SVJETSKA PREMIJERA

BMW predstavio potpuno novu 'peticu': 8. generacija limuzina serije 5 sada i kao EV

26.05.2023 u 09:03

Bionic
Reading

Nova generacija nuditi će se diljem svijeta s potpuno električnim pogonom i, ovisno o tržišnoj regiji, također s plug-in hibridnim sustavima, kao i s visoko učinkovitim benzinskim i dizelskim motorima uključujući 48-voltnu blagu hibridnu tehnologiju

Bavarski proizvođač premium automobila, BMW, je održao svjetsku premijeru svoje nove 'petice', koja je sada dinamičnija nego ikada prije. BMW serije 5 je izvršni automobil koji se proizvodi još od 1972. godine, i riječ je o potpuno novoj, osmoj generaciji.

Novu BMW limuzinu serije 5 krasi obilje digitalnih inovacija i, po prvi put, potpuno električni pogon. Kao BMW i5, novo izdanje najuspješnije poslovne limuzine na svijetu preuzima vodstvo na putu prema održivoj premium mobilnosti u segmentu vozila više srednje klase.

Dosljedna elektrifikacija, napredni BMW iDrive zaslon i sustav upravljanja s 'QuickSelect', nove digitalne usluge i povećana održivost tijekom cijelog životnog ciklusa proizvoda karakteriziraju napredak postignut u područjima budućnosti koja su od središnje važnosti u trenutnoj transformaciji BMW Grupe.

BMW i5: potpuno nova, 8. generacija Izvor: Promo fotografije / Autor: BMW

Lansiranje na tržište novog BMW-a serije 5 limuzina započet će u listopadu 2023. Nova, osma generacija modela nudit će se diljem svijeta s potpuno električnim pogonom i, ovisno o tržišnoj regiji, također s plug-in hibridnim sustavima, kao i s visoko učinkovitim benzinskim i dizelskim motorima uključujući 48-voltnu blagu hibridnu tehnologiju.

Kao i sve prethodne generacije modela, novi BMW serije 5 limuzina proizvodi se u tvornici BMW Group Dingolfing, u Njemačkoj, gdje se također proizvode električni motori i visokonaponske baterije za BMW i5.

Sportska elegancija i upečatljiva pojava s novim jezikom dizajna

Jasan i sveden dizajnerski jezik naglašava sportsku eleganciju i prisutnost nove limuzine serije 5. U usporedbi s prethodnim modelom, novo izdanje je naraslo u duljinu na 5060 mm (+97 mm), u širinu na 1900 mm (+32 mm) i u visinu na 1515 mm (+36 mm). Međuosovinski razmak je produljen na 2995 mm (+20 mm).

Pogled sprijeda novog BMW-a serije 5 limuzina karakterizira moderna interpretacija dvostrukih prednjih svjetala i BMW bubreg rešetke. LED elementi postavljeni gotovo okomito služe kao pokazivači smjera i dnevna svjetla. BMW bubreg rešetka, koja strši daleko prema naprijed, ima široki okvir i opcijsko BMW Iconic Glow konturno osvjetljenje.

U bočnom pogledu, visoka ramena linija, snažno oblikovane površine i dvije precizno iscrtane karakterne linije oblikuju atletsku karoseriju vozila. Crni bočni pragovi, ujednačeni otvarači vrata i utisnuti broj 5 na dnu C-stupa dodatno privlače pažnju. Dinamično rastegnute proporcije prelijevaju se u snažan stražnji kraj. Ravna stražnja svjetla podijeljena kromiranom trakom ekspresivno tumače zaštitni znak L-oblika.

Dinamični karakter novog BMW-a serije 5 limuzina može se dodatno poboljšati s opcijskim M Sport paketom i M Sport paketom Pro. Asortiman boja već uključuje tri završne boje BMW Individual pri lansiranju na tržište.

Užitak u vožnji i udobnost putovanja u kombinaciji s inovativnim štihom

Novi BMW serije 5 limuzina nudi idealne uvjete za uživanje u užitku vožnje prepoznatljivog BMW-a u svakodnevnom prometu i visoku razinu udobnosti na dugim putovanjima. Izdašan prostor, moderna funkcionalnost, visoka razina akustičke udobnosti te visokokvalitetni, precizno obrađeni materijali, fina izrada i napredne digitalne usluge karakteriziraju ambijent u njegovu interijeru.

Kokpit novog BMW-a serije 5 ima značajno smanjen broj gumba i kontrola u usporedbi s prethodnim modelom. To se postiže dosljednom digitalizacijom funkcija. BMW zakrivljeni zaslon reinterpretira karakterističnu ideju marke o usmjerenosti vozača. Potpuno digitalni sustav prikaza sastoji se od 12,3-inčnog informacijskog zaslona i 14,9-inčnog kontrolnog zaslona.

