima značajku kočenja koja pojačava usporavanje vozila bez pritiskanja papučice kočnice, kako bi se povećao domet. Ovaj sustav omogućuje povrat energije dostupne tijekom faza kočenja i usporavanja, za razliku od uobičajenih verzija s kasičnim motorima. Ova radnja omogućava vozaču da djelomično napuni bateriju i poveća doseg. Vožnja uzbrdo na primjer tako više troši energiju pohranjenu u bateriji, ali zato kočenjem nizbrdo se ona osjetno i vraća u bateriju.

Francuski proizvođač nudi dodatnu sigurnost, jer je bateriji zajamčena upotreba od 8 godina ili 160.000 km za 70 posto svog kapaciteta punjenja.

Punjenje električnom energijom

Kod potpuno električnog ë-C4 vrijeme punjenja je optimizirano:

  • U načinu 4 na javnoj stanici za punjenje, koristeći brzi punjač od 100 kW, baterija se puni brzinom od 10 km min, vrijednost na najboljoj razini u segmentu: 80 posto napunjenosti završeno je za 30 min.
  • U načinu rada 3 kod kuće, na kupljenom ili unajmljenom wall boxu s 32 A, akumulator se ubrzava i traje 7,5 sati u jednofaznom, ili čak 5 sati u trofaznom, s opcijskim punjačem od 11 kW.
  • U načinu rada 2 kod kuće, za povremene potrebe, baterija se može napuniti za 15 sati na utičnici tipa 16 A i više od 24 sata na standardnoj kućnoj utičnici.

Kako bi kupcima olakšao život i omogućio im svakodnevno uživanje u njihovom električnom vozilu uz brže vrijeme punjenja, Citroën se brine za sve i nudi 'sve na jednom mjestu' rješenje za instalaciju zidne kutije (Wallbox) kod kuće.

Punjenje je pojednostavljeno i može se programirati ili odgoditi, primjerice za povoljnije cijene izvan električne energije. Kupci programiraju naplatu vozila pomoću tableta u putničkom prostoru ili pomoću aplikacije My Citroën. Otvor priključka za punjenje, koji se nalazi s lijeve, vozačeve strane vozila, opremljen je svjetlima u boji, uz pomoć kojih možemo vizualno nadzirati postupak punjenja, što također može biti prikazano u aplikaciji MyCitroën. Isto tako, punjenje je jednostavno zahvaljujući poboljšanoj ergonomiji zakrilca i kablova za punjenje pohranjenih na šarkama podnog zgloba.

Sa svojim lansiranjem asortimana elektrificiranih vozila, Citroën podržava vozača nudeći jasna i intuitivna sučelja, jednostavna za čitanje, razumijevanje i uporabu. Cilj je jednostavan: ojačati vezu između vozača i njegovog /njenog vozila, poboljšati modernost pogonskog sklopa, pojednostaviti sve interakcije i sve radnje, svakodnevno. Vozač ima poseban posebni način prikaza na digitalnoj instrumentnoj ploči za prikaz mjerača ili raspona, kao i izbor 3 widgeta: indikator snage - mjerač snage, protok energije ili udobnost topline, mehanizam koji omogućava pregled prikaza utjecaj elemenata udobnosti topline na potrošnju energije.

Određene stranice na dodirnom zaslonu, dostupne izravno s gumba na središnjoj konzoli, prikazuju radni status sustava ili postavke za odgođeno punjenje baterije. Kada se vozilo puni, između ostalog na ekranu se prikazuje preostalo vrijeme punjenja za postizanje punog napunjenosti (u satima i minutama), opseg koji se oporavlja (u km) ili povratna stopa napunjenosti baterije (u postocima).

Za kraj, Citroën C4 LIVE Pure +Tech 100 S&S BVM6 kreće od 140.140 kn (sa svim davanjima) dok prvi dizelski model C4 LIVE Blue HDi 110 S&S BVM6 kreće od 155.600 kn (sa svim davanjima), dok potpuno električni model ë-C4 FEEL 136 KS EAT kreće od 283.400 kn (sa svim davanjima). Naš testni model ë-C4 FEEL PACK sa svim opcijama (uključujući i 4 kotača sa zimskim gumama) stoji 281.700 kn, u što je uključen i Citroënov EKO BONUS od 20.000 kn.

Citroën ë-C4 dolazi s pet godina jamstva i servisiranja, poklon stanicom za punjenje Wallbox i spomenuti 4 zimska kotača.