PREMIJERA

BMW pokazao novi X2: Naprednija druga generacija i kao potpuno električni iX2

12.10.2023 u 09:01

Bionic
Reading

Novi X2 će imati učinkovite benzinske i dizelske motore, kao i 7-stupanjski Steptronic mjenjač s dvostrukom spojkom kao standard. BMW X2 M35i xDrive performansni model već je dostupan od lansiranja, a potpuno električna varijanta već od lansiranja u obliku BMW-a iX2 xDrive30

BMW X2 je automobil koji je prvi predstavio koncept vozila Sports Activity Coupé (SAC) za premium kompaktni segment. A sada na pozornicu izlazi još prepoznatljivija, još sportskija i još naprednija druga generacija. Značajno veće dimenzije i naglašena silueta coupéa jasno pokazuju u svom vanjskom dizajnu razvojni skok koji je napravio novi BMW X2. Progresivni karakter novog modela također je vidljiv u potpuno električnoj varijanti BMW iX2, kao i u velikom rasponu sustava koji omogućuju automatiziranu vožnju i parkiranje te u inovativnim digitalnim uslugama na kojima se temelji novi BMW iDrive s QuickSelect i BMW Operativni sustav 9.

Lansiranje na svjetsko tržište započet će u ožujku 2024. s potpuno električnim BMW-om iX2 xDrive30, BMW X2 M35i xDrive izvedbeni model, još jedna benzinska opcija i jedan dizelski model. U ljeto 2024. ponudi će biti dodana druga potpuno električna varijanta i još jedan primjerak s dizelskim motorom.

BMW iX2 Vanjski dizajn Izvor: Promo fotografije / Autor: BMW

Novi BMW X2 i novi BMW iX2 će se proizvoditi fleksibilno na jednoj tekućoj traci u tvornici BMW Group Regensburg, u Njemačkoj. Visokonaponske baterije za potpuno električnu varijantu modela također se proizvode u tvornici u Regensburgu. Novi BMW iX2 vidi kako BMW Grupa dodatno ubrzava razvoj električne mobilnosti. Uz to, profil progresivnog premium karaktera kompaktnog SAC-a naglašen je daljnjim napretkom u održivosti koji obuhvaća cijeli životni ciklus vozila – od proizvodnje koja čuva resurse preko faze uporabe do naknadnog recikliranja.

Vanjski dizajn

Novi BMW X2 ima prepoznatljiv, vizualno izražajan dizajn koji pokazuje jasnu razliku od kompaktnog Sports Activity Vehicle (SAV) marke, BMW-a X1. Kao takav, odmah ga je moguće identificirati kao čistokrvni Sports Activity Coupé (SAC). Za novi model također su karakteristične njegove dinamično rastegnute linije i izdašna površinska obrada. Novi BMW X2 narastao je za 194 mm u duljinu u odnosu na svog prethodnika na 4554 mm, za 21 mm u širinu na 1845 mm i za 64 mm u visinu na 1590 mm.

Osim toga, njegov povećani međuosovinski razmak i širi tragovi doprinose prostoru i u pet sjedala iu prtljažniku. Novi X2 ima maksimalnu nosivost od 560 – 1470 litara, ovisno o varijanti modela. Električni BMW iX2 nudi između 525 i 1400 litara.

Specifičan model, uspravan prednji kraj novog BMW-a X2 odiše samopouzdanjem i prisutnošću. Njegovi definirajući elementi su upečatljiva LED prednja svjetla i gotovo šesterokutna BMW bubrežasta rešetka, koja se – po prvi put u premium kompaktnom segmentu – može specificirati kao opcija s BMW Iconic Glow konturnim osvjetljenjem. Na popisu opcija su i prilagodljiva LED prednja svjetla s nezasljepljujućim matričnim dugim svjetlima.

Linija krova, koja neprekinuto teče u stražnji kraj, stvara tanku siluetu u obliku coupéa i proporcije u prepoznatljivom stilu SAC-a iz BMW-a. Straga do izražaja dolaze istaknuti prošireni lukovi kotača i mišićava ramena. Horizontalne konture dizajna stražnjih svjetala specifičnog za model dodatno obogaćuju sportski okus, kao i spojler u stilu Gurneyja i upečatljivu stražnju zavjesu.

M-specifične značajke dizajna kao što su dva para završetaka ispušnih cijevi integriranih u stražnji branik daju BMW-u X2 M35i xDrive posebno dinamičnu auru. M Sport paket dostupan je za sve ostale varijante modela, uključujući i novi BMW iX2, a također donosi aerodinamički optimizirane detalje eksterijera. Također na popisu opcija je M Sport paket Pro, koji između ostalih značajki dodaje proširene vanjske obloge M High-gloss Shadowline, M svjetla Shadowline, M stražnji spojler i M Sport kočioni sustav s crveno obojenim čeljustima.

Kupci mogu birati između dvije nemetalik i jedanaest metalik završnih boja za vanjštinu svog novog BMW-a X2, uključujući novu Fire Red metalik varijantu. Dostupne su i dvije Frozen nijanse od BMW Individual i širok spektar BMW Individual posebnih završnih boja.