Upravljač je također redizajniran sa spljoštenim donjim dijelom i dodirnom povratnom informacijom na upravljačkim pločama, te polugom mjenjača na središnjoj konzoli. Opcijska BMW Interaction Bar još je jedan vrhunac. Funkcionalna jedinica s efektnim pozadinskim osvjetljenjem s kristalnom strukturom površine proteže se cijelom širinom ploče s instrumentima sve do panela vrata i uključuje upravljačke ploče osjetljive na dodir.

Prvi u BMW-u: Potpuno veganska unutrašnjost

Novodizajnirana sportska sjedala standardna su oprema. Opcijska udobna sjedala nude širok raspon mogućnosti električnog podešavanja. Novi BMW serije 5 limuzina je prvi model marke koji ima potpuno vegansku unutrašnjost kao standard. To uključuje površine sjedala, armaturnu ploču i panele vrata, kao i upravljač po prvi put. Površine sjedala u verziji Veganza sa svojstvima poput kože također su opcijski dostupne s ukrasnom perforacijom. Daljnja dodatna oprema uključuje BMW Individual Merino kožne presvlake u nekoliko dvobojnih varijanti.

Potpuno električni BMW i5 M60 xDrive kao vrhunski model

Potpuno električni BMW i5 opremljen je opsežno poboljšanom BMW eDrive tehnologijom pete generacije i lansiran je u dvije varijante. BMW i5 M60 xDrive (kombinirana potrošnja energije prema WLTP: 20,6 - 18,2 kWh/100 km), koji kombinira pogon do 442 kW/601 KS s prepoznatljivim M performansama i specifičnim značajkama dizajna. Dvije visoko integrirane pogonske jedinice na prednjoj i stražnjoj osovini čine električni pogon na sve kotače. Generirani okretni moment sustava je do 820 Nm kada se aktiviraju M Sport Boost ili M Launch Control funkcija. To omogućuje BMW-u i5 M60 ubrzanje od nule do 100 km/h za 3,8 sekundi, njegova najveća brzina je električno ograničena na 230 km/h.

BMW i5 eDrive40 u vožnji Izvor: Promo fotografije / Autor: BMW

BMW i5 eDrive40 (kombinirana potrošnja energije prema WLTP: 18,9 - 15,9 kWh/100 km) je također dostupan. Njegov električni motor pokreće stražnje kotače i stvara najveću snagu od 250 kW/340 KS i najveći okretni moment do 430 Nm sa funkcijom Sport Boost ili Launch Control. BMW i5 eDrive40 ubrzava od nule do 100 km/h za 6,0 sekundi, njegova najveća brzina je 193 km/h.

Visokonaponska baterija koja štedi prostor smještena je u podvozju i pruža iskoristiv energetski sadržaj od 81,2 kWh. Uz učinkovite elektromotore, velikom dometu pridonose najnovija verzija adaptivne rekuperacije i inteligentna kombinacija tehnologije toplinske pumpe za grijanje i hlađenje unutrašnjosti, pogona i visokonaponske baterije.

Odgovarajuće WLTP vrijednosti su 455 - 516 kilometara za BMW i5 M60 xDrive i 497 - 582 km za BMW i5 eDrive40. S novom funkcijom MAX RANGE, domet se može povećati do 25 posto ako je potrebno ograničavanjem snage i brzine te deaktiviranjem komfornih funkcija.

Inovativna rješenja za eCharging tvrtke BMW Charging

Kombinirana jedinica za punjenje (CCU) BMW-a i5 omogućuje AC punjenje sa snagom do 11 kW kao standard i do 22 kW kao opcija. Visokonaponska baterija može se puniti istosmjernom strujom snage do 205 kW. Na primjer, razina napunjenosti baterije u BMW-u i5 može se podići s 10 na 80 posto u otprilike 30 minuta.

Novo Connected Home Charging nudi se za BMW i5 kao i za plug-in hibridne modele. Stvara uvjete za solarno punjenje i punjenje optimizirano za opterećenje (1. faza) i za troškovno optimizirano punjenje na temelju ugovora o dinamičkoj tarifi električne energije (2. faza, od 2024.).

Osim toga, ponuda BMW Charging-a i njegovog strateškog partnera za suradnju E.ON-a postavlja temelje za umrežavanje s energetskim tržištem putem dvosmjernog punjenja u budućim generacijama vozila. Potpuno električni modeli u novom BMW-u serije 5 također su prva BMW vozila marke koja su prikladna za korištenje s Plug & Charge funkcijom. To omogućuje vozilu da se automatski autentifikuje na kompatibilnim javnim stanicama za punjenje bez upotrebe aplikacije ili kartice za punjenje.

