SPLITSKO-DALMATINSKA ŽUPANIJA

Zaprimljene 64 prijave o devastaciji pomorskog dobra

  • Autor: V. B./Hina
  • Zadnja izmjena 13.05.2019 17:33
  • Objavljeno 13.05.2019 u 17:33
Vruja

Vruja

Izvor: Promo fotografije / Autor: Vice Rudan / Makarska Beaches

Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban u ponedjeljak je izvijestio da je zaprimio 64 prijave o devastiranju pomorskog dobra na području županije, istaknuvši nužnim uvesti reda zbog kvalitetnijeg upravljanja pomorskim dobrom kao jednim od ključnih županijskih resursa

"U posljednja dva i pol mjeseca, otkako smo započeli projekt 'Pomorsko je dobro', posredstvom online obrazaca zaprimili smo 64 prijave o devastiranju pomorskog dobra na području naše županije, a pokrenuta su i tri postupka protiv nezakonitih uzurpiranja pomorskih dobara", rekao je Boban na konferenciji "Održivo upravljanje pomorskim dobrom" održanoj u sklopu projekta "Pomorsko je dobro".

Župan je rekao kako je tim projektom, radi uvođenja reda u upravljanju pomorskim dobrom, obuhvaćeno 28 općina i gradova u Splitsko-dalmatinskoj županiji, te 1.400 koncesija koje izdaje županija ili koncesijska odobrenja za koja su mjerodavni općine i gradovi.

"Postoje problemi s koncesijskim odobrenjima koja izdaju lokalne zajednice. Jesam za to da te lokalne zajednice upravljaju svojim pomorskim dobrom, ali one nisu uvijek najkompetentnije u stručnom i edukativnom smislu te ćemo im maksimalno pomoći, ne uplićući se u to koga će odabrati za koncesijsko odobrenje, ali ćemo im pomoći kako kvalitetnije i svrsishodnije upravljati pomorskim dobrom", kazao je.

Poslove oko pomorskog dobra spustiti na razinu županija

 Boban je naglasio da je u Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture samo jedna osoba angažirana vezano za pomorsko dobro u svih sedam primorskih županija. pa je zato upućen dopis tom ministarstvu.

"U dopisu smo naveli kako za poslove u vezi pomorskog dobra to ministarstvo treba angažirati više osoba ili da to 'spusti' na razinu županija. Nadam se kako će ti poslovi biti 'spušten' na županijske razine, koje bi tako rješavale poteškoće u vezi pomorskog dobra", istaknuo je Boban.

 Pročelnik Upravnog odjela za pomorstvo i turizam Stipe Čogelja rekao je kako neće biti tolerancije prema onima koji krše zakon oko pomorskog dobra, podsjetivši da su od početka ove godine inspekcijske službe dobile ovlasti za pečaćenje objekta koji nezakonito uzurpiraju pomorsko dobro. "Pečaćenje objekata znači kako nema njihovog rada, blokira im se račun, a skidanje pečata je kazneno djelo", ustvrdio je.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!