Premium ambijent sa sportskim okusom; impresivna funkcionalnost

Unutrašnjost novog BMW-a X2 ima moderan premium ambijent sa sportskim detaljima. Vitka ploča s instrumentima, na kojoj se nalazi BMW zakrivljeni zaslon, u kabini je spojena 'plutajućim' naslonom za ruku s integriranom kontrolnom pločom. U prednjem dijelu središnje konzole nalaze se dva držača za čaše i ladica za pametni telefon s neizravnim osvjetljenjem i bežičnim punjenjem.

Novorazvijena sjedala također se nude u Veganza perforiranoj varijanti i Vernasca koži s atraktivnim prošivanjem kao alternativa standardnim platnenim presvlakama. Kupci također mogu odrediti sportska sjedala, električno podešavanje sjedala s funkcijom memorije, lumbalnu potporu i funkciju masaže. Daljnja su poboljšanja u pogledu akustične udobnosti i zaštite putnika. Standardna oprema sada uključuje interakcijski zračni jastuk između sjedala vozača i sjedala suvozača.

Proširena standardna oprema, ciljana individualizacija

Dvozonska automatska klima, navigacijski sustav BMW Maps i sportski kožni upravljač dolaze kao standard u novom BMW-u X2, kao i automatsko upravljanje vratima prtljažnika, četiri USB-C priključka i utičnica od 12 V na središnjoj konzoli i čizma. Broj dostupnih sustava za pomoć u vožnji i digitalnih usluga također se znatno povećao u odnosu na prethodni model.

BMW iX2 Unutarnji dizajn Izvor: Promo fotografije / Autor: BMW

Novostrukturirani paketi opreme omogućuju ciljanu individualizaciju automobila. Među dostupnim opcijama za poboljšanje njegovog vrhunskog karaktera su paket retrovizora, grijanje upravljača i zvučni sustav Harman Kardon. Vrhunac popisa opcija je panoramski stakleni krovni otvor, čija se tamno zatamnjena staklena površina proteže sve do vjetrobranskog stakla i okvira krova s obje strane, te dugo natrag u jednom dijelu u stražnji dio krova. Električno pokretana kuka za vuču prikolice također se može naručiti kao opcija.

BMW iX2: vrhunska električna mobilnost u kompaktnom SAC-u

Potpuno električna varijanta bit će dio nove SAC linije od lansiranja u obliku BMW-a iX2 xDrive30. Njegove dvije visoko integrirane pogonske jedinice – jedna na prednjoj osovini i jedna na stražnjoj osovini – zajedno generiraju izlaznu snagu sustava od 230 kW/313 KS (uključujući privremeno pojačanje) i okretni moment sustava od 494 Nm.

iX2 xDrive30 ubrzava od 0 do 100 km/h za 5,6 sekundi na putu do najveće brzine od 180 km/h. Kombinacija impresivnih 64,8 kWh korisne energije visokonaponske baterije i visoke učinkovitosti pogonskog sustava omogućuju domet od 417 – 449 km u WLTP ciklusu.

BMW iX2 Scene vožnje Izvor: Promo fotografije / Autor: BMW

Adaptivna rekuperacija i funkcija MAX RANGE također doprinose izvanrednim brojkama dosega. Najnovija verzija softvera MaxPerformance Charging optimizira prije svega učinkovitost prilikom punjenja automobila. Uz to, potpuno električni SAC opremljen je za korištenje funkcije Plug & Charge Multi Contract. A novi Connected Home Charging Package za punjenje kod kuće optimizirano za opterećenje i solarnu energiju također je dostupan za BMW iX2.

BMW X2 M35i xDrive prformansni model već je dostupan od lansiranja

Model performansi dostupan od lansiranja novog BMW-a X2 postavljen je kako bi dinamičnu prirodu kompaktnog SAC-a još više istaknuo. Novi BMW X2 M35i xDrive, sa svojim prepoznatljivim M dizajnom i karakteristikama upravljanja, primamljiva je ponuda. Njegov 2,0-litreni četverocilindrični motor proizvodi najveću snagu od 221 kW/300 KS u Europi (233 kW/317 KS u SAD-u i drugim tržištima).

Novi BMW X2 M35i xDrive ubrzava do 100 km/h iz stanja mirovanja za 5,4 s. M-specifična prilagodba šasije udružuje se s BMW xDrive inteligentnim pogonom na sve kotače za pružanje uzvišenih karakteristika performansi. Njegov standardni prilagodljivi M ovjes poboljšava i agilnost i udobnost na velikim udaljenostima. M Compound kočnice nude se kao opcija.

BMW X2 M35i xDrive Izvor: Promo fotografije / Autor: BMW

Učinkoviti benzinski i dizelski motori, 7-stupanjski Steptronic mjenjač s dvostrukom spojkom kao standard

Trocilindrični benzinski agregat iz najnovije modularne generacije obitelji motora Efficient Dynamics pokreće novi BMW X2 sDrive20i. U kombinaciji s blagim hibridnim sustavom od 48 V, 1,5-litreni motor daje najveću snagu od 125 kW/170 KS (razvijen kombinacijom motora s unutarnjim izgaranjem do 115 kW/156 KS i integriranog elektromotora do 14 kW /19 KS).

