MILORAD PUPOVAC

'Zakon o srpskim pravnim aktima može stvoriti probleme'

04.10.2011 u 13:38

Bionic
Reading

Zastupnik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) u Hrvatskom saboru Milorad Pupovac ocijenio je za beogradske Večernje novosti od utorka da bi usvajanje zakona koji je hrvatska Vlada uputila Saboru, a kojim se utvrđuje ništetnost pravnih akata iz Srbije koji se odnose na Domovinski rat, moglo stvoriti probleme u odnosima Hrvatske i Srbije te zakomplicirati hrvatski put ka Europskoj uniji

Pupovac je, u razgovoru za taj dnevnik, izjavio kako prijedlog hrvatske Vlade predstavlja rušenje svega što je u području suradnje pri procesuiranju ratnih zločina stvoreno za osam godina trajanja koalicije SDSS-a sa HDZ-om.

'Ako se taj zakon izglasa, bit će to uteg oko nogu budućoj koalicijskoj vladi, koja god da bude', smatra Pupovac te ističe kako taj zakon u stvarnosti neće ništa promijeniti jer, kako kaže, hrvatski sudovi ni do sada nisu sudili na osnovi dokumenata iz Srbije.

Hrvatski tužitelj Mladen Bajić i srbijanski tužitelj za ratne zločine Vladimir Vukčević su, podsjeća Pupovac, 2006. godine potpisali sporazum o razmjeni predmeta u suđenjima za ratne zločine. Dodaje kako su ove godine ministri pravosuđa dviju država zaključili dogovor o razmjeni dokumentacije, na temelju kojega sudovi u Srbiji ili u Hrvatskoj mogu odlučiti postoji li osnova za podizanje optužnice u konkretnim slučajevima.

'Najnovija odluka Vlade poništava te sporazume, kojima se, po nama, preuzimaju i ovlaštenja Haškog tribunala', rekao je Pupovac, ukazujući kako će na gubitku biti građani, jer će njihova sigurnost biti umanjena.

'Dobro se sjećamo vremena kada suradnje nije bilo. Upravo je spomenutim sporazumima trebalo otkloniti opasnost za ljude koji su neosnovano optuženi', dodao je.

SDSS, kako navodi list, neće poduprijeti ovaj prijedlog u Saboru, kao što je protiv njega bio i potpredsjednik hrvatske Vlade iz redova te stranke Slobodan Uzelac

'Bojimo se da taj zakon, ako bude usvojen, može stvoriti značajan problem u odnosima Srbije i Hrvatske, kao i zakomplicirati hrvatsku poziciju u procesu približavanja Europskoj uniji', kazao je Pupovac te istaknuo kako predloženim rješenjem Hrvatska 'de facto Srbiji propisuje zakone, i to u materiji na koju se odnosi velik broj odredbi međunarodnog prava'.

Hrvatska Vlada u četvrtak je Saboru uputila zakon kojim se utvrđuje da su ništetni i bez pravnog učinka svi pravni akti bivše JNA, njezinih pravosudnih tijela, pravosudnih tijela bivše SFRJ i pravosudnih tijela Republike Srbije koji se odnose na Domovinski rat u Republici Hrvatskoj i kojima su osumnjičeni, optuženi ili osuđeni hrvatski državljani.