đakovačka nadbiskupija

Župnik je bio upozoren da ne razdvaja djecu s posebnim potrebama

03.05.2017 u 15:20

Bionic
Reading

O slučaju 11-godišnjeg prvopričesnika Adama Kadića iz Gradišta kraj Županje, dječaka s Downovim sindromom kojega je kao peto dijete u obitelji krstio sam nadbiskup đakovačko-osječki mons. Đuro Hranić, očitovao se i Nadbiskupski ordinarijat. Izražavaju žaljenje što je slučaj prve pričesti u Gradištu u javnosti dijelom kompromitirao brojne aktivnosti Đakovačko-osječke nadbiskupije kojima se nastoji ostvariti briga i pomoć djeci, kao i odraslima s posebnim potrebama i njihovim obiteljima

'Đakovačko-osječki nadbiskup mons. Đuro Hranić u svojim je prvim reakcijama, neposredno nakon što je u nedjelju završio predvođenje središnjega euharistijskoga slavlja Susreta hrvatske katoličke mladeži u Vukovaru, izrazio nevjericu, žaljenje i ispriku s obzirom na okolnosti priprave i slavlja prve pričesti koja je toga dana bila u Župi Gradište. Među prvopričesnicima je bilo i troje djece s posebnim potrebama, među kojima i Adam Kadić, dječak s Downovim sindromom, kojega je kao peto dijete u obitelji u Gradištu krstio nadbiskup mons. Hranić', navodi se u očitovanju Nadbiskupiskog ordinarijata objavljenom na stranicama Đakovačko-osječke nadbiskupije.

Podsjećaju kako je na molbu majke prvopričesnika Adama župniku Alojziju Asiću već u pripravi slavlja iz Ordinarijata rečeno da postupi prema važećim pastoralnim smjernicama koje upućuju da se podjela sakramenata djeci s posebnim potrebama 'izvrši s velikom osjetljivošću za njihovo stanje, ne praveći odvajanja i razlike, osim u onome što je potrebno kao nužna pomoć roditelja ili nekog drugog asistenta'. Sam župnik Asić, stoji u očitovanju Nadbiskupije, svjedočio je kako će nakon razgovora tako i postupiti, što je i učinio postavivši sve prvopričesnike zajedno.

'Slavlje Prve pričesti u ozračju napetosti'

'Ipak, slavlje Prve pričesti u Gradištu dogodilo se u ozračju napetosti. Prvo zbog izostanka prikladne komunikacije s roditeljima prvopričesnika Adama u vremenu priprave za slavlje prve pričesti te zbog prvotnoga plana da troje prvopričesnika s posebnim potrebama smjesti u crkvi u blizini roditelja te ih tako djelomice odvoji od ostalih. Valja napomenuti da način župnika Asića da prvopričesnike za vrijeme Mise smjesti u prostor prezbiterija (svetišta) crkve oko oltara nije redoviti oblik i nije predviđen liturgijskim uputama. U pravilu, prvopričesnici za pričest pristupaju iz crkvene lađe, odnosno iz prostora za narod, bilo pojedinačno ili u pratnji roditelja', objašnjavaju u Nadbiskupskom ordinarijatu.

Napominju kako je župnik Asić drugoga dana poslije događaja, odnosno 1. svibnja, dao u Nadbiskupskom domu u Đakovu obrazloženje u svezi slučaja te se nastavlja rješavanje problema koji su s tim povezani.