Četverocilindrični dizelski motor u novom BMW-u X2 sDrive18d također je doživio opsežnu nadogradnju. Proizvodi maksimalnu snagu od 110 kW/150 KS. Svi motori s unutarnjim izgaranjem dostupni za novi BMW X2 standardno su povezani sa sedam-stupanjskim Steptronic mjenjačem s dvostrukom spojkom.

Optimalna mješavina agilnosti i udobnosti vožnje

Sofisticirana tehnologija šasije kompaktnog SAC-a stvara savršeno skladnu ravnotežu između sportskog, agilnog upravljanja s jedne strane i udobnosti na velikim udaljenostima s druge strane. Svi alati koji su ovdje potrebni osigurani su konstrukcijom karoserije koja smanjuje težinu uz povećanje krutosti, dugim međuosovinskim razmakom, širim tragovima od prethodnog modela i ciljanim nadogradnjama na osovinu s oprugom s jednim zglobom sprijeda i stražnju osovinu s tri spojnice.

Ograničenje proklizavanja kotača u blizini aktuatora standardno je ugrađeno u novi BMW X2, čime se poboljšava i trakcija i stabilnost u smjeru. Ostale nove značajke uključuju integrirani kočioni sustav i dodatno prigušenje na prednjoj osovini povezano s podizanjem. Opcijski prilagodljivi M ovjes ima frekvencijski selektivnu amortizaciju, sportsko upravljanje i spuštanje visine od 15 mm.

Novi BMW iX2 xDrive30 standardno se vozi na 17-colnim kotačima od lake legure s aerodinamički optimiziranim dizajnom. Modeli BMW X2 sDrive20i i BMW X2 sDrive18d izlaze iz tvornice na 18-colnim kotačima od lake legure, dok novi BMW X2 M35i xDrive dolazi s 20-colnim M kotačima od lake legure. Ostali kotači od lake legure veličine od 18 do 21 cola dostupni su kao opcija.

  • +68
BMW X2, iX2 Izvor: Promo fotografije / Autor: Fabian Kirchbauer

Najsuvremeniji sustavi pomoći u vožnji za veću udobnost i sigurnost

Standardni i dodatni sustavi pomoći za automatiziranu vožnju i parkiranje dostupni u novom BMW-u X2 povećavaju udobnost i sigurnost kako u svakodnevnoj vožnji tako i na dužim putovanjima. Standardne značajke uključuju najnoviju verziju sustava upozorenja na sudar sprijeda, tempomat s funkcijom kočenja, informacije o ograničenju brzine i upozorenje o napuštanju trake s povratkom u traku. Parking Assistant uključujući kameru za pomoć pri vožnji unatrag i asistent za vožnju unatrag također čini dio popisa standardne opreme.

Linija dodatnih značajki, u međuvremenu, uključuje pomoćnika za upravljanje i kontrolu voznog traka, aktivni tempomat s funkcijom Stop & Go, aktivnu navigaciju, funkciju upozorenja pri izlasku i BMW Head-Up zaslon, kao i Surround View, Remote Funkcije 3D View, BMW Drive Recorder i Remote Theft Recorder. Postojeće funkcije mogu se nadograditi pomoću opcije Remote Software Upgrades, koja također omogućuje dodavanje novih funkcija.

Novi BMW operativni sustav 9 i BMW Digital Premium

Najnovija verzija BMW iDrive zaslona i sustava upravljanja/upravljanja s tehnologijom brzog pristupa QuickSelect ugrađena je u novi BMW X2. Temeljen na BMW operativnom sustavu 9, pakiran je zajedno s BMW zakrivljenim zaslonom i BMW Intelligent Personal Assistant, što znači da je pažljivo prilagođen za rad pomoću zaslona osjetljivog na dodir i prirodnog jezika. BMW Operating System 9 također utire put visoko prilagodljivom izboru dodatnih digitalnih usluga. Uz BMW ConnectedDrive Upgrades, kupci mogu uživati u besplatnom jednomjesečnom probnom razdoblju odabranih funkcija, nakon čega ih mogu dodati na određeno vremensko razdoblje. Nova BMW Digital Premium ponuda također se može nabaviti u BMW ConnectedDrive Storeu za novi BMW X2.

BMW Digital Premium znači da kupci mogu uživati u korištenju svih aplikacija dostupnih u njihovoj zemlji u automobilu, npr. za streaming glazbe, video streaming, vijesti ili igranje, na osnovi pretplate. Opcijski paket također pokriva korištenje podataka za sve digitalne usluge i aplikacije dostupne u BMW ConnectedDrive Storeu, uključujući streaming glazbe i videa.

Funkcija Augmented View dostupna je kao dodatni dodatak za navigacijski sustav BMW Maps temeljen na oblaku. Uz ovo, osobni eSIM dizajniran za 5G mobilnu tehnologiju, BMW Digital Key Plus, BMW ID funkcionalnost i standardna integracija pametnog telefona pomoću Apple CarPlay® i Android Auto™ također su dostupni u novom BMW X2.