SLIČAN UKUS

Zagrepčani i Beograđani prošle godine sinovima su najčešće davali isto ime

14.03.2017 u 10:00

Bionic
Reading

Beograđani i Zagrepčani tijekom 2016. najčešće su sinovima davali isto ime. Najpopularnije muško ime u Zagrebu i Beogradu prošle godine bilo je ni manje ni više nego - Luka!

Prema pisanju beogradskog Blica, Luka nije jedino ime koje je lani spojilo Beograđane i Zagrepčane, pa se među deset omiljenih u oba grada nalaze još i Petar i Filip kada su dječaci u pitanju, odnosno Sara i Petra kada je o djevojčicama riječ.

Blic navodi da su stanovnici glavnog grada Hrvatske izvor inspiracija imali su ponajviše u kršćanstvu, pa se vrhu njihove liste nalaze imena poput: David, Jakov, Petar, Ivan, Matej, Marko, Filip, Fran i Mihael, a na drugoj strani, moglo bi se reći da je stanovnike srpske prijestolnice više od kršćanske inspirirala nacionalna povijest jer su najčešće odabrana muška imena - Lazar, Stefan, Vuk, Aleksa, Nikola, Uroš i Andrej - poznata su po tome što su ih nosili srpski vladari i vojskovođe stoljećima.

To pokazuje i činjenica da su imena srednjovjekovnog prizvuka - Despot i Vid lani zabilježila najviši uspon skočivši za čak 30 mjesta u odnosu na listu iz 2015. godine.

Što se tiče djevojčica, razlike su manje, osim tipično srpskog imena Milica (šestog na listi), kojeg nema u hrvatskom izboru, i poznatog hrvatskog Lucija.

U Beogradu je najpopularnije žensko ime Sofija, a u Zagrebu Mia. Sara i Petra među prvih su deset u oba grada.