DOKUMENTI NA SKUPŠTINI

Zagreb ide u rebalans proračuna, kupuje se i namještaj za Bandićev ured

19.10.2018 u 21:52

Bionic
Reading

Potkraj listopada Skupština Grada Zagreba raspravljat će o rebalansu proračuna. U igri je 335 milijuna kuna, od čega je većina stigla od sudske nagodbe s državom. Do kraja godine Zagreb će od države dobiti 205,9 milijuna kuna, a iduće bi na račun trebalo sjesti njih još 63

Izmjenama proračuna najveći dobitnici su Ured za demografiju (83 milijuna kuna) zbog sve većeg broja korisnika demografske mjere roditelja-odgajatelja (više od 500 novih korisnika u razdoblju siječanj-rujan 2018.) i Ured za obrazovanje (73,2 milijuna kuna), od čega je 28 milijuna namijenjeno za udžbenike i školske uniforme u osnovnim školama.

Zbog curenja krovova i uništenih instalacija u desetak škola u njih se planira uložiti 9,2 milijuna kuna, deset milijuna otići će za nabavu srednjoškolskih udžbenika…

Zanimljivo je da će rebalansom profitirati i Ured gradonačelnika Milana Bandića te će dobiti 5,7 milijuna kuna. Oko četiri milijuna potrebno je za djelatnike jer nije prošao gradonačelnikov prijedlog da se smanje plaće pročelnicima i posebnim višim savjetnicima, dio novca otići će na održavanje objekta gradske uprave i režijske troškove, a kako je stručnoj službi Skupštine skinuto 1,8 milijuna jer nije bilo novih zapošljavanja, tako će dio tog novca završiti za nabavu namještaja u Uredu gradonačelnika. Skupština će pak dobiti novi fotokopirni aparat.

Gradski ured za mjesnu samoupravu također će dobiti dodatna 32 milijuna, i to kako bi uredio sve lokacije na kojima se uoče divlji deponiji.

Rasprava o polugodišnjem izvješću Holdinga

Nakon Bandića za skupštinsku govornicu izaći će Ana Stojić Deban, predsjednica Uprave Zagrebačkog holdinga, kako bi predstavila izvješće o radu gradskih tvrtki za prvih šest mjeseci 2018. godine.

Pod Holdingovom kapom od početka godine više nisu dva najveća gubitaša, ZET i Zagrebački velesajam (ZV), koji su izdvojeni u zasebna trgovačka društva, a brigu i vlasništvo nad njima preuzeo je Grad.

ZET je, kao što smo detaljno pisali, prvu polovicu godine zaključio s minusom od gotovo 54 milijuna kuna, a ZV s 3,3 milijuna.

No sam ZGH je s 30. lipnja imao dobit prije oporezivanja od 38,2 milijuna kuna dok je za isto razdoblje prethodne godine ostvarena dobit od 51,9 milijuna kuna.

Poslovni prihodi u razdoblju siječanj-lipanj 2018. godine, u odnosu na isto razdoblje 2017. godine, manji su za 17,5 milijuna kuna dok su poslovni rashodi u razdoblju siječanj-lipanj 2018. godine, u odnosu na godinu ranije, veći za 10,2 milijuna kuna.

  • +4
U Zagrebačkom holdingu podružnica Čistoća predstavila je 26 novih komunalnih vozila Izvor: Cropix / Autor: Tomislav Kristo / CROPIX

Financijski prihodi u razdoblju siječanj-lipanj 2018. godine, u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, manji su za 43,1 milijun kuna dok su financijski rashodi manji za 57 milijuna kuna.

S dobiti u prvoj polovici godine već tradicionalno poslovali su: Čistoća, Zagrebparking, Gradska groblja, Robni terminali, ZGOS, Zagrebački digitalni grad, Autobusni kolodvor i Zrinjevac dok su u crvenom bili Direkcija ZGH, Arena Zagreb, Vladimir Nazor, Zagrebačke ceste i Upravljanje nekretninama.

Na kraju lipnja 2018. godine Holding je imao 47 radnika više nego na kraju lipnja 2017. I to, kako se objašnjava u izvješću, ponajviše zbog zapošljavanja onih koji su u prethodnom duljem vremenskom razdoblju za Holding radili preko agencije za privremeno zapošljavanje na poslovima za koje postoji stalna potreba.