repovi žičara na medvednici

Bandić najavio kaznu za svog savjetnika koji je četverosjed pretvorio u šesterosjed. On uzvraća: Svoju ću nevinost dokazati na sudu

07.12.2020 u 18:59

Bionic
Reading

Izgradnja žičare Sljeme zbog dodatnih radova poskupila je za 102 milijuna kuna, a ukupna cijena bit će joj viša od 700 milijuna kuna, što je naišlo na žestoke kritike u javnosti. No ni obnova skijaške žičare Panjevina ne prolazi bez problema, iza kojih ostaju repovi. Nekadašnji jednosjed trebao je biti četverosjed, da bi završio kao šesterosjed. Zbog neplaćenih računa za Panjevinu projektna tvrtka pokrenula je ovrhu nad Gradom Zagrebom, Grad najavljuje sankcije za gradonačelnikova savjetnika, a on poručuje da će dokazati istinu na sudu

I za Panjevinu je, kao i za žičaru Sljeme, projekt mijenjan. Tako je umjesto predviđene četverosjedne žičare u jednom trenutku ubačena šesterosjedna. Žičara je trebala dobiti novu gornju postaju, novo jezero i opremu za zasnježivanje, rasvjetu... I za ovim, javnosti manje poznatim projektom, vuku se repovi, a akteri su, kao i u slučaju sljemenske žičare, gotovo isti - Grad kao naručitelj i financijer, Elektroprojekt projektant, arhitektica Ana Lovinčić i Vladimir Gruborović, savjetnik gradonačelnika.

Jedina razlika je u tome što sljemenska žičara samo što nije stavljena u funkciju i koštat će puno više od planiranog, a Panjevina je zaustavljena u fazi projektiranja. Posao projektiranja vrijedan 8,1 milijun kuna s PDV-om početkom 2019. godine dobio je Elektroprojekt te je kao jednog od podizvođača angažirao Lovinčić. Ona je za njih radila i izmijenjenu donju postaju sljemenske žičare, a danas ona i njena tvrtka Arhitektura u bijelom tuže Grad za 150 tisuća kuna za povredu autorskih prava i narušenog autorskog djela.

No od Panjevine za sada neće biti ništa. Naime nakon što je Elektroprojekt u ljeto 2019. isporučio tri idejna rješenja za četverosjednu žičaru Hrvatski skijaški savez zatražio je da se analizira mogućnost zamjene četverosjedne - šesterosjednom, odnosno povećanjem kapaciteta s 1600 ljudi po satu na njih 2200 kako bi se 'osigurali uvjeti za održavanje FIS utrka Svjetskog kupa'. Uz povećanje kapaciteta, zatraženi su novi sustav zasnježenja, novo jezero za isto, rasvjeta i proširenje staze.

Video: Emica Elvedji/PIXSELL

>>> Manjkava dokumentacija okidač za tužbu Zagreba protiv projektanta sljemenske žičare<<<

Prema dokumentu kojim raspolažemo, tu je ideju Grad prihvatio na sastanku u listopadu 2019., ali Dinko Bilić, pročelnik Gradskog ureda za prostorno uređenje, graditeljstvo, izgradnju grada, komunalne poslove i promet, decidirano navodi da 'Grad nije mogao, niti je smio pristati na takvu promjenu, s obzirom na to da je predmet projektiranja od samog natječaja bila četverosjedna žičara te nije dopuštena naknadna promjena predmeta nabave' i da s obzirom na to da glavni projekti za četverosjednu žičaru, a niti za šesterosjednu žičaru sa svim ostalim elementima koji se navode u zapisniku od 17. listopada 2019. nikada nisu isporučeni, nije se moguće očitovati o tome kolika bi bila razlika u vrijednostima rješenja.

