od jeseni

BMW ažurirao modele: Intuitivniji i lakši za korištenje, poboljšane i dodatne funkcije, nadogradnje softvera, boje,...

30.09.2023 u 19:06

Bionic
Reading

Najnovija inkarnacija sustava za prikaz i kontrolu/upravljanje temelji se na BMW operativnom sustavu 9 i dolazi zajedno s BMW zakrivljenim zaslonom i BMW Intelligent Personal Assistant. Modeli X1, iX1, serija 2 Active Tourer, serija 7, serija 5 imaju najviše koristi od ovih ažuriranja

Nove značajke postavljene za poboljšanje linije BMW modela od jeseni 2023. usredotočene su na najnovija dostignuća u smislu digitalizacije. Novi BMW X1 i BMW serije 2 Active Tourer bit će opremljeni nadograđenim BMW iDriveom koji sadrži QuickSelect i BMW Operating System 9 od studenog 2023. Ponuda BMW Digital Premium, sa svojim visoko prilagodljivim izborom online usluga, također se predstavljen u obje serije modela u isto vrijeme. Osim toga, dodatne digitalne usluge bit će dostupne za veliki broj trenutnih modela putem daljinske nadogradnje softvera. Istoremeno, prošireni raspon funkcija će također pridonijeti privlačnosti aplikacije My BMW.

Kada je riječ o automatiziranim sustavima vožnje, vrhunac je bez sumnje novi Highway Assistant, koji bi također trebao postati dostupan za modele u ponudi BMW-a serije 7 od ožujka 2024. nakon njegove premijere u novoj limuzini serije 5. Jesen 2023. će također donijeti dodatke u izboru vanjskih boja i naplataka od lake legure za odabrane modele.

Intuitivniji i lakši za korištenje nego ikada: novi BMW iDrive s QuickSelectom

Od studenog 2023., nadograđeni BMW iDrive s QuickSelectom bit će standardno ugrađen u sve varijante modela novog BMW-a X1, potpuno električnog BMW-a iX1 i novog BMW-a serije 2 Active Tourer, omogućujući još intuitivnije upravljanje brojnim funkcijama vozila i lako. Najnovija inkarnacija sustava za prikaz i kontrolu/upravljanje temelji se na BMW operativnom sustavu 9 i dolazi zajedno s BMW zakrivljenim zaslonom i BMW Intelligent Personal Assistant.

Novi BMW iDrive ima redizajnirani početni zaslon i tehnologiju brzog pristupa QuickSelect, donoseći poboljšanu strukturu izbornika po ugledu na uređaje potrošačke elektronike. Novi početni zaslon u svakom trenutku prikazuje prikaz karte navigacijskog sustava ili drugu individualno konfigurabilnu grafiku na kontrolnom zaslonu. Na istoj razini, ikone funkcija pojavljuju se okomito na vozačevoj strani zaslona. Vozači se mogu prebacivati između ikona vertikalnim prelaskom prsta. Značajka QuickSelect omogućuje da se tako odabrana funkcija izravno aktivira bez potrebe za ulaskom u podizbornik.

BMW Operating System 9 je interno razvijen od strane BMW Grupe i po prvi put se temelji na softverskom paketu Android Open Source Project (AOSP). Osigurava osnovu za širu ponudu digitalnog sadržaja koji služi informacijama i zabavi, kraće cikluse ažuriranja funkcija i poboljšanu dostupnost nizu specifičnih online usluga.

Nova BMW Digital Premium ponuda: prilagođeni izbor igranja, video i glazbeni streaming i druge online usluge

Nova BMW Digital Premium ponuda bit će predstavljena najprije u Njemačkoj u studenom 2023. zajedno s uvođenjem BMW operativnog sustava 9. Bit će dostupna kao opcija za modele BMW X1, BMW iX1 i BMW serije 2 Active Tourer, a može se naručiti od BMW ConnectedDrive Store, koji je sada proširen dodatkom dodatnih aplikacija trećih strana. To znači da kupci mogu uživati u korištenju svih aplikacija dostupnih u njihovoj zemlji u automobilu, npr. za video i glazbeni streaming, vijesti ili igre, kao dio paketa. Uz to, BMW Digital Premium također uključuje poboljšane navigacijske funkcije zajedno s dodanim opcijama prilagodbe zahvaljujući dodatnim Mojim načinima rada, na primjer.

