PORTRET darinkA dumbovićA

Zbog ojkača ratovao s braniteljima, zbog migranata s policijom: Tko je petrinjski šerif koji je Bandiću rekao zbogom

08.01.2019 u 14:01

Bionic
Reading

Dok svi hrle u Bandićev klub zastupnika, Darinko Dumbović otišao je u suprotnome smjeru. Odluku nije donio preko noći. Bila je to jedna od njegovih novogodišnjih želja, priznao je na javnoj televiziji. Tko je gradonačelnik Petrinje i saborski zastupnik koji je političku karijeru započeo u HNS-u, a potom se pridružio Reformistima Radimira Čačića, pod čijim je stranačkim bojama osvojio glasove Petrinjaca za drugi gradonačelnički mandat i ušao u Hrvatski sabor

'Nazvao sam gospodina Radimira Čačića i rekao mu da kao stranka, Reformisti, gubimo identitet u ovoj heterogenoj skupini. Međutim, ne samo da kao stranka gubimo identitet, nego i politika gubi jako puno ovakvim prelascima', kazao je Dumbović u ponedjeljak na javnoj televiziji te dodao da želi dalje djelovati samostalno.

Na čelo Petrinje Darinko Dumbović došao je kao HNS-ovac 2013. Stranačku je iskaznicu promijenio dvije godine kasnije. U rujnu 2015. prelazi u Narodnu stranku - Reformiste Radimira Čačića, dok se županijski HNS s njim 'oprašta' priopćenjem:

'Darinko Dumbović svoju je karijeru uspješno gradio kao kandidat HNS-a pa je kao koalicijski kandidat 2013. godine izabran i za gradonačelnika Petrinje. Njegova odluka da se pred izbore priključi suparničkoj političkoj opciji, nakon što je mjesecima aktivno radio na pripremama HNS-a za parlamentarne izbore, njegovo je formalno pravo, a građani će sami odlučiti žele li na izborima nagraditi takav postupak.'

Ovaj diplomirani menadžer, kako stoji u njegovoj imovinskoj kartici, tada odlazi u Hrvatski sabor, u kojem mjesečno prima plaću u neto iznosu od 15.186,12 kuna, dok gradonačelničku funkciju nastavlja obnašati volonterski. Oženjen je i ima djecu. Posjeduje ukupno 48,437 četvornih metara oranica u okolici Petrinje ukupno vrijednih, kako je navedeno u imovinskoj kartici, oko 2,5 milijuna kuna.

  • +10
Darinko Dumbović, gradonačelnik Petrinje Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic/PIXSELL

Uoči lokalnih izbora 2017. politički je zaratio sa svojom SDP-ovom zamjenicom Svjetlanom Lazić. Protiv nje je zbog navodnoga pogodovanja, zloupotrebe položaja i ovlasti te trgovanja utjecajem podnio kaznenu prijavu, dok je ona njega nešto ranije prijavila za diskriminaciju, nepotizam i korupciju.

'Ovaj potez gradonačelnika odgovor je na kaznenu prijavu SDP-a iz prosinca 2016., u kojoj se navodi da je u 2015. gradonačelnik u ime Grada Petrinje prekomjerno potrošio preko dva milijuna kuna proračunskih sredstava. Također sam osobno pozvala gradonačelnika da objasni građanima kako je u dvije godine stekao osobnu imovinu u vrijednosti od dva milijuna kuna, dok mu je prihod od plaće u te dvije godine bio oko 400.000 kuna, po podacima koje je naveo u svojoj imovinskoj kartici', rekla je tada Lazić novinarima.

Prošloga proljeća pak, u vrijeme velikih oborina i pojave klizišta u Prnjavoru Čuntićkom, Dumbović javno proziva Hrvatske šume za nekontroliranu sječu šuma na području Banovine, a od Vlade i Sabora traži da se uključe u rješavanje toga problema.

'Odvukli su sa Zrinske, Hrastovačke i Trgovske gore milijune kubika drvne mase, osakatili su prirodu, ostavili iza sebe pustoš. I sada se pojavljuju odroni, klizišta… Pitam tko dopušta čistu sječu šuma, devastaciju prostora, na to pitanje bi trebale odgovoriti Hrvatske šume i Hrvatska vlada. Siguran da u toj mletačkoj sječi šuma ima kriminala', rekao je tada Dumbović i najavio kako će pozvati građane na neposluh i blokadu cesta.

Ni godišnji odmor nije mu prošao mirno. Naprasno je morao prekinuti ljetovanje na Korčuli i vratiti se u Petrinju jer mu je provaljeno i porazbijano sve u kući. Nagađao je tada kako je riječ o 'svojevrsnoj političkoj poruci zbog njegovih stavova i politika'. Dumbović, naime, nije bio podupro nastojanja branitelja da zaustave održavanje festivala ojkanja u organizaciji Srpskoga kulturnog društva Prosvjeta.

'Petrinja je slobodan grad, nitko se u njemu ne smije osjećati nesigurno i nedobrodošlo, posebice ne oni koji dolaze na festival pjevanja. Pritisaka je bilo na organizatora, što nije dobro, jer nitko ne može nekome dozirati slobodu i tražiti da se festival seli iz Petrinje u obližnje prigradsko naselje Jabukovac. Naime, i Jabukovac je Petrinja i, ponavljam, svi ljudi dobre volje dobro su došli u naš grad, koji je uvijek bio i jest kulturni i multietnički grad.'

Potkraj prošle godine kao petrinjski gradonačelnik Dumbović odbija i zahtjev MUP-a za građevinskom dozvolom za prihvatni centar za azilante u nekadašnjem prognaničkom naselju Maloj Gorici, uz poruku kako se na području 'Petrinje ne može graditi nešto što nije prihvatljivo za grad' te da se Petrinjce treba pitati o tome. Rekao je kako on kao čovjek i bivši prognanik suosjeća s prognanicima koji dolaze u Hrvatsku, ali da 'ipak ne može Petrinja biti hrvatska destinacija za sve probleme, najprije prognanika, a zatim i odlagalište nuklearnog otpada'.

'Prognanici u Hrvatsku dolaze bez reda, bez dokumenata. Ne želimo da kroz Petrinju ide taj vlak bez voznog reda - ako netko ispadne iz njega, ostane ovdje', rekao je te novinarima ispričao kako je njegova 'slika izišla na svim portalima sa slikom mudžahedina pa su ga unuci pitali: 'Deda, je l' ti to dovodiš mudžahedine?''

'To za mene nije prihvatljivo jer se stvara slika da o prognanicima u Petrinji odlučuje gradonačelnik, a ne odlučuje ama baš ništa', poručio je tada Dumbović, a osim kuće u Petrinji, posjeduje starinski regal vrijedan oko 35.000 kuna, opremu industrijske baštine vrijednu oko 50.000 kuna, kao i slike čija se vrijednost procjenjuje na oko 100.000 kuna.