složni protiv zapada

Zemlje BRICS-a sastaju se na ljeto: 'Hoće li uhititi Putina ako se pojavi u JAR-u?'

01.06.2023 u 23:18

Bionic
Reading

Ministri vanjskih poslova zemalja BRICS-a u četvrtak su učvrstili ambiciju svoga bloka u suprotstavljanju zapadnim silama, no njihove pregovore u Južnoafričkoj Republici zasjenila su pitanja o tome hoće li ruski predsjednik biti uhićen ako se u kolovozu pojavi na samitu u toj zemlji

Južnoafrička ministrica vanjskih poslova Naledi Pandor rekla je da njezina zemlja razmatra opcije ako se Vladimir Putin, za kojim je raspisana potjernica Međunarodnog kaznenog suda (ICC), pojavi na planiranom samitu BRICS-a od 22. do 24. kolovoza u Johannesburgu.

Kao članica ICC-a, Južnoafrička Republika teoretski bi trebala uhititi Putina, a Pandor je bombardirana pitanjima o tome čim je stigla na prvu rundu pregovora s predstavnicima Brazila, Rusije, Indije i Kine. "Odgovor je da će predsjednik (Cyril Ramaphosa) odlučiti koja je konačna pozicija Južnoafričke Republike. Kako stvari stoje, pozivnica je poslana svim čelnicima država", rekla je.

Kasnije na konferenciji za medije, ministri su nastojali izbjeći pitanja o Putinu. ICC je Putina u ožujku optužio za ratni zločin zbog deportacije djece s ukrajinskih teritorija pod ruskom okupacijom. Moskva poriče optužbe, a JAR je Putina pozvao još u siječnju. Putin nije potvrdio da dolazi na sastanak, a Kremlj samo kaže da će Rusija sudjelovati na "odgovarajućoj razini".

Ministri su pokušavali zadržati fokus na gradnji svoga utjecaja u multipolarnom svijetu. Indijski ministar vanjskih poslova Subrahmanyam Jaishankar govorio je o koncentraciji moći za koju je rekao da "previše nacija ostavlja na milost i nemilost nekolicine" i o potrebi da se reformira globalno donošenje odluka, uključujući i u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda.

"Ne mogu se nove situacije riješiti starim načinima. Mi smo simbol promjene. Moramo djelovati", rekao je. BRICS je u prošlosti bio shvaćen kao labav i uglavnom simboličan oblik suradnje gospodarstava u usponu, no u proteklih je nekoliko godina poprimio konkretniju formu, što je prvotno poticao Peking, a potom i Moskva od početka rata u Ukrajini u veljači 2022.

Ministri su također raspravljali o planovima da potencijalno prime nove članice. Pandor je rekla da je potrebno još vremena za to i da se nada će izvješće o tome biti dostupno do samita u kolovozu. Venezuela, Argentina, Iran, Alžir, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati nalaze se na popisu država koje su se već službeno prijavile za članstvo ili su izrazile interes, rekli su dužnosnici.

Kineski zamjenik ministra vanjskih poslova Ma Zhaou rekao je da bi njegova zemlja bila sretna da se više zemalja pridruži BRICS-u jer bi to povećalo utjecaj bloka i dalo bi mu više moći u službi interesa zemalja u razvoju. BRICS je "uključiv... što je oštar kontrast malim krugovima nekih zemalja, i stoga vjerujem da će povećanje biti korisno BRICS zemljama", dodao je.

Iranski ministar vanjskih poslova Hossein Amir-Abdollahian i njegov saudijski kolega Princ Faisal bin Farhan Al Saud su bili prisutni u Cape Townu na sastanku koji se nastavlja u petak.