višesatna rasprava

Zagreb donio odluku o prikupljanju otpada. Što ona znači za građane?

30.01.2018 u 17:39

Bionic
Reading

Skupština grada Zagreba s 26 glasova 'za', 20 protiv i jednim suzdržanim usvojila je Odluku o načinu pružanja javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada i biorazgradivog komunalnog otpada i usluga povezanih s javnom uslugom

Kao što smo već pisali Zagrepčani ubuduće morati otpad prikupljati u nekoliko različitih vreća. Svi oni koji žive u kućama dobit će kompostere za biootpad, dok oni koji žive u zgradama dobit će mjesečno četiri vreće od 30 litara za takav otpad koji će potom odlagati u kontejnere za biootpad u svojim zgradama. Takav otpad odvozit će se jednom tjedno.

Premda je Renato Petek (Naprijed Hrvatska) amandmanom tražio da se dodaju manji spremnici od 50 litara i 15 litarske vrećice za bio otpad, jer u Zagrebu je sve veći broj samačkih kućanstava, on nije prihvaćen.

U vrećama od 60 litara prikupljat će se i plastika i metal, građani će dobiti dvije mjesečno, a taj otpad će se, za razliku od biootpada, odvoziti svakih petnaest dana, baš kao i papir. Mješani komunalni otpad odlagat će se u obične vrećice kao i do sada i za to predviđene spremnike.

Za glomazni otpad predviđeno je da se vozi dva puta godišnje. Kriterij obračuna količine otpada i dalje je volumen spremnika te broj pražnjenja.

Iako Odluka i dalje predviđa kažnjavanje za one koji otpad pravilno ne budu razdvajali u iznosima od tri do pet tisuća kuna gradonačenik Milan Bandić predložio je amandman, koji i usvojen, a u kojem stoji 'ukoliko se ne utvrdi tko nije pravilno odvajao u zajednički spremnik u višetambenim zgradama neće biti kazne'.

Matej Mišić (SDP) amandmanom je predložio da se kazne počnu primjenjivati tek s početkom 2020. godine, ali on nije prihvaćen.

Kazne će se tako moći početi pisati čim se ispune svi potrebni preduvjeti od strane Čistoće odnosno kad građani dobiju svu potrebnu infrastrukturu.

U višesatnoj raspravi najviše kritika iz oporbenih redova odnosilo se na činjenicu da će se otpad i dalje plaćati po zakupljenom volumenu spremnika, a ne po proizvedenoj količini.

Anka Mrak Taritaš (GLAS) podsjetila je da je osnovna ideja da se plaća prema količini otpada koja se proizvede, ali da je Grad pokazao da nije spreman količinu otpada u bilo koju jednadžbu. Dodala je da se otpad ne može isto rješavati u svim djelovima grada te da je niz je problema; primjerice u zgradama koje imaju kante vani netko u njih iz druge zgrade može ubacivati...

  • +7
Sjednica zagrebačke Gradske skupštine Izvor: Cropix / Autor: Bruno Konjevic / CROPIX

'Ključ je u konačnici što s otpadom na kraju Zagreb radi. Imam previše godina i u obećanja gradonačelnika ne vjerujem. Plaćanje prema proizvedonoj količini jedini je motiv građanima da odvajaju. S Odlukom samo ispunjavamo formu koja nam je zadana', kazala je Mrak Taritaš dodajući da se u provedbu svega krenulo prekasno i da se nada da neće doći do poskupljenja odvoza smeća.

Tomislav Tomašević (Zagreb je naš) smatrao je da je odluka poboljšanje u odnosu na kako je prvotno bila napisana.

'Unatoč tome ona je nedostatna, neprovediva i nepravedna. I mi nećemo biti spremini za ciljeve koji su postavljeni pred nas do 2020. godine. Pozitivno je da se dodatno ne naplaćuje odvoz biootpada jer građani ne bi bili stimulirani odvajati. Međutim Odluka je ipak nepopravljiva čak i amnadmanima bez obzira koliko su dobri zbog sustava naplate odvoza otpada.

On se i dalje bazira se na zakupljenom volumenu a ne stvarno proizvedenom. Ideja da se ne može tako zato što bi to dodatno poskupilo je neutemeljna u financijskim pokazateljima. Odluka je neprovediva, stupa na snagu osam dana nakon što se izglasa, a kante nisu podijeljene uz to one na javnim površianma su dostupne trećim osobama', kazao je Tomašević.

Podržao je ideju da se građenima dijele vrećice za biootpad od 15 litara i zatražio da se vozi dva puta tjedno a ne jednom.

'Ne možemo podržati odluku unatoč propisanoj kazni od sto tisuća kuna za gra ako je ne usvojimo', kazao je Tomašević.

Sandra Švaljek (NL Sandre Švaljek i HSLS-a) prozvala je Bandića kojeg na raspravi nije bilo.

'To što nema Bandića govori o njegovom odnosu prema temi', kazala je Švaljek.

Podsjetila je da Grad Zagreb u novoj odluci o prikupljanju otpada u potpunosti zanemario zaključak njenog kluba kojieg je Skupština izglasala u studenom prema kojem je traženo da se odvoz otpada naplaćuje prema stvarno predanoj količini istog.

'Zbog ignoriranja skupštinskog zaključka od strane Grada, građani će i dalje odvoz plaćati po nekoj virtualnoj, a ne stvarnoj količini otpada kojeg su predali. Ovo što imamo u predloženoj odluci je gruba aproksimacija – zaprimljeni volumen spremnika i broj odvoza nikako ne mogu predstavljati stvarnu količinu otpada', naglasila je Švaljek.

Tomislav Stojak (HNS) kazao je kako neće biti ni za ali ni protiv odluke već će dati gradskoj vlasti šansu da vidi može li u narednih šest mjeseci ova odluka može doraditi.

'Ne želim biti samo kritičar. Dat ću šansu da se odluka doradi. Građani moraju osjetiti nakon svih ulaganja da se usluga poboljšala, ali da u konačnici neće biti poskupljenja', kazao je Stojak dodavši da se nada da će do kraja mandata gradska uprava konačno javno reći kojom tehnologijom otpad u konačnici obrađivati budući da je njegovo prikupljanje tek prvi korak.