Kao i sa svim ostalim ConnectedDrive nadogradnjama, BMW Digital Premium može se nabaviti u ConnectedDrive Storeu bilo na web stranici, u aplikaciji My BMW ili izravno u automobilu. A od studenog 2023. kupcima će biti još lakše dodati nadogradnje ConnectedDrivea, budući da ih tada neće biti moguće samo odabrati izravno iz svog vozila, već ih istovremeno i platiti. Drugim riječima, umjesto da budu preusmjereni na aplikaciju ili internet kako bi dovršili narudžbu, kupci će moći izvršiti cijeli proces, uključujući plaćanje, iz udobnosti svog automobila.

Ova nova ponuda osmišljena je kako bi korisnicima omogućila da sastave prilagođeni izbor digitalnih usluga iz sve veće raznolikosti u ponudi – one koja je savršeno prilagođena njihovim osobnim zahtjevima. BMW Digital Premium dostupan je u Njemačkoj, na primjer, za 9,98 eura mjesečno ili od sredine 2024. (privremeno) za godišnju naknadu od 99 eura (obje uključuje PDV). Paket također pokriva korištenje podataka za sve digitalne usluge i aplikacije dostupne u BMW ConnectedDrive Storeu, uključujući streaming glazbe i videa. Kupci mogu iskoristiti besplatno tromjesečno probno razdoblje koje će im omogućiti isprobavanje svih BMW Digital Premium usluga i sadržaja.

Novi oblik igranja u automobilu jedinstven u automobilskom sektoru jedan je od vrhunaca BMW Digital Premiuma. BMW predstavlja širok izbor ležernih igara koje koriste pametni telefon kao kontroler u suradnji s platformom za igranje AirConsole. Igre se mogu igrati u solo ili multiplayer modu kada vozilo miruje kao način prolaska vremena dok npr. čeka da se visokonaponska baterija u BMW-u iX1 ili BMW-u serije 2 Active Tourer plug-in hibridnih modela ponovno napuni. Otprilike deset naslova u početku će biti dostupno za igranje, uključujući utrke, sport, kvizove i igre vještina, a asortiman će nastaviti rasti.

Osim audio streaminga, BMW Digital Premium putnicima također omogućuje uživanje u širokom izboru video streaming usluga (koje pokreće Xperi TiVo) na kontrolnom zaslonu dok automobil miruje. To kupcima nudi pristup stalno rastućem izboru agregiranih video sadržaja, kao što su vijesti i streaming filmova i serija uživo ili na zahtjev, na primjer, zajedno sa sadržajem za pojedinu zemlju. Dostupna uz BMW Digital Premium u SAD-u, Velikoj Britaniji, Južnoj Koreji, Francuskoj, Italiji, Njemačkoj i Španjolskoj, Video App će između ostalog sadržavati portale Pluto, Bloomberg Television, Deutsche Welle, Al Jazeera i TED. U Njemačkoj će paket dodatno uključivati aplikaciju usluge vijesti tagesschau kao i popularnu uslugu streaminga JOYN. Sadržaj specifičan za pojedine zemlje također će se od samog početka nuditi u Italiji i SAD-u. Portfelj platformi za video streaming nastavit će se razvijati i postupno će se širiti iu drugim zemljama.

Poboljšane funkcije navigacije, dodatni My Modes

Jedna od ključnih prednosti BMW Digital Premiuma je poboljšana funkcionalnost navigacijskog sustava BMW Maps temeljenog na oblaku. Na primjer, informacije o prometu u stvarnom vremenu (RTTI) s kodiranjem u boji pokazuju koliko slobodno teče promet kroz cijelo područje karte, čak i ako navođenje rutom nije aktivirano. Ostale funkcije uključuju 3D vizualizaciju zgrada i okolnih elemenata u prikazu karte i proširene informacije o parkiralištima. Vozač je također proaktivno obaviješten o trenutnoj prometnoj situaciji i predviđenom vremenu dolaska kada kreće na odredišta na koja redovito vozi. Ako je potrebno, sustav će čak predložiti alternativnu rutu. Upute za skretanje i preporuke za vozne trake prikazane su u realističnom obliku i na informacijskom zaslonu i na dodatnom BMW Head-Up zaslonu.

