pregranična suradnja

Životno ugroženi pacijenti iz sjeverozapadne Istre zbrinjavat će se u slovenskoj Izoli

15.01.2024 u 16:18

Bionic
Reading

Predsjednik IDS-a Dalibor Paus izrazio je u ponedjeljak zadovoljstvo što je prijevoz i zbrinjavanje životno ugroženih pacijenata iz sjeverozapadne Istre u izolsku bolnicu postalo realnost, a nakon što je ovih dana prvi pacijent sjeverozapadne Istre zbrinut i prevezen u bolnicu u Izolu

Riječ je o projektu ostvarenom temeljem Sporazuma o prekograničnoj suradnji za hitnu zdravstvenu zaštitu na području sjeverozapadnog dijela istarske županije, a nakon usvojenog Operativnog protokola između zdravstvenih ustanova Hrvatske i Slovenije.

"Naši su napori urodili plodom, borili smo se svim sredstvima i na kraju izborili da svi građani Istre imaju jednaku zdravstvenu zaštitu. Vrijeme znači život kod zbrinjavanja hitnih pacijenata u njima najbližu bolnicu. Pacijenti s područja Bujštine mogu od sad računati da će im u hitnim slučajevima biti pružena adekvatna zdravstvena zaštita u obližnjoj bolnici u Izoli u vrlo kratkom vremenu", naveo je Paus u priopćenju za javnost.

Podsjetio je kako životno ugrožene pacijente s područja sjeverozapadne Istre hitna je morala voziti ili u 90 kilometara udaljenu pulsku bolnicu ili u KBC Rijeka koji je udaljen čak 120 kilometara te kako takva udaljenost nije dozvoljavala da se "ispoštuje zlatni sat" kojim se pacijentu povećavaju šanse za preživljavanje i do 50 posto. 

"Koliko je važno da svi naši građani imaju jednako dostupnu zdravstvenu zaštitu, bez obzira u kojem kantunu Istre živjeli, neumorno smo uvjeravali više od godinu dana. Pisali smo ministrima, apelirali smo na slovensku i hrvatsku Vladu, govorili bezbroj puta u Saboru, razgovarali sa slovenskim kolegama i vršili pritisak putem medija. Isplatilo se", ustvrdio je Paus.

Zahvalio je svima koji su omogućili takav značajan iskorak u području zdravstvene skrbi za stanovnike Bujštine, od Istarske županije i Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Istarske županije do istarskih saborskih zastupnika. 

Shodno tome, kako su naveli u IDS-u, građani sjeverozapadne Istre nikad više neće biti zakinuti za temeljnu zdravstvenu zaštitu a takav pozitivan ishod "rezultat je sustavnog rada, promišljenih politika, ali i zajedništva".

"Prekogranična suradnja na pružanju hitne zdravstvene zaštite samo je prvi korak u ostvarivanju punog prava građana Istre na korištenje svih zdravstvenih usluga u njima najbližoj bolnici u Izoli, a koju su u vrijeme bivše zajedničke države zajedno gradili i za nju izdvajali nemala sredstva", zaključili su iz IDS-a.