slegla se prašina

Zbog filma o sljemenskoj žičari prije tri mjeseca iz gradske uprave prijetili su tužbama i optuživali Bandićeva savjetnika; provjerili smo kako danas stoje stvari

19.02.2021 u 13:56

Bionic
Reading

Više od tri mjeseca prošlo je otkad se na YouTubeu pojavio sedmosatni video pod nazivom 'Operacija žičara', koji je koncem prošle godine dignuo puno prašine, ali sada, kada se ona slegla, postavlja se pitanje što se dogodilo od najave silnih tužbi

Video koji je netko objavio pod pseudonimom, koristeći ime nekadašnjeg zagrebačkog gradonačelnika Dragutina Sailija, zvanog Konspirator, još uvijek je na YouTubeu, a protiv onih u koje je Grad Zagreb upirao prstom kao krivce za drakonsko poskupljenje sljemenske žičare na više od 700 milijuna kuna, kao i navodnih autora filma, nije, doznajemo, poduzeto ništa.

A iz Grada su još u studenome na naše upite o izmjenama idejnog projekta, povećanju gabarita Donje postaje žičare i drastičnom poskupljenju tog projekta nedvosmisleno govorili kako je ključnu ulogu u tome imao Vladimir Gruborović, savjetnik gradonačelnika Milana Bandića, ali i Elektroprojekt, tvrtka koja je projektirala žičaru, a s kojom je Grad raskinuo ugovor zbog 'manjkave i nepotpune' dokumentacije.

Gruborovića su u prosincu označili kao ključnu figuru za projekt Panjevina, manju skijašku žičaru koja je iz jednosjedne trebala postati četverosjed, da bi završila kao šesterosjed. Taj je projekt stopiran, a zbog neplaćenih računa za Panjevinu projektna tvrtka Elektroprojekt pokrenula je ovrhu nad Gradom Zagrebom.

Ovdje valja dodati i da je za sjednicu Skupštine Grada u prosincu pročelnik Gradskog ureda za prostorno uređenje, graditeljstvo, izgradnju grada, komunalne poslove i promet Dinko Bilić poslao izvješće u kojem je izrazio sumnju da su autori filma 'Operacija žičara' Gruborović i 'njemu bliska arhitektica Ana Lovinčić', vlasnica Arhitekture u bijelom, tvrtke koja je radila projekt Donje postaje žičare. Ona je pak na Trgovačkom sudu u Zagrebu zbog povrede autorskih prava tužila Grad, a prema tvrdnjama iz Grada, film se pojavio upravo u vrijeme pripremnog ročišta. Tri mjeseca od filma, iznošenja prljavog veša i silnih najava tužbi sve stoji kao i tada.

Naime, kako nam je odgovoreno iz Bilićeva ureda, protiv Vladimira Gruborovića ne vodi se nikakav stegovni postupak. On je i dalje savjetnik, a iz Ureda gradonačelnika navode da je posljednjih pet mjeseci angažiran na prikupljanju dokumentacije za sanaciju objekata gradske uprave oštećenih u potresu. Uz to, kao i još dva Bandićeva savjetnika, ima automobil na cjelodnevnom raspolaganju.

Ni situacija s tužbom protiv Arhitekture u bijelom, tvrde u Gradu, nije bitno drugačija. Još u studenome Trgovački sud uputio je stranke na mirenje, a iz Bilićeva ureda danas navode da je pokušaj mirenja u tijeku.

Ni protiv Elektroprojekta Grad za sada nije poduzeo ništa iako je najavljivao poduzimanje pravnih koraka. Objašnjavaju to činjenicom da su 'na Gornjoj postaji rađene preinake (koje su u dovršetku), a koje je zatražio revident smatrajući da Elektroprojektova dokumentacija, sukladno kojoj je izgrađena Gornja postaja, ne osigurava potrebnu sigurnost građevine'.

'Tužba protiv navedene tvrtke bit će podnesena čim bude izdana i potvrđena okončana situacija. Naime u tom trenutku bit će poznati točni i cjeloviti podaci o iznosu štete po Grad, a koje podatke tužba mora obuhvatiti u cijelosti, jer nije moguće naknadno mijenjati tužbu na način da se njome naknadno obuhvati druga šteta', zaključuje se u odgovoru Bilića.

Iako je bilo najavljivano da će žičara biti otvorena za Snježnu kraljicu, to se nije dogodilo. S prvim danom 2021. godine iz Grada su za Radio Sljeme neotvaranje pravdali činjenicom da je zatražena dopuna dokumentacije od izvođača Doppelmayra, ali i povećanjem otpornosti na potrese, što je zatražio Grad dopunom projekta 25. studenoga 2020. Rečeno je tada da se sve odgađa za dva tjedna. U međuvremenu su prošla skoro dva mjeseca, a iz Bilićeva odgovora razvidno je da se još radi na 'preinakama'.

Hoće li Grad pokretati postupke protiv aktera koje je sam prozivao ili će čekati da se slegne prašina i sve padne u zaborav, a onda u osvit lokalnih izbora pompozno otvoriti žičaru, tek će se vidjeti. Ono što je sigurno to je da će cijenu megalomanije na Sljemenu, za koju su uz Bandićeve zastupnike u Skupštini dizali ruke i oni iz HDZ-a, plaćati generacije Zagrepčana. Jer valja podsjetiti da je s 350 milijuna cijena žičare skočila najprije na više od 500 milijuna, a u konačnici je debelo premašila 700 milijuna kuna.

Žičara Sljeme Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL