UTRKA S VREMENOM

Zagreb nabavlja vozila za odvoz i prikupljanje otpada za više od 40 milijuna kuna

02.01.2018 u 20:13

Bionic
Reading

Zagreb je raspisao nabavu za kupovinu 50 različitih vozila za odvoz i prikupljanje otpada težak 43,5 milijuna kuna bez PDV-a. Istovremeno su otvorene ponude pristigle za kante za biootpad, po gradu se postavljaju spremnici, a sve zato što rok za prilagodbu prema Uredbi o gospodarenju komunalnim otpadom istječe 1. veljače

Za nešto manje od mjesec dana rok će isteći, a do tada sve općine i gradovi moraju odrediti način na koji će naplaćivati odvoz otpada, ali i dostaviti kante kako bi se on mogao razvrstavati.  

Zagreb je, doznajemo, donio odluku koju je uskladio s Uredbom i ista bi se trebala naći na sjednici Skupštine 31. siječnja. No s obzirom da tek za godinu dana mora predati izvještaj o učinjenom, ostat će još vremena da se usklade stvari. Kako je rekla Mirka Jozić, pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, rad i poduzetništvo, svi koji će imati potrebnu infrastrukturu za odvajanje na kućnom pragu to će morati činiti s prvim danom veljače dok će ostali morati odvajati kada dobiju sve potrebne spremnike.

Prema najavi gradonačelnika Milan Bandić od 1. studenog građani 'neće ništa više platiti nego sada, već da mogu samo platiti manje'.

  • +7
Prezentacija podzemnih spremnika za odvojeno prikupljanje otpada u Kranjčevićevoj ulici Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

U utorak su otvorene ponude za nabavu 174 tisuća kanti za biootpad. Grad je procijenio da je nabavna vrijednost 40 milijuna kuna bez PDV-a, a pristigle su tri ponude; Gradatin je izvjesio cijenu od 24 milijuna kuna, Industrooprema 24,9 milijuna, dok je Vodoskok ponudio kante za 25,6 milijuna kuna. Sve tri ponude su s PDV-om.

>>> Bandić: Zagreb će biti prvak u odvojenom prikupljanju otpada

Riječ je o okvirnom sporazumu na dvