NOVI PODACI

Prestigli Hong Kong: Kuće u ovom gradu najskuplje su u cijeloj Aziji

01.06.2023 u 21:09

Bionic
Reading

Kuće u Singapuru najskuplje su u Aziji i na Pacifiku, čime su s trona skinuli Hong Kong. Podaci Indeksa dostupnosti doma Instituta urbanog zemljišta (ULI) Azijsko-pacifičkog centra za stanovanje pokazali su da je prosječna cijena privatnih domova u Singapuru iznosila 1,2 milijuna dolara 2022. u usporedbi s 1,16 milijuna dolara u Hong Kongu

Kuće za iznajmljivanje u Singapuru također su imale najvišu mjesečnu najamninu u regiji od 2600 dolara – što je daleko više od gradova kao što su Sydney, Melbourne i Hong Kong, navodi se u izvješću koje se poziva na vladine statistike iz 45 gradova na devet tržišta u Aziji i na Pacifiku, mjereći dostupnost nekretnina za život i za iznajmljivanje u odnosu na srednji prihod kućanstava, piše CNBC.

Hong Kong protiv Singapura

Cijene nekretnina u Hong Kongu znatno su pale 2022., kaže ULI, navodeći kao razlog značajan porast kamatnih stopa na hipotekarne kredite. U listopadu su cijene nekretnina u Hong Kongu pale na najnižu petogodišnju razinu jer je povećanje kamata povećalo troškove zaduživanja.

Ranije ovog mjeseca monetarne vlasti Hong Konga podigle su osnovnu kamatnu stopu na 5,5 posto nakon što je američka središnja banka podigla referentu stopu na 5,25 posto.

Izvješće ULI-ja navodi da su 'neto odljev stanovništva' i 'manje optimističan pogled' na lokalno tržište nekretnina također doveli do pada prosječne cijene kuća u Hong Kongu za 8,7 posto – s 1,27 milijuna dolara 2021. godine na oko 1,16 milijuna dolara u 2022.

U međuvremenu su kuće u Singapuru pretekle one u Hong Kongu kao najskuplje u Aziji i na Pacifiku, s prosječnom cijenom koja je porasla za više od osam posto u prošloj godini, navodi se u izvješću. Samo prošlog mjeseca Singapur je podigao poreze za kupnju nekretnina, a singapurska vlada rekla je da će lokalni i strani kupci stambenih nekretnina morati plaćati veće poreze.

  • +3
Singapur Izvor: Profimedia / Autor: - / Panthermedia / Profimedia

ULI je povećanje cijena najma i domova pripisao različitim faktorima, kao što su povećanje broja migranata, usporavanje dovršetka izgradnje i iseljavanje mladih stručnjaka iz višegeneracijskih obiteljskih domova u potrazi za više prostora i slobode. Unatoč tome što su kuće u Singapuru najskuplje u regiji, taj otočni grad-država također ima najveću stopu vlasništva nad domovima od 89,3 posto.

U izvješću se navodi da je stopa vlasništva nad domovima u Kini 'znatno pala' u posljednjih 10 godina. 'Dostupnost +domova izravno je povezana s količinom ponude novog stambenog prostora u odnosu na povećanje broja stanovnika', dodaje se.

'Populacija Shenzhena povećala se za više od sedam milijuna u 12-godišnjem razdoblju od 2010. do 2022. No njegov se novi stambeni fond povećao za samo 31 milijun četvornih metara, što je najmanje povećanje među kineskim gradovima tijekom istog razdoblja', navodi se u izvješću.