RAZDVAJANJE OTPADA U ZAGREBU

Doznajte koliko će vas oguliti ako ne stavljate pravu stvar na pravo mjesto

17.01.2018 u 16:47

Bionic
Reading

Skupština Grada Zagreba u utorak bi trebala usvojiti odluku o načinu pružanja javne usluge prikupljanja otpada. Uz to što predviđa kako će se regulirati sve vezano uz odvoz otpada i njegovu selekciju, spomenuta odluka propisuje i kazne za sve koji neće razdvajati otpad

Zagrepčani uskoro na svojim vratima mogu očekivati ekipe iz Čistoće koje će im evidentirati kante i podijeliti vrećice za smeće.  Svi koji žive u kućama dobit će kompostere za biootpad, dok oni koji žive u zgradama dobit će mjesečno četiri vreće od 30 litara za takav otpad koji će potom odlagati u kontejnere za biootpad u svojim zgradama. Takav otpad odvozit će se jednom tjedno.

U vrećama od 60 litara prikupljat će se i plastika i metal, građani će dobiti dvije mjesečno, a taj otpad će se, za razliku od biootpada, odvoziti svakih petnaest dana, baš kao i papir.

Za glomazni otpad predviđeno je da se vozi dva puta godišnje. Kriterij obračuna količine otpada i dalje je volumen spremnika te broj pražnjenja.  

Stoji to u prijedlogu odluke o načinu pružanja javne usluge prikupljanja otpada koja će se naći na dnevnom redu Skupštine Grada 30. siječnja.

No moguće i prije nego li im radnici Čistoće dostave vrećice i kompostere građani bi 90 dana od stupanja na snagu odluke trebali dobiti obrazac koji će trebati potpisati i u roku od 15 dana vratiti u Čistoću.

Donošenje spomenute odluke zapravo je usklađivanje s Uredbom o gospodarenju otpadom koju je donijela Vlada, a koja na snagu stupa za dva tjedna.

Kako svi odmah neće dobiti potrebne kante ni vrećice, tako će proces prilagodbe na novu odluku trajati barem godinu dana, ako ne i nešto duže.

Uz sve spomenuto, predviđene su kazne pa će tako građani čiji otpad bude uzrokovao neugode drugoj osobi zbog mirisa platiti kaznu od pet tisuća kuna, a oni za koje se utvrdi da su u spremnike za biootpad, papir, plastiku i metalnu ambalažu ubacili nešto što ne odgovara za to predviđenom kontejneru platit će kaznu u iznosu od tri tisuće kuna.

  • +3
Milan Bandić prezentira kako odvajati otpad Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic/PIXSELL

Također, ukoliko u spremnik za miješani komunalni otpad građanin odloži problematičan otpad koji sadrži opasne tvari ili je onečišćen opasnim tvarima (npr. boje i lakove, ambalažu onečišćenu opasnim tvarima, kiseline, lužine, lijekove, akumulatore, pesticide, maziva ulja i sl.), kazna je opet tri tisuće kuna.

Ista visina kazne je i za sve one koji navedu netočne podatke, osobito ukoliko lažno navedu da trajno ne koriste nekretninu.

Za nadzor stanja u vrećama za smeće i na terenu bit će radnici Čistoće i komunalni redari.