Jedinstvena značajka je Multi Contract Option, koja korisnicima omogućuje da digitalno pohranite do pet pojedinačnih Plug & Charge ugovora o struji od različitih dobavljača u vozilu.

Novi benzinski i dizelski motori s 48-voltnom blagom hibridnom tehnologijom

Benzinski i dizelski motori iz nove modularne generacije BMW Group Efficient Dynamics motora bit će ponuđeni u izboru specifičnom za tržište. Sada imaju 48-voltnu blagu hibridnu tehnologiju i kombiniraju se s novim 8-stupanjskim Steptronic Sport prijenosom kao standardnom opremom.

U Europi, lansiranje na tržište će vidjeti četverocilindrične modele BMW 520i Sedan (potrošnja goriva kombinirano: 6,4 - 5,7 l/100 km; emisije CO2: 144 - 130 g/km prema WLTP) sa 153 kW/ 208 KS, BMW 520d limuzina (kombinirana potrošnja goriva: 5,6 - 5,1 l/100 km; emisija CO2: 147 - 133 g/km prema WLTP) i BMW 520d xDrive limuzina (kombinirana potrošnja goriva: 6,0 - 5,5 l/100 km; emisija CO2: 157 - 143 g/km prema WLTP) sa 145 kW/197 KS svaki.

Ostali benzinski motori s četiri i šest cilindara dostupni su izvan Europe. Paleta modela bit će dopunjena u proljeće 2024. dvjema varijantama s plug-in hibridnim pogonima najnovije generacije. Novi redni šesterocilindrični dizelski motor bit će dostupan za BMW serije 5 limuzinu od 2024. Još jedna varijanta BMW-a i5 s električnim pogonom na sve kotače također će uslijediti tijekom 2024.

  • +109
BMW serije 5: Osma generacija Izvor: Promo fotografije / Autor: DANIEL KRAUS

Jedinstvena ravnoteža između dinamike vožnje i udobnosti putovanja

Karakteristična ravnoteža BMW-a serije 5 limuzinu između maksimalne sportskosti i visoke razine udobnosti na velikim udaljenostima još je jednom poboljšana u novom izdanju. Najduži međuosovinski razmak u višem srednjem segmentu vozila, povećane širine traga na prednjoj i stražnjoj osovini, gotovo savršeno uravnotežena raspodjela osovinskog opterećenja u omjeru 50:50, inteligentna lagana konstrukcija i povećana krutost spojeva karoserije i podvozja doprinose tome.

Ekstenzivno napredna tehnologija podvozja, kao i kontrolni sustavi, prilagođena je specifično za model prema ravnoteži težine povezanoj s odgovarajućom tehnologijom pogona. Uključuje izravno kontrolirano ograničenje proklizavanja kotača, integrirani sustav kočenja i sportsko upravljanje s promjenjivim omjerom upravljanja kao standard. M sportski ovjes, M sportski kočioni sustav i prilagodljivi ovjes Professional (standard u BMW-u i5 M60 xDrive) s elektronički kontroliranim amortizerima, integriranim aktivnim upravljanjem i novim upravljanjem vertikalnom dinamikom dostupni su kao opcija. Dodatni prilagodljivi M ovjes Professional također uključuje Active Roll Stabilization s Active Roll Comfortom. Kotači od lake legure u veličinama od 18 ili 19 cola (BMW i5 i plug-in hibridni modeli) standardna su oprema. Kotači od lake legure do veličine od 21 cola i gume za performanse nude se kao opcija.

BMW i5 M60 xDrive u vožnji Izvor: Promo fotografije / Autor: BMW

Intenzivno djelomično automatizirano iskustvo vožnje: novi asistent za autocestu, jedinstveni aktivni asistent za promjenu trake.

Značajno prošireni raspon sustava za djelomično automatiziranu vožnju i parkiranje dostupan je kao standard ili kao opcija za novi BMW serije 5 limuzinu. Inovativni tehnološki komplet stvara uvjete za njihovu izvanrednu funkcionalnost.

Vrhunac asortimana je opcijski Driving Assistant Professional uključujući pomoć pri upravljanju i kontroli trake i kontrolu udaljenosti s funkcijom Stop & Go. Na automobilskim tržištima u SAD-u i Kanadi, kao iu Njemačkoj, uključuje Highway Assistant, koji vozača oslobađa zadataka upravljanja na autocestama sa strukturalno odvojenim trakovima za smjer. Pri brzinama vožnje do 130 km/h, moguće je maknuti ruke s upravljača i udobno ih namjestiti sve dok pažljivo pratite promet.

