NAKON IZBORNOG PORAZA

Nikola Vuljanić napušta Laburiste

16.02.2015 u 10:13

Bionic
Reading

Nakon što je na jučerašnjim unutarstranačkim izborima u Hrvatskim laburistima izgubio utakmicu za glavnog tajnika Nikola Vuljanić odlučio je napustiti stranku kojoj je bio jedan od osnivača

Brojke su pokazale, kazao je Vuljanić u kratkom razgovoru za tportal, da je vrijeme da napusti stranku. Naime on i kandidat za predsjednika stranke Antun Kapraljević, koji su predlagali radikalan zaokret ulijevo, osvojili su vrlo mali broj glasova, što je Vuljaniću bio dovoljan znak.

'Zaključio sam da se moje ideje ne prihvaćaju. Nisam spreman raditi nešto što smatram besmislenim, a smjer u kojem stranka ide je besmislen. Moje mišljenje nije uvaženo potrebnim brojem glasova i odlučio sam da je vrijeme da se pozdravim s prijateljima, bez ikakve ljutnje', kazao nam je Vuljanić.

Iako se od stranke oprostio, Vuljanić ostaje u Saboru kao nezavisni saborski zastupnik. To znači da, nakon odlaska Branka Vukšića, Laburisti u Saboru ostaju bez još jednog zastupnika. Vuljanić se u Sabor vratio s početkom veljače. Naime do tada mu je mandat bio u mirovanju jer je bio prvo promatrač Laburista u Europskom parlamentu, a kasnije i europski zastupnik.

Unatoč tome što je uobičajeno to da se nezavisni zastupnici udruže u neki postojeći klub zastupnika ili oforme svoj, Vuljanić zasad nema takve planove.

'Pretpostavljam da ću do kraja mandata biti nezavisni zastupnik bez kluba', kaže nam Vuljanić. Zasad nema namjeru ni priključiti se klubu u kojem je njegov bivši stranački kolega Branko Vukšić.

Što se pak tiče ostalih kolega u stranci, oni moraju, daje do znanja Vuljanić, donijeti svoju odluku.

'Nemam namjeru nagovarati bilo koga na bilo što. Opširno smo predstavili ono što želimo za Laburiste. Ako kolege misle da mogu funkcionirati kao dosad, neka ostanu', kaže nam Vuljanić.

Naime još jučer, nakon izbornog Sabora, kandidat za predsjednika stranke Antun Kapraljević kazao je da mora razmisliti o svojoj budućnosti u njoj, dok je saborski zastupnik Mladen Novak, koji je bio kandidat za potpredsjednika stranke, u izjavi za Hrvatski radio kazao da zasad ostaje u Laburistima.

Podsjetimo, Nikola Vuljanić bio je jedan od osnivača Hrvatskih laburista. Zajedno s bivšim predsjednikom Dragutinom Lesarom, u osnivanje nove stranke upustio se nakon što su obojica napustili HNS. Bio je član Predsjedništva Hrvatskih laburista te njihov eurozastupnik.

'Nakon izgubljenih izbora za Europski parlament u svibnju 2014. pokušao sam, uvjeren da smo izbore izgubili zbog neprepoznatljivosti i nejasnosti naših stavova, promijeniti smjer djelovanja stranke i uvjeriti rukovodstvo da Laburisti moraju biti radikalno lijeva stranka – usmjerena mijenjanju sveukupnih društvenih odnosa u Hrvatskoj. Mislim da na lijevom političkom krilu ima mjesta za stranku koja parlamentarnim djelovanjem hoće i može promijeniti nepravedno društvo. U tom trenutku nisam naišao na podršku u Predsjedništvu stranke i dao sam ostavku na članstvo u tom tijelu. Mislim da još uvijek nije kasno da Hrvatski laburisti – Stranka rada revidira svoje stavove glede političkog djelovanja u Hrvatskoj i postane prava stranka ljevice, ne sindikalno-nacionalna stranka, i mislim da u tome mogu pomoći. Zato se kandidiram za tajnika stranke', napisao je u životopisu koji je priložio jučerašnjoj kandidaturi.

No njegovo mišljenje o Laburistima kao istinskoj stranci ljevice očito nisu svi dijelili.