FCA i PSA

Alfa Romeo, čini se, ukida planove o novim modelima GTV i 8C

Alfa Romeo 8C - sudbina nove generacije ovog prekrasnog sportskog automobila nije izvjesna

Alfa Romeo 8C - sudbina nove generacije ovog prekrasnog sportskog automobila nije izvjesna

Izvor: Promo fotografije / Autor: FCA

U sklopu najnovijeg dogovora o spajanju Fiat Chrysler Automobilesa i PSA Grupe morat će se racionalizirati planovi o budućim modelima uključenih proizvođača automobila

Nakon prošlotjedne objave o spajanju dviju velikih grupacija proizvođača automobila, Fiat Chrysler Automobilesa i PSA Grupe, bit će svakako i bolnih rezova, barem što se tiče planova pojedinih marki unutar budućeg četvrtog po veličini proizvođača automobila na svijetu.

Spajanje FCA-e i PSA-e

Spajanje FCA-e i PSA-e

Izvor: Ostale fotografije / Autor: flipboard

Prva vijest koja je vezana za ovo spajanje čini se da je pogodila upravo talijanskog proizvođača Alfa Romeo, odnosno njegove planove da na tržište izbaci nove generacije modela GTV i 8C. Barem se tako da naslutiti iz upravo objavljenih financijskih izvješća u kojima se može iščitati kakvi su im doista planovi po pitanju novih modela u bliskoj budućnosti.

Alfa Romeo GTV (2003.)

Alfa Romeo GTV (2003.)

Izvor: Promo fotografije / Autor: FCA

Šef FCA-a Mike Manley rekao je investitorima tijekom konferencijskog poziva da je plan Alfa Romea 'značajno smanjen, uz odgovarajuće smanjenje kapitalne potrošnje'. Plan je objavljen prošli četvrtak na prezentaciji financijskih rezultata za ulagače i o njemu je raspravljano tijekom prošlotjednog razgovora o ostvarenoj zaradi.

Čini se da taj grafički plan pokazuje da je asortiman talijanske marke 'racionaliziran' na četiri buduća modela: zamjene za modele Giulia i Stelvio, Tonale i novi manji 'B-SUV', koji bi se trebao pojaviti na tržištu 2022. godine.

Planovi Alfa Romea za buduće modele

Planovi Alfa Romea za buduće modele

Izvor: Ostale fotografije / Autor: FCA

To znači da su novi GTV kupe i 8C, najavljeni u petogodišnjem planu u lipnju 2018., odloženi ili ukinuti, s glasinama o budućem sedanu zamišljenom da bude iznad Giulije, a koji je trebao biti oštra konkurencija BMW serije 5. Još nije jasno jesu li planovi za te modele privremeno odgođeni ili potpuno odbačeni, ali zasad svi znakovi upućuju na potonje.

Alfa Romeo Giulia

Alfa Romeo Giulia

Izvor: Promo fotografije / Autor: FCA

Prošlogodišnji petogodišnji plan sastavljen je pod vodstvom bivšeg šefa FCA-a Sergija Marchionnea, preminulog u lipnju prošle godine. Otkad je preuzeo vodstvo nad kompanijom, Manley je promijenio pristup, reagirajući na značajne gubitke Alfa Romea.

Vjerojatno je na odluku o smanjenju potrošnje u budućoj paleti modela Alfa Romea utjecalo nedavno najavljeno spajanje FCA-e i PSA-e, koje je potvrđeno neposredno prije objavljivanja financijskih rezultata. Budući izvršni direktor PSA-e Carlos Tavares, koji će, kako je najavljeno, biti imenovan izvršnim direktorom nove udružene grupacije, poznat je po donošenju širokih mjera smanjenja troškova kako bi se povećale učinkovitost i dobit.

  • +4
  • +1

Alfa Romeo

Izvor: Promo fotografije / Autor: FCA

Šteta za sve pasionirane alfiste, ali i za one koji cijene sportsku osobnost modela Alfa Romea.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!