U Njemačkoj i drugim europskim zemljama, BMW Digital Premium nudi dodatnu pogodnost dopuštanja vozačima da plaćaju naknade za parkiranje izravno iz svog vozila u zonama parkiranja koje podržavaju ovaj način plaćanja. A vozači u Njemačkoj također imaju mogućnost digitalnog podmirivanja računa za gorivo iz svog automobila nakon točenja goriva na uključenim benzinskim postajama. U oba slučaja plaćanje se vrši kreditnom karticom koja je prvo registrirana kod partnerske tvrtke Parkopedia putem aplikacije My BMW.

U dodatku, BMW Digital Premium dodaje Expressive Mode, Relax Mode i Digital Art Mode izboru My Modes, otvarajući još veći prostor za prilagođavanje iskustva vožnje. Također donosi nove varijante i za sekvencu Welcome Light i za grafiku koja vizualizira BMW Intelligent Personal Assistant.

Aktualne daljinske nadogradnje softvera za poboljšani užitak vožnje

Udaljene nadogradnje softvera ažuriraju postojeće digitalne funkcije. U isto vrijeme, nove značajke i poboljšanja kvalitete također se mogu uvesti u automobil bežičnim putem. Najnovije usluge igranja u automobilu i video streaminga za BMW modele bit će dostupne na ovaj način za većinu vozila s BMW operativnim sustavom 8.5 u jesen 2023.

Kupci također primaju obavijest o daljinskim nadogradnjama softvera u aplikaciji My BMW. Druga je mogućnost da se nadogradnje preuzmu putem aplikacije My BMW i prenesu u vozilo prije nego što tamo započne proces instalacije.

  • +10
BMW ažurirao modele za jeden 2023. Izvor: Promo fotografije / Autor: DANIEL KRAUS

Dodatne funkcije za aplikaciju My BMW

Aplikacija My BMW za pametne telefone kupcima pruža izravnu vezu s njihovim automobilom i, ovisno o konfiguraciji vozila i zemlji, nudi im pogodnosti brojnih funkcija osmišljenih kako bi svakodnevnu mobilnost učinile još jednostavnijom. To uključuje podatke prenesene na pametni telefon korisnika o statusu vozila, zahtjevima servisiranja, statusu punjenja i dometu, kao i daljinski pristup funkcijama za lociranje vozila, zaključavanje i otključavanje vrata, kontrolu klime i nadzor neposredne blizine automobila. Rute optimizirane za punjenje također se mogu planirati putem aplikacije My BMW i odredišnih adresa poslatih s pametnog telefona u navigacijski sustav vozila. Od jeseni 2023. također će biti moguće unijeti zaustavljanja usred putovanja kao dio procesa.

A od ožujka 2024. kupci s kompatibilnim Android pametnim telefonima također će moći koristiti aplikaciju My BMW za upravljanje funkcijama pomoćnika za parkiranje i manevriranje na daljinsko upravljanje koje su dostupne uz opcijski pomoćnik za parkiranje Professional i BMW Digital Key Plus. My BMW App također će pokazati status alarmnog sustava na prikladno opremljenim vozilima i pokazati kako se može potpuno ili djelomično aktivirati.

Novi Highway Assistant također uskoro dolazi za BMW serije 7

BMW je postao prvi proizvođač automobila koji je dobio odobrenje Njemačke savezne uprave za motorni promet za poluautomatiziranu vožnju pri brzinama do 130 km/h. Kao rezultat toga, BMW Highway Assistant koji je već dostupan u SAD-u i Kanadi sada je spreman postati iznimno inovativna komponenta opcijskog Driving Assistant Professional paketa iu Njemačkoj. Nova funkcija omogućuje vozaču da skine ruke s upravljača i postavi ih u udoban položaj tijekom vožnje. Prvi put predstavljen u novom BMW-u serije 5 limuzina, također će biti dostupan za korištenje u BMW-u serije 7 luksuzne limuzine od proljeća 2024.

