GORAN BRADIĆ

Novi direktor zagrebačke Čistoće: Cijeli život sam u smeću

18.01.2018 u 14:59

Bionic
Reading

Goran Bradić imenovan je u srijedu novim direktorom zagrebačke Čistoće. Taj magistar ekonomije bio je kratko direktor Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN), a javnost ga poznaje kao glasnogovornika Dinama i Prve sportske kladionice. Politički je bio aktivan kao član HSP AS-a, ali tu se nije proslavio. Na parlamentarnim izborima 2016. osvojio je tek 14 glasova. Za tportal je kazao da od posla ne bježi i da je svjestan toga da pozicija šefa Čistoće, zbog svega što slijedi, nije osobito atraktivna

Preko noći Marina Lovrić smijenjena je s mjesta direktorice Čistoće, a na njezinu poziciju postavljen je Goran Bradić. Iako u priopćenju Zagrebačkog holdinga nema objašnjenja zašto je došlo do smjene, ta odluka i nije iznenađenje jer se o smjeni Marine Lovrić govorilo već u jesen 2016. godine.

O razlozima Lovrić nije željela ništa reći, navela je tek da zahvaljuje na pruženoj prilici i da u Čistoći neće ostati.  

Novi direktor Bradić u gradsku komunalnu tvrtku dolazi iz obiteljske tvrtke s jednim zaposlenim, Eko sfera, ali u fokus javnosti došao je kao direktor Agencije za za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN).

Naime, kako smo tada pisali, Bradić je izdao tadašnjem predsjedniku Sabora Boži Petrovu uvjetnu suglasnost na zahtjev za kredit iz Programa poticane stanogradnje (POS) za gradnju obiteljske kuće, iako svi prijavljeni članovi zajedničkog domaćinstva nisu bili registrirani na istoj adresi.

Ispostavilo se da je Bradić time napravio medvjeđu uslugu Petrovu, pa je on pod medijskim pritiskom najavio da će umjesto sedam članova domaćinstva za kredit prijaviti najužu peteročlanu obitelj. 

>> Šef APN-a siromašan kao crkveni miš, no ima skrivene asove u rukavu

Na dužnost direktora APN-a Bradić je postavljen u travnju 2016., dok je na vlasti bila vlada Tihomira Oreškovića, i na njoj se zadržao do polovice srpnja prošle godine.

'Od posla ne bježim'

Bradića, inače magistra ekonomije rođenog 1962. godine, za direktora je predložio Pero Ćorić, glavni tajnik HSP AS-a, stranke koja je bila dio vladajuće koalicije. Kako nam je tada ispričao Ćorić, HDZ, odnosno Milijan Brkić ga je prihvatio, a Mostu ta ideja nije bila najdraža.

  • +3
Sva lica Gorana Bradića Izvor: Cropix / Autor: Niksa Stipanicev / CROPIX

Iako je tada u imovinskoj kartici napisao da ništa ne posjeduje, ispostavilo se da to baš i nije tako, o čemu smo također iscrpno pisali.

U politici je pak bio aktivan godinama: još 2001. bio je gradski vijećnik u Skupštini Grada Zagreba izabran s liste HSP-a. U godinama koje će uslijediti nije dospio u Skupštinu, iako je 2009. nosio listu spomenute stranke, ali je bio vijećnik u Vijeću gradske četvrti Gornja Dubrava.

Na parlamentarnim izborima u jesen 2016. bio je treći na listi koalicije HSP AS-HKDU-Desno-HDS i osvojio je cijelih 14 glasova. Prije nego što je dospio u APN bio je u Eko sferi, tvrtki koju je osnovala njegova supruga Dubravka, inače zaposlenica Vodoopskrbe i odvodnje, a prije toga javnost ga je imala prilike upoznati kao dugogodišnjega glasnogovornika Dinama i Prve sportske kladionice.

Na pitanje otkud u Čistoći samo se nasmijao i dodao kako je 'cijeli život u smeću'. Što je pod tim mislio, nije objasnio, ali je poznato da je za uređenje kuće/restorana Stara škola u Zagorju obilazio otpad i sajmove antikviteta, ali i da mu je supruga potkraj devedesetih godina prošlog stoljeća bila zamjenica predsjednika Nadzornog odbora ZGOS-a, tvrtke zadužene za sanaciju odlagališta otpada na Jakuševcu.

Njemu pak ovo nije prvi dolazak u neku Holdingovu tvrtku. U Robnim terminalima bio je član Nadzornog odbora od 2005. do 2007. godine.  

'Nije pozicija direktora Čistoće nešto atraktivna, posebno zbog onog što nas očekuje. No ja od posla ne bježim, ali nešto više o tome moći ću reći kada se upoznam sa svim i nakon što sljedećeg tjedna preuzmem dužnost', kazao je za tportal Bradić.

'Imam ime, iskustvo...'

A čeka ga primjena Odluke o načinu pružanja javne usluge prikupljanja otpada, koju bi idućeg tjedna Skupština trebala usvojiti i zbog koje mnogi građani već gunđaju.

  • +7
Prezentacija podzemnih spremnika za odvojeno prikupljanje otpada u Kranjčevićevoj ulici Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

'Posla se ne bojim, a kako ću ga obavljati, sudit će građani i mediji', naveo je Bradić.

Upitan tko ga je ovaj put preporučio za posao i je li svemu kumovalo poznanstvo s gradonačelnikom Bandićem, odgovara da, iako su ga mediji proglasili svojedobno samozatajnim, on nije takav, a i nije netko tko je bez imena u biznisu.

'Pretpostavljam da su do mene došli na temelju mog rada, iskustva i obrazovanja', zaključio je Bradić.