projekt pomorsko dobro

Splitsko-dalmatinska županija prva izradila digitalni pretraživač koncesija

  • Autor: I. I. / Hina
  • Zadnja izmjena 20.02.2019 14:25
  • Objavljeno 20.02.2019 u 14:25
Župan Blaženko Boban

Župan Blaženko Boban

Izvor: Cropix / Autor: Paun Paunovic / CROPIX

Splitsko-dalmatinska županija prva je u Hrvatskoj pokrenula projekt 'Pomorsko je dobro', prvi digitalni pretraživač koncesija i koncesijskih odobrenja na tom području, što je u srijedu predstavila medijima

Kako je rečeno, projekt je usmjeren prema izgradnji sustava i potpori jedinicama lokalne samouprave s područja županije u omogućavanju transparentnijega, odgovornijega i učinkovitijeg upravljanja i valorizacije pomorskog dobra, uvođenju reda te njegove zaštite i očuvanja. Pravne osobe i građani stranici mogu pristupiti na adresi www.pomorskodobro.dalmacija.hr.

Župan Blaženko Boban je objasnio da je stranica projekta 'Pomorsko je dobro' koncipirana informativno i edukativno kako bi se prevenirala i pravodobno spriječila devastacija, zloporaba koncesija i koncesijskih odobrenja.

Osim toga, trebala bi pridonijeti i većoj vidljivosti i transparentnosti rada Upravnog odjela za turizam i pomorstvo Splitsko-dalmatinske županije te ostvariti komunikaciju s građanima i korisnicima koji od sada jednim klikom moguću provjeriti dodijeljene koncesije i koncesijska odobrenja na mikrolokacijama pomorskog dobra. Građani će moći i anonimno prijaviti devastacije i nezakonitosti.

Župan je istaknuo da je projekt iznimno važan jer žele zaštititi pomorsko dobro za buduće naraštaje, koje su naslijedili od svojih predaka te im ga takvo i još uređenije trebaju predati. 'Da bismo to mogli, potrebno je da se svaki građanin stavi u funkciju zaštite pomorskog dobra, mora, priobalja i otoka. Zahvaljujući ovom projektu, svaki građanin u svakom trenutku i u realnom vremenu može reagirati na svako devastiranje, a njihove prijave će biti proslijeđene nadležnim službama', rekao je župan Boban i pozvao građane da se aktiviraju.

Registar koncesija i koncesijskih odobrenja moguće je pretraživati prema mikrolokaciji, gradu, općini, tvrtki, nositelju, koncesiji ili koncesijskom odobrenju. Pročelnik za turizam i pomorstvo Stipe Čogelja je istaknuo da je na internetskoj stranici set informacija predstavljen na jednostavan način s ključnim pitanjima koja će građanima omogućiti da prijave devastaciju pomorskog dobra i da se upoznaju sa svim mikrolokacijama.

Splitsko-dalmatinska županija je teritorijalno najveća morska županija, a zauzima trećinu teritorijalnog mora Hrvatske. U projektu 'Pomorsko je dobro' dostavom podataka o izdanim koncesijskim odobrenjima koja su u njihovoj ovlasti sudjelovala su 22 grada i deset općina.

Taj prvi digitalni pretraživač koncesija i koncesijskih odobrenja u Hrvatskoj obuhvaća 1418 mikrolokacija u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!