seks, droga i politika

Svi grijesi razmetnog sina: Hoće li Hunter Biden pokopati karijeru svog oca?

10.12.2023 u 13:28

Bionic
Reading

Problemi sa zakonom koje ima njegov sin definitivno su Ahilova peta američkog predsjednika Joea Bidena. Hunter Biden suočen je s novim kaznenim prijavama zbog neplaćanja najmanje 1,4 milijuna dolara poreza i prijeti mu do 17 godina zatvora

Optužen je da od 2016. do 2019. nije platio najmanje 1,4 milijuna dolara saveznih poreza, a s druge strane potrošio je milijune dolara na ekstravagantan životni stil.

U optužnici od četvrtka navodi se da je Hunter Biden 'dobro zaradio' dok je bio član upravnih odbora ukrajinskog industrijskog konglomerata i kineskog fonda privatnog kapitala. Samo u 2018. godini, navodi se u optužnici, potrošio je više od 1,8 milijuna dolara, no ništa od toga na plaćanje poreza.

Spominje se da je, između ostalog, trošio novac na drogu, eskort dame, luksuzne hotele, automobile i odjeću, a više od 70.000 dolara izdvojio je i za rehabilitaciju od ovisnosti. 'Trošio je na sve osim na porez', prozvao ga je tužitelj David Weiss.

U žestokom odgovoru, branitelj Abbe Lowell optužio je Weissa da je 'pokleknuo pod republikanskim pritiskom' u ovom slučaju.

Lowell je poznati odvjetnik koji je prethodno zastupao Billa Clintona, Jareda Kushnera i Ivanku Trump.

'Na temelju činjenica i zakona, da se Hunter preziva bilo kako drugo osim Biden, optužbe u Delawareu, a sada i u Kaliforniji, ne bi bile podignute', poručio je Lowell.

Bijela kuća odbila je komentirati optužnicu, a preporučili su da se odgovori potraže od ministarstva pravosuđa ili od osobnih predstavnika Huntera Bidena, prenio je Yahoo News.

Nisu ovo prvi problemi s kojima se suočava jedini preživjeli sin američkog predsjednika.

Tijekom ljeta protiv njega je podignuta kaznena prijava na okružnom sudu u Delawareu za tri kaznena djela povezana s posjedovanjem oružja dok je bio ovisnik o drogi. Sve je ukazivalo na to da će se nagoditi i izbjeći eventualnu zatvorsku kaznu, ali dogovor je propao.

Bidenov sin je prema tom dogovoru trebao biti optužen po dvije točke zbog neplaćanja poreza na vrijeme 2017. i 2018. godine. Također je trebao priznati da je nezakonito posjedovao pištolj dok je bio ovisnik te pristati na liječenje i nadzor liječenja od ovisnosti, umjesto ozbiljnije optužbe za kazneno djelo i moguće zatvorske kazne. Republikanci su tvrdili da je to dogovor o nagodbi kakvu bi malo tko drugi dobio.

  • +16
Hunter Biden Izvor: Profimedia / Autor: Brendan SMIALOWSKI / AFP / Profimedia

Tu su tvrdnju poduprla dva porezna istražitelja, svjedočeći u Kongresu kako vjeruju da su politički razlozi ometali istragu i pogodovali Hunteru Bidenu. Protiv oboje je u sklopu obrambene strategije odvjetnik Lowell podnio tužbu tvrdeći da su mu namjerno željeli nanijeti štetu.

Riječ je o prvom sudskom progonu djeteta aktualnog predsjednika SAD-a, nakon što je Donald Trump postao prvi američki predsjednik s optužnicom.

Hunter Biden je inače česta meta medija, posebno tabloidnih, i političkih protivnika svoga oca zbog ovisnosti i ekscesnog ponašanja, poput brze vožnje ili curenja fotografija na kojima je gol ili konzumira drogu, a u fokusu je bio i njegov angažman u ukrajinskoj energetskoj tvrtki Burisma dok je njegov otac bio potpredsjednik SAD-a, piše BBC.

Radio je kao lobist, odvjetnik, investicijski bankar i umjetnik. Javno je govorio o svojoj borbi protiv uživanja narkotika, posebno kokaina. Također je priznao uživanje alkohola. Zbog kokaina je 2014. otpušten iz rezervnog sastava Ratne mornarice SAD-a. Nikada nije obnašao neki položaj u Bijeloj kući, a nije bio ni dio kampanje svog oca.

U životu su ga pratile tragedije. Imao je samo dvije godine u prosincu 1972., kada se - manje od šest tjedana nakon izbora njegova oca u američki Senat - kamion zabio u obiteljski automobil.

