Nasljednik Riftera

Boxer 4x4 Concept: Peugeot ima pravi kombi za terenske avanture

25.09.2019 u 16:32

Bionic
Reading

Ovaj koncept, spreman za serijsku proizvodnju, baziran je na standardnom Boxeru, dug je šest metara, a deset kvadratnih metara stambenog prostora za tri osobe podijeljeno je u četiri odjeljka

Francuski Peugeot predstavlja svoj Boxer 4x4 Concept na Salonu vozila za slobodno vrijeme (Salon des Véhicules de Loisirs), koji će se održati u Le Bourgetu u Francuskoj od 28. rujna do 6. listopada. Nasljednik Rifter 4x4 Concepta dizajniran je za istraživanje svih terena, raspolaže pogonom na sve kotače Dangel, specifičnim terenskim gumama i povećanom visinom od tla.

Vanjski dizajn Boxer 4x4 Concepta inspiriran je prirodom. Tako je njegova karoserija obojana u novu boju wanderlust green. Odgovarajući ukrasi boje metvice naglašavaju pojedine elemente vozila. Na stražnjoj strani nakošene naljepnice boje tamnog kroma daju tom dijelu elegantan izgled.

U usporedbi s standardnim modelom Boxer, revidiran je i prednji dio studije. Nova rešetka hladnjaka inspirirana je trenutnim dizajnerskim jezikom 'lavlje marke' i ima ukrase od lijevanog željeza. Sprijeda, tu je zaštita podvozja, a blatobrani upotpunjuju robustan izgled. Osam svjetlosnih LED modula integriranih u krov osvjetljava cestu ispred Boxera noću.

Peugeot Boxer 4x4 Concept Izvor: Promo fotografije / Autor: Peugeot

Boxer 4x4 Concept baziran je na standardnom Boxeru u duljini L3 i ukupno je dug šest metara. Deset kvadratnih metara stambenog prostora za tri osobe podijeljeno je u četiri odjeljka: kuhinja s blagovaonicom, prostor za spavanje, kupaonica i kokpit. Mnogo prostora za odlaganje u vozilu pruža prostor za svakodnevne stvari i dodatnu sportsku opremu.

Iznutra, svijetle boje i drvo stvaraju toplu atmosferu. Obloge i paneli za vrata izrađeni su od mješavine tehničkog materijala i alkantare u sivoj boji. Oni se koriste i u novim modelima e-208 GT i 508 HYBRID GT. Natpisi 'Boxer' boje metvice ukrašavaju sjedala. Otvori za ventilaciju i grijanje te sigurnosni pojasevi također su u istoj boji.

Kao i ostala vozila Peugeot, Boxer 4x4 Concept ima strop s tkaninom, što osigurava ugodan ambijent. Drške vrata i šarke izrađene su od finog svilenog matiranog lijevanog željeza.

Prilikom odabira materijala za Boxer 4x4 Concept, Peugeot je vodio računa o ekološkoj učinkovitosti. Stol, radna površina i sudoper potječu od tradicionalne tvrtke Kerrock i sastoje se od bijelog prirodnog minerala aragonita. To kombinira tvrdoću prirodnog kamena i ljepotu keramike.

Pod je izrađen od 100-postotnog recikliranog i reciklirajućeg materijala. Koristi 50 kilograma reciklirane plastike, čime se uštedi 75 kilograma CO2 po vozilu u odnosu na uobičajeni plastični pod.

Novi navigacijski 9-inčni zaslon (23 centimetra) pohranjuje dimenzije vozila. Tako se izbjegavaju prometnice s mogućim ograničenjima veličine. Navigacijski uređaj kompatibilan je s prometnom aplikacijom Waze, što omogućuje sustavu da u stvarnom vremenu reagira na promjenjive prometne uvjete.

Na dodirnom zaslonu mogu se istodobno povezati dva pametna telefona. Prikazuje slike prednje i zadnje HD panoramske kamere za dobar pregled prilikom parkiranja. U informacijsko-zabavnom i navigacijskom sustavu Peugeot se oslanja na Alpine, profesionalce za multimedijske uređaje u vozilima.

  • +11
Peugeot Boxer 4x4 Concept Izvor: Promo fotografije / Autor: Peugeot

Pogon na sve kotače 4x4 s visko-spojkom specijaliziranog proizvođača Dangela osigurava odličnu kontrolu vozila čak i na šljunku, blatu i snijegu. Tri načina vožnje omogućuju vozaču dinamičnu reakciju na određenu situaciju na cesti. 2WD način rada prikladan je za svakodnevnu vožnju s pogonom na prednje kotače, a 4WD način rada idealan je za sklisku podlogu jer daje pokretačku snagu zadnjim kotačima kada je to potrebno. LOCK mod ravnomjerno raspoređuje pogonsku snagu na sve četiri gume i dizajniran je za posebno teške uvjete vožnje.

Specijalizirane gume tvrtke BF Goodrich All-Terrain A/T povećavaju učinkovitost pogona na sve kotače i omogućavaju izvrsnu vuču. U usporedbi sa standardnim modelom, visina od tla modela Boxer 4x4 Concept premašuje 30 milimetara sprijeda i 50 milimetara straga kako bi se svladale još veće terenske prepreke.

Peugeot Boxer 4x4 Concept ima dizelski četverocilindrični BlueHDi 130 motor zahvaljujući 6-brzinskom ručnom mjenjaču. On razvija najveći okretni moment od 370 Nm. Kako bi se zaštitio okoliš tijekom putovanja, studija je opremljena filtrom čestica FAP i katalitičkim pretvaračem SCR te je u skladu s najnovijim standardom Euro 6d.

Uz Boxer 4x4 Concept dolazi visokokvalitetan kanadski kanu od orahovine koji nastavlja dizajn studije. Kanu se može postaviti na krovni nosač. To je posebno razvijeno tako da se krovni prozor može otvoriti i kad je kanu na krovnim nosačima. Usto, putnici mogu na instalaciju krova ugraditi dodatnu vanjsku rasvjetu. Budući da su ljestve sa strane vozila napravljene po mjeri, krovnom nosaču i bočnim stranicama lako je pristupiti.

Pored kanua, na brodu je e-bicikl Peugeot eM02 FS. S najnovijom generacijom e-bicikala kompaktna baterija smještena je izravno u okviru, što dizajn čini posebno elegantnim. Zahvaljujući potpunom ovjesu, bicikl je idealan za zahtjevne rute. Peugeot eM02 FS pričvršćen je na powertube nosaču na stražnjem dijelu konceptnog vozila. Njegova boja usklađena je s dizajnom vozila i čini uspješan kontrast mat crnim vratima.

Cijena i detalji pojavljivanja na tržištu još nisu poznati.