HABANIRO CONCEPT

Ako vas zanima kako će izgledati budućnost automobila, pogledajte kakvo nam je čudo pripremila Kia

25.04.2019 u 10:21

Bionic
Reading

Zamišljen i kreiran kao sljedeća generacija modela Niro za 2021., svestrani je i inventivni auto nove kategorije mobilnosti

Kia je u New Yorku predstavila svoju viziju budućnosti električnih vozila i ona prema njima izgleda jako vruća. I začinjena. Koncept HabaNiro je potpuno električni automobil, s pogonom na sva četiri kotača, čudesni automobil s četiri sjedala s potpuno električnim rasponom većim od 480 kilometara, s razinom 5 autonomije, s 'leptir' vratima i naprednijom tehnologijom od one koja je pomogla da ljudi slete na Mjesec. No, to nije maštoviti superautomobil koji vjerojatno nikada neće biti izgrađen, već pronicljiv pogled u budućnost mobilnosti u kojoj će automobili neprimjetno integrirati dizajn, sposobnost, korisnost i kreativnost.

'Željeli smo da ovaj koncept bude udoban za navigaciju gradskim ulicama, vozi uzduž zavojite ceste uz obalu i vožnju van ceste s punim povjerenjem u pustolovne avanture', rekao je Tom Kearns, potpredsjednik dizajna za Kia Design Center America (KDCA). 'Zamislili smo automobil za svakoga i gotovo sve. Tada, kad smo vidjeli gotov proizvod, oduševila nas je maštovitost HabaNiroovih tvoraca i njegov laboratorij tehnologije i želimo ga na prilazima naših domova. Danas.'

Svojim robusnim 20-inčnim kotačima (dimenzije su 265/50R20), kratkim prevjesima i visokim stražnjim krajem, HabaNiro odiše uvrnutom mišićavošću i sposobnošću. HabaNiro je kompaktno crossover vozilo samo u smislu postojećeg jezika kategorije industrije. Ali HabaNiro se ne može jednostavno definirati. To je u biti potpuno električni automobil ili ECEV ('The Everything Car') - putnički, crossover, sportski korisan, radni prostor najmodernije tehnologije i avanturističko vozilo.

Dizajn HabaNira definiran je energetskim uzajamnim djelovanjem zaštitne metalik sive obloge koja obuhvaća prednje kotače i proteže se na strane karoserije i svijetlu 'lava crvenu' zračnu ploču koja definira C-stup i proteže se do i iznad krova. Ta dva elementa stvaraju energičnu energiju i držanje prema naprijed koji sugerira da je HabaNiro spreman za lansiranje. Ova latentna energija naprijed ojačana je jedinstvenom linijom elegantnog karaktera koja se obavija oko prednjeg kraja, proteže se kroz ramena, a krajevi dinamički pokazuju na stražnje kotače.

  • +8
KIA HabaNiro Koncept Izvor: Promo fotografije / Autor: KIA

Otvaranje četiriju leptir vrata HabaNiro na škarastom otvoru nagovještava dizajn interijera u budućnosti. Unutrašnjost 'lava crvena' ukazuje na strast i živost. Moderna i prozračna, unutrašnjost je naglašena prednjim sjedalima ukrašenim bukle tkaninom koja izgledaju kao da lebde unutar prostrane kabine. Čistom i modernom izgledu interijera pridonosi nedostatak pravokutnih zaslona i tradicionalnih tipki i dugmadi za upravljanje. Umjesto toga, HabaNiro se odlikuje sustavom Heads-Up Display (HUD) koji kontrolira konkavna akrilna ploča s instrumentima koja je veliki interaktivni zaslon osjetljiv na dodir sa senzorskom povratnom vezom (SLF ili Sensory Light Feedback). Sustav dijeljenja tehničkih opcija (TOSS ili Technical Option Sharing System) korisnicima omogućuje mijenjanje opcija vozila preko HUD zaslona kao da pomiču šahovske figure.

HabaNirovi putnici osjećaju se udobno zbog tankog perimetarskog ventilacijskog sustava (PVS) koji tiho i ravnomjerno puše zrak kroz kabinu. Meko ambijentalno svjetlo sja kroz pod, hrabarog geometrijskog uzorka, stvarajući pokret koji se reflektira na površine unutar kabine. Efekt boje rasvjete (LCE ili Lighting Colour Effect) može se prigušiti ili osvijetliti, a nijansa se može modificirati kako bi utjecala na raspoloženje unutarnjeg okruženja.

HabaNiro ima novi Kijin sustav emitiranja u stvarnom vremenu (R.E.A.D. ili Real-time Emotion Adaptive Driving) koji je predstavljen ranije ove godine na sajmu potrošačke elektronike. Sustav R.E.A.D. može optimizirati i personalizirati prostor u kabini vozila analizirajući emocionalno stanje vozača u stvarnom vremenu pomoću tehnologije prepoznavanja bio-signala na temelju umjetne inteligencije. Tehnologija prati emocionalno stanje vozača i prilagođava okoliš u skladu s njegovom procjenom - potencijalno mijenja uvjete koji se odnose na ljudska osjetila unutar kabine i stvaraju ugodnije i sigurnije iskustvo vožnje.

R.E.A.D. također omogućuje HabaNiro Eye Tracking System (ETS) s 180 ° stražnjim video prikazom. Sustav koristi emocionalnu inteligenciju na bazi AI (umjetna inteligencija) za praćenje kada vozač gleda prema vrhu vjetrobranskog stakla gdje se tradicionalno nalaze retrovizori. AI odmah osjeća potrebu vozača da vidi iza vozila i odmah aktivira 180 ° video prikaz straga.

Ne postoje neposredni planovi za korištenje umjetne inteligencije u smislu da očita kada je vozač gladan, a zatim ga usmjerava na najbliži drive-through gdje će ga čekati narudžba, ali tehnologija će se jednog dana razviti kako bi omogućila upravo takav zadatak. AI i automatizacija ne bi trebali oduzeti užitak vožnje, kao što se neki auto ljubitelji boje, ali bi ga trebali poboljšati - predvidjeti potrebe kako bismo se mogli usredotočiti na iskustvo vožnje.

Koncept HabaNiro dug je 4430 mm, širok 1955 mm, visok 1600 mm, uz međuosovinski razmak od 2830 mm. Pogon na sve kotače osiguravaju dva elektromotora, po jedan na svakoj osovini.

AKO STE PROPUSTILI:

potvrđuje cijena

Legendarni Bondov Aston Martin DB5 bezvremenski je hit

Pogledaj galeriju