LOKALNI IZBORI

PGS i Laburisti predstavili listu za riječko Gradsko vijeće

05.05.2021 u 15:50

Bionic
Reading

Primorsko-goranski savez (PGS) i Hrvatski laburisti predstavili su u srijedu koalicijsku izbornu listu za riječko Gradsko vijeće te su pritom upozorili na nužni razvoj mjesne samouprave.

Kako je rečeno, prosjek godina života kandidata na listi je 52 godine, na listi su predstavnici četiriju nacionalnih manjina – Talijanka, Srbin, Rom i Bošnjak te 15 žena.

Nositelj liste i kandidat za gradonačelnika Rijeke Nikola Ivaniš rekao je da je lista uistinu riječka i održava strukturu građana Rijeke.

"Popularno je govoriti da treba otvarati prostor novim ljudima, a moj rad je već godinama usmjeren na to", dodao je.

Rekao je da je poduzetnik već 27 godina, da lista koju predstavlja ima najviše poduzetnika te da se stvari u gradu moraju pomaknuti njima u prilog.

Predstavio je kandidate s liste, od mladih, zatim iskusnih gospodarstvenika i stranačkih veterana, do umjetnika, ljudi iz kulture, obrazovanja...

"Tu smo da ljubav prema gradu pretočimo u djelovanje u korist grada i svih građana, a ne u korist povlaštenih grupa, kao što se neki nadaju da bi mogli učiniti", rekao je.

"Život uvijek ide od baze, od običnog čovjeka, a život grada počinje u mjesnim odborima, koji su ozbiljno oslabili i nismo zadovoljni njihovim statusom te ćemo ga svakako podići, s više ovlasti i novca", zaključio je.

Na novinarsko pitanje što će najprije učiniti ako postane gradonačelnik, Ivaniš je odgovorio da će se potruditi konstituirati većinu od 16 vijećnika.

"Izborni rezultat će tražiti mudrosti i iskustva da se složi ozbiljna većina koja će voditi grad. Grad se vodi u Gradskom vijeću, gradonačelnik treba biti kormilar svega toga i već sada o tome vodim računa", istaknuo je i dodao da je jedna od prvih stvari smanjenje prireza.

Član Vijeća Mjesnog odbora Pehlina Aljoša Bratuša rekao je da su mjesni odbori poveznica lokalnog stanovništva s gradom i gradskim komunalnim službama te da bi im trebalo omogućiti autonomiju odlučivanja kako bi mogli djelovati, od financijske neovisnosti do projekata.

Vijećnik Mjesnog odbora Zameta Nikica Lenac rekao je da se građani sa svojim problemima najprije javljaju u mjesne odbore kojima bi trebalo omogućiti da sudjeluju u savjetovanju i odlučivanju u vezi s malim komunalnim prioritetima koji se godinama odgađaju.