dumbović otkantao mup

Petrinja ne želi azilante, gradonačelnik: Unuci me pitaju jel' dovodim mudžahedine

07.12.2018 u 21:50

Bionic
Reading

Gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović izjavio je u petak novinarima da je Grad odbio zahtjev MUP-a za građevinsku dozvolu za prihvatni centar za azilante u nekadašnjem prognaničkom naselju Maloj Gorici te je istaknuo kako se na području Petrinje ne može graditi nešto što nije prihvatljivo za grad.

Danas nakon odlaska predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović iz Petrinje, gradonačelnik Dumbović (Reformisti) je novinarima na upit o izgradnji azilantskog prihvatnog centra rekao kako je Grad odbio zahtjev MUP-a za građevinsku dozvolu za taj centar.

'Jutros sam dobio informaciju od svoje pročelnice da zahtjev za građevinskom dozvolom nije potpun i mi smo taj zahtjev odbili', rekao je Dumbović.

Na pitanje hoće li grad Petrinja naknadno ipak izdati građevinsku dozvolu, kada se kompletira, Dumbović je odgovorio: 'Država može rješenjem ministra donijeti građevinsku dozvolu, može to učiniti i županija, no svima želim dati do znanja da se na području Petrinje ne može nešto graditi što nije prihvatljivo za grad.'

Rekao je kako on kao čovjek i bivši prognanik suosjeća s prognanicima koji dolaze u Hrvatsku. 'Ipak, ne može Petrinja biti hrvatska destinacija za sve probleme, najprije prognanike, a zatim i odlagalište nuklearnog otpada. Proganici u Hrvatsku dolaze bez reda, bez dokumenata. Mi ne želimo da kroz Petrinju ide taj vlak bez voznog reda, ako netko ispadne iz njega, ostane ovdje', istaknuo je Dumbović i dodao kako žele vlak s voznim redom, da znaju tko dolazi i zašto dolazi.

Ponovio je kako 'osobno nema ništa protiv nikoga' i da je Petrinja otvoreni grad. 'No, problem je u tome što im nam kažu da će netko doći k nama, a tko, zašto i koliko će ostati, ništa o tome ne znamo', dodao je.

  • +10
Darinko Dumbović, gradonačelnik Petrinje Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic/PIXSELL

'Moja slika je izašla na svim portalima sa slikom mudžahedina. Mene su unuci pitali: 'Deda, jel' ti to dovodiš mudžahedine?' To za mene nije prihvatljivo jer se stvara slika da o prognanicima u Petrinji odlučuje gradonačelnik, a ne odlučuje ama baš ništa', rekao je novinarima gradonačelnik Dumbović.

Istaknuo je kako želi da o izgradnji prihvatilišta za azilante na području Petrinje odluče Petrinjci, da se njih pita.

'Petrinja je u Domovinskom ratu platila golemu cijenu i nećemo nikome dopustiti da se prema našem gradu vodi politika 'daleko od oka, daleko od srca', da netko po karti pokaže prstom i kaže: tu će biti prognaničko naselje, bez da se nas pita. Nas Petrinjce treba se pitati o tome', zaključio je Darinko Dumbović.

U petrinjskim oporbenim krugovima zamjerili su gradonačelniku Dumboviću da se navodno građanima iza leđa s državom dogovarao o projektu migrantskog naselja, a zbog iznesenih optužbi, Dumbović je podnio jednu kaznenu prijavu za klevetu.

Samostalni sektor MUP-a za schengensku koordinaciju i fondove EU donio je u srpnju odluku o dodjeli financijskih sredstava za provedbu projekta 'Uspostava infrastrukture i jačanje kapaciteta Prihvatilišta za tražitelje azila u Maloj Gorici u okviru Fonda za azil, migraciju i integraciju', objavio je današnji Jutarnji list.