BMW Highway Assistant može raditi na cestama s više prometnih traka sa strukturalno odvojenim kolnicima, pri čemu je dostupnost funkcije prikazana vozaču na informacijskom zaslonu. Na prikladno označenim dijelovima ceste, vozač može na dulje vrijeme maknuti ruke s upravljača i udobno ih namjestiti, pod uvjetom da nastavi obraćati pozornost na ono što se događa na cesti i može ponovno preuzeti upravljanje na bilo kada. Active Lane Change Assistant s potvrdom očima uključenom kao dio novog BMW Highway Assistant dodaje još jedan sloj iskustvu automatizirane vožnje. Čim to prometna situacija dopusti, sposoban je izvršiti potrebne pokrete upravljača za, primjerice, manevar pretjecanja i prilagoditi brzinu vozila prema potrebi. Osim toga, po prvi put vozač može pokrenuti promjenu trake koju predlaže ovaj sustav jednostavnim pogledom u vanjsko ogledalo kako bi to potvrdio.

Novi BMW serije 5 limuzina sada nudi cijeli niz tehnologije elektrificirane vožnje

Samo nekoliko tjedana nakon lansiranja na tržište potpuno električnog BMW-a i5 i varijanti motora s unutarnjim izgaranjem opremljenih isključivo 48-voltnom blagom hibridnom tehnologijom, dva plug-in hibridna modela već će biti lansirana u studenom 2023.

U osmoj generaciji najuspješnije poslovne limuzine na svijetu, plug-in hibridne modele karakterizira izrazito spontana isporuka snage, jasno povećana učinkovitost i značajno povećan električni doseg.

BMW 530e dobio plug-in hibridni pogon Izvor: Promo fotografije / Autor: BMW

Električni motor, posebno razvijen za hibridni pogon, također je integriran u 8-stupanjski Steptronic Sport mjenjač zajedno s njegovom energetskom elektronikom. Visoko integrirana pogonska jedinica posebno je učinkovita i doprinosi do 145 kW/197 KS (BMW 550e Sedan) ili 135 kW/184 KS (BMW 530e Sedan) maksimalnoj snazi sustava dviju plug-in hibridnih limuzina.

U kombinaciji s najnovijom generacijom BMW eDrive tehnologije za plug-in hibridne modele, 3,0-litreni redni šesterocilindrični benzinski motor u novom BMW 550e xDrive limuzini stvara snagu sustava do 360 kW/489 KS i najveći okretni moment sustava od 700 Nm. Plug-in hibridni sustav stavlja svoju snagu na cestu pomoću BMW xDrive inteligentnog pogona na sve kotače. Od nule do 100 km/h ubrzava za 4,3 s. Najveća brzina BMW 550e xDrive limuzine elektronički je prekinuta na 250 km/h. Maksimalna brzina od 140 km/h moguća je u čisto električnom načinu rada.

Novi BMW 530e Sedan ima 2,0-litreni redni četverocilindrični benzinski motor s BMW TwinPower Turbo tehnologijom i, zajedno s visoko integriranom e-drive jedinicom, stvara maksimalnu snagu sustava od 220 kW/299 KS. S maksimalnim okretnim momentom sustava od 450 Nm, novi BMW 530e Sedan ubrzava od nule do 100 km/h za 6,3 s. Najveća brzina je 230 km/h, a do 140 km/h u potpuno električnom načinu rada.

Dodatna vanjska boja za novi BMW serije 5 limuzina, novi 21-colni kotači od lake legure za seriju 7

Nova nijansa već je dodana izboru vanjskih boja za novi BMW serije 5 limuzina, samo kratko vrijeme nakon lansiranja. Crvena metalik boja Fire Red bit će dostupna za BMW i5 M60 xDrive Sedan od studenog 2023., kao i za sve druge varijante novog modela poslovna limuzina opremljena M Sport paketom.

Daljnji visoko ekskluzivni dizajn kotača od lake legure bit će dodan u ponudu dodatne opreme za BMW serije 7 od studenog 2023. Istovremeno, 21-colni kotači od lake legure BMW Individual u dizajnu s više krakova također će biti dostupno za sve varijante modela luksuzne limuzine. Imaju dvobojnu završnu obradu i opremljene su gumama različitih veličina.

Sve navedene varijante modela, značajke opreme, tehnički podaci i podaci o potrošnji goriva/električne energije i emisijama odnose se na ponudu na njemačkom tržištu.