Nesreća je odnijela živote njegove majke i mlađe sestre Naomi dok je Hunter prošao sa slomljenom lubanjom, a njegov stariji brat Beau sa slomljenom nogom. Joe Biden nije bio u automobilu.

Njegov otac je trezvenjak, ali Hunter je počeo piti kao tinejdžer, a priznao je da je krenuo uzimati kokain kao student. Više puta bio je na rehabilitaciji.

Godine 2013. prijavio se u rezervni sastav Ratne mornarice SAD-a. Položio je prisegu pred ocem - tada potpredsjednikom - na ceremoniji u Bijeloj kući, ali već prvog dana u mornaričkoj bazi bio je pozitivan na konzumaciju kokaina i otpušten je, zbog čega je kasnije rekao da mu je bilo 'neugodno'.

Prema New Yorkeru, pretjerano je pio nakon smrti starijeg brata Beaua, koji je izgubio bitku protiv raka 2015. godine. Ponekad je izlazio iz kuće samo da bi kupio votku.

'On i Beau bili su jedno', napisala je njegova kći Naomi jednom na Twitteru. 'Jedno srce, jedna duša, jedan um.'

Tijekom razvoda od prve supruge, optužila ga je da 'pretjerano troši na vlastite interese (uključujući drogu, alkohol, prostitutke, striptiz klubove i darove za žene s kojima ima seksualne odnose), a obitelj je ostavljao bez sredstava za plaćanje računa.

Republikanci u Kongresu otvorili su istragu o opozivu Joea Bidena dok istražuju navodno trgovanje utjecajem njegova sina. Ali ta je istraga pomalo ismijana u javnosti.

Neki od najsramotnijih detalja iz života Huntera Bidena otkriveni su iz sadržaja prijenosnog računala koje je navodno ostavio u radionici za popravak u Delawareu 2019.

Biden je nedavno tužio Trumpova saveznika Rudyja Giulianija i njegova bivšeg odvjetnika Roberta Costella za 'nezakonito hakiranje' i 'potpuno uništenje' njegove digitalne privatnosti. Ranije je tužio servisera Johna Paula Mac Isaaca za narušavanje privatnosti i objavljivanje osobnih podataka.

U posljednja dva desetljeća postavljala su se pitanja o poslovnoj praksi Huntera Bidena i je li iskoristio svoje ime i pristup svom moćnom ocu kako bi zaradio novac i dobio klijente.

Posebna pažnja posvećena je onome što je radio u Kini i Ukrajini za vrijeme potpredsjedništva Joea Bidena.

Godine 2013. Hunter Biden postao je osnivački član uprave BHR-a, privatne investicijske tvrtke koju podupiru neke od najvećih državnih banaka.

Zadržao je 10 posto vlasničkog udjela, iako je odvjetnik George Mesires tvrdio da je stekao udio tek nakon što je 2017. završio mandat njegova oca kao potpredsjednika. Ostao je u upravi do 2020.

Godine 2014. pridružio se upravi Burisme, ukrajinske kompanije za prirodni plin, te je zarađivao oko 1,2 milijuna dolara godišnje. Njegov je otac u to vrijeme bio angažiran na antikorupcijskim poslovima kao glavni čovjek Obamine administracije za američko-ukrajinske odnose.

Joe Biden tvrdio je da glavni ukrajinski tužitelj Viktor Šokin blokira istrage korupcije i stvorio je međunarodni pritisak da se pogura njegova smjena.

No republikanci tvrde da je Šokin otpušten jer je istraživao Burismu.

Predsjednik je dugo tvrdio da nikada nije razgovarao o poslu sa sinom ili njegovim suradnicima.

Kongresnik James Comer, koji vodi istragu u nadzornom odboru Zastupničkog doma, tvrdio je da je tadašnji potpredsjednik bio 'brend' koji je prodavan kako bi se obogatila obitelj Biden. Comer je citirao bankovne zapise do kojih je došlo njegovo vijeće, za koje je rekao da pokazuju da su obitelj Biden i njeni suradnici zaradili 20 milijuna dolara od oligarha u Rusiji, Kazahstanu i Ukrajini dok je bio potpredsjednik.

Osim toga, zlouporaba alkohola i droga Huntera Bidena te sukobi u vezama pružili su dovoljno hrane za tabloide - i barem određenu mjeru boli njegovoj obitelji.

Godine 2019. DNK test potvrdio je da je, unatoč njegovim opetovanim poricanjima, dobio dijete sa ženom iz Arkansasa koja je protiv njega podnijela tužbu za utvrđivanje očinstva. Usred pritiska američkih medija, predsjednik Biden je krajem srpnja bio prisiljen priznati svoje sedmo unuče.