Na naš upit tko je donio odluku da se ide u izmijenjeni projekt Bilić odgovara: 'Iz svih dostupnih zapisnika vidljivo je da se radi o odluci Vladimira Gruborovića.' Za njega Bilić dodaje da je 'iz svih dostupnih pisanih tragova poduzimao aktivnosti, no da nije utvrđeno postojanje niti jednog pisanog akta kojim bi bio ovlašten za to'. Zbog dotad obavljenog posla i neplaćenih računa Elektroprojekt je pokrenuo ovrhu nad Gradom u iznosu od 1,2 milijuna kuna i cijeli posao je stao. Iz Grada pak navode da su još u ljeto 2019. od Elektroprojekta tražili da zaustave sve aktivnosti na projektiranju Panjevine s obzirom na nedovršenu i manjkavu dokumentaciju za žičaru Sljeme.

>>>[VIDEO/FOTO] Možemo i Zagreb je NAŠ kazneno prijavili Bandića; Tomašević: Žičara nije projekt za dizanje izletnika na vrh Sljemena nego za 'dizanje love'<<<

'Na to se Elektroprojekt oglušio i usprkos nedovršenom ranijem projektu izrađivao dokumentaciju za Panjevinu. Odmah nakon utvrđivanja da Elektroprojekt izrađuje dokumentaciju suprotno ugovoru obustavljena su bilo kakva plaćanja i daljnje aktivnosti', odgovorio je Bilić, dodajući da je Gruborović bio osoba koja je imala kontakte s Elektroprojektom, odnosno da su oni dostavljali dokumentaciju njemu.

  • +6
Žičara Sljeme Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic/PIXSELL

Ovdje valja podsjetiti da zbog 'manjkave i nepotpune' dokumentacije Grad kao glavnog krivca za stomilijunsko poskupljenje sljemenske žičare vidi Elektroprojekt, protiv kojega je najavio i poduzimanje pravnih koraka. A krivca su uz njih vidjeli u Gruboroviću, koordinatoru sljemenske žičare, ali je maknut s projekta, kako tvrde u Gradu, 'zbog loše pripreme dokumentacije'.

>>>[DOKUMENT] Nakon šokantnog sedmosatnog videa o mogućim malverzacijama prilikom gradnje Sljemenske žičare, iz Grada objašnjavaju zašto su troškovi eksplodirali<<<

U Elektroprojektu o žičari Panjevina na naš upit nisu željeli govoriti jer su vezani ugovornim obvezama te su nas uputili da se za sva pitanja obratimo Gradu. Lovinčić na poziv i poruku nije odgovarala, a željeli smo je osim o Panjevini pitati o optužbama koje na njen i Gruborovićev račun stižu iz Grada.

Naime Bandić je za sutrašnju (utorak) sjednicu Gradske skupštine po hitnoj proceduri poslao 'Izvješće o realizaciji projekta žičare Sljeme', u kojem se iznosi cjenik žičare, objašnjava zašto je došlo do njena poskupljenja, osvrće se na tužbe Lovinčić i njene tvrtke te za sedmosatni film 'Operacija žičara' prokazuje upravu Lovinčić i Gruborovića, što, kako navode, otkriva jedan dokument u filmu.

'S obzirom na to da je Ana Lovinčić u bliskoj vezi s Vladimirom Gruborovićem, zaključuje se da su jedino te dvije osobe mogle biti u kontaktu s dokumentom, odnosno posjedu dokumenta koji je objavljen u filmu', stoji u izvješću o kojem će sutra raspravljati gradski zastupnici.

Navode i da je Gruborović preuzeo i dalje je u posjedu drona koji je nabavljen za potrebe gradilišta iako više nema nikakve ovlasti vezane za gradilište, i koji je očigledno, umjesto za potrebe gradilišta, korišten za potrebe izrade filma.

'Predmetni filmski uradak objavljen je nakon proteka mjesec dana od početka navedenih aktivnosti, u vrijeme pripremnog ročišta (Arhitektura u bijelom, op.a.), kao i u vrijeme pripreme tužbe Grada Zagreba protiv Elektroprojekta, a što će za posljedicu imati i odgovornost gradskih službenika koji su bili uključeni u izradu dokumentacije, konkretno odgovornost Vladimira Gruborovića', istaknuto je u izvješću koje potpisuje Bilić. Na optužbe iz Grada Gruborović je poručio kako su 'sve to sitne konstrukcije i insinuacije' te da je istina njegov jedini argument.

'Istina je spora, ali dostižna. Svoju ću nevinost dokazati na sudu', napisao nam je u poruci.