predstavljeni amandmani

Zagrebački HDZ u gradskom proračunu traži smanjenje maksimalnih poreznih stopa

11.12.2023 u 14:56

Bionic
Reading

Ususret prijedlogu proračuna Grada Zagreba za 2024. koji će u utorak biti na sjednici Gradske skupštine u ponedjeljak su oporbeni zastupnici predstavili amandmane, pa HDZ traži smanjenje maksimalnih stopa poreza na dohodak kako bi s ukidanjem prireza Zagrepčanima porasle plaće

"Amandman je vrlo snažan i vrlo učinkovit, nije nimalo populistički nego vrlo realan jer je odraz politika koje vodi HDZ na razini čitave Hrvatske. Porezna reforma je napravljena s jedinim ciljem da se građanima poveća neto plaća", istaknuo je predsjednik zagrebačkog HDZ-a i potpredsjednik Gradske skupštine Mislav Herman na konferenciji za novinare.

Na dnevnom redu sutrašnje sjednice Gradske skupštine najvažnija točka bit proračun Grada Zagreba za 2024. koji iznosi 2 milijarde 532 milijuna eura, odnosno za 5,4 posto više nego ove godine.

Herman objašnjava da amandmanom predlažu da se za godišnju zaradu manju od 50.400 eura porezne stope smanje s maksimalnog opterećenja od 23,6 na 20 posto, a što je ekvivalent ukidanju prireza, ono što je i odlukom Vlade bilo zamišljeno.

Također, za one koji zarađuju više od 50.400 eura godišnje, da se maksimalna stopa poreza na dohodak smanji na razinu ukidanja prireza, odnosno s 35,4 na 30 posto.

Vladajućima u Gradu poručio je da siđu s vlasti jer "osim tempirane bombe na odlagalištu otpada Jakuševec koja je odraz katastrofalne zelene politike upravo onoga što smo mislili da razumiju, Grad Zagreb i u financijskim smislu propada, odnosno ne dozvoljava da građanima život bude ljepši, a financijska primanja veća".

Herman kaže da kad vladajući u Gradu Zagrebu ne mogu riješiti probleme, idu plakati premijeru Andreju Plenkoviću, što s vidjelo i s Jakuševcem, a niti Maksimirskog stadiona ne bi bilo bez Vlade. jer oni nikada ne bi postignuli dogovor s Crkvom.

Kaže da će sada doći i do paradoksa da će morati sudjelovati u gradnji 10 crkava a bili su i protiv jedne jedine, na Trnjanskoj Savici.

"Zagrebački HDZ je protiv toga da lokacija budućeg centra za gospodarenje otpadom bude na Resniku", poručio je Herman stanovnicima Resnika koji su zbog planirane gradnje tog centra u Resniku jučer prosvjedovali.

Rekao je da zagrebački HDZ nikada nije glasao za tu lokaciju.

"Postoje druge lokacije, prostorni planovi su ovdje kako bi se mijenjali tako da građanima Zagreba bude bolje i smatramo da centar za gospodarenje otpadom ne može biti niti u jednom području gdje ljudi tamo žive. Postoje mjesta u Zagrebu ali i u zagrebačkom prstenu gdje se takvo postrojenje može sagraditi", istaknuo je Herman te poručio da će i taj problem riješiti Vlada.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati' 

Klub neovisnih zastupnika Barić, Fortuna, Lovrić, Rusak predlažu četiri amandmana na gradski proračun za 2024. - da se 20 milijuna eura s pozicije subvencija ZET-u premjesti na poziciju s koje bi se financirala sanacija Jakuševca te 25 milijuna eura za izgradnju sortirnice i kompostane na prostoru bivše tvornice Dioki, za što postoji građevinska dozvola.

Amandmanima traže i da se počne s izgradnjom hospicija te s uređenjem prenoćišta za beskućnike.

Stranka Bandić Milan 365 amandmanom traži da se povećaju plaće sportskim trenerima i trenericama.

Zastupnik te stranke Dejan Kljajić koji će u skupštinske klupe sjesti umjesto Nenada Predovana upozorio je na niske plaće trenerica i trenera s koeficijentima od 1,6 do 2,6 pa je plaća portira u Sportskom savezu veća od kineziologa.