Kao svjetski prvi, sustav u novom BMW-u serije 5 sada uključuje i Active Lane Change Assistant s potvrdom očima. Ova značajka udobnosti sada postiže novu razinu interakcije između vozača i vozila. Vozilo predlaže promjenu trake i to se može izvesti po prvi put gledanjem u vanjsko ogledalo kako bi se potvrdila promjena trake. Active Lane Change Assistant automatski preuzima potrebne pokrete upravljača, ako situacija u prometu dopušta.

Novi BMW serije 5 limuzinu standardno je opremljen Parking Assistentom, uključujući pomoć pri vožnji unatrag. Uz opcijski Parking Assistant Professional, automatizirano parkiranje i manevriranje do 200 metara može se kontrolirati u vozilu ili pametnim telefonom izvan vozila.

Intuitivno upravljanje i nova digitalna iskustva: BMW iDrive s 'QuickSelect' i BMW operativnim sustavom 8.5

Poboljšani BMW iDrive zaslon i sustav upravljanja s 'QuickSelect' također doprinosi karakterističnom iskustvu vožnje i putovanja u novom BMW-u serije 5 Limuzina. Temelji se na BMW operativnom sustavu 8.5 i ima redizajnirani početni zaslon s okomito raspoređenim ikonama funkcija na strani vozača. 'QuickSelect' omogućuje izravan pristup funkcijama bez potrebe za prebacivanjem na podizbornik. To znači da je sustav dobio poboljšanu strukturu izbornika, orijentiran prema uređajima iz sektora potrošačke elektronike.

Novi BMW iDrive također je kombiniran s BMW zakrivljenim zaslonom i BMW Intelligent Personal Assistant. Dosljedno je dizajniran za upravljanje pomoću zaslona osjetljivog na dodir i prirodnog jezika. Osim toga, novi BMW serije 5 limuzina također ima tipke na upravljaču i BMW iDrive kontroler na središnjoj konzoli. Opcijski BMW Live Cockpit Professional uključuje BMW Head-Up zaslon i prošireni prikaz na kontrolnom zaslonu ili ploči s instrumentima. Opcija BMW Natural Interaction također je dostupna za upravljanje funkcijama pomoću gesti.

Premijera igranja u automobilu u novom BMW-u serije 5 limuzina

Osim toga, BMW Operating System 8.5 nudi širi raspon digitalnih sadržaja za informacije i zabavu, brže cikluse ažuriranja za funkcije, poboljšane informacije o punjačima za električna vozila i optimiziran pristup mnogim specifičnim online uslugama. Video streaming je moguć na kontrolnom zaslonu, kao i inovativni oblik igranja u automobilu koji je prvi put predstavljen u novom BMW-u serije 5 limuzina s platformom AirConsole. Vozač i putnici mogu igrati takozvane casual igre dok vozilo miruje, na primjer kako bi premostili vrijeme čekanja dok pune visokonaponsku bateriju BMW-a i5.

Optimizirano umrežavanje s do četiri 5G mobilne antene

Ostale inovacije uključuju Scenarij dobrodošlice sa svjetlosnim showom i osobnim dočekom, koji opcijski uključuje i dinamički svjetlosni tepih. BMW Digital Key Plus sada je dostupan za odgovarajuće pametne telefone s iOS ili Android operativnim sustavima kao i za Apple Watch. S dvije 5G mobilne telefonske antene kao standard i četiri kao opciju, nova poslovna limuzina pruža optimiziranu povezanost i kvalitetu telefona. Personal eSIM u potpunosti integrira vozilo u kupčev digitalni ekosustav. U odabranim zemljama BMW ID omogućuje automatsko plaćanje parkirnih naknada iz vozila.

Novi BMW serije 5 limuzina nudi izbor od do šest My Modes za pružanje sveobuhvatnog doživljaja vozila. Standardna oprema također uključuje optimiziranu integraciju pametnog telefona putem Apple CarPlay® i Android Auto™. S funkcijom Remote Software Upgrades, vozilo uvijek ostaje u tijeku s najnovijim softverom. Uz BMW ConnectedDrive Upgrades, kupci također mogu besplatno testirati odabrane funkcije u razdoblju od mjesec dana, a zatim ih rezervirati za određeni termin.

Tržišno lansiranje novog BMW-a serije 5 limuzina označava početak novog poglavlja u području korisničke službe. Uz Proactive Care, BMW stvara novu platformu za razmjenu s kupcima kada su potrebne različite vrste servisiranja automobila. Fokus je na prepoznavanju servisnih potreba vozila također korištenjem umjetne inteligencije i proaktivnim nuđenjem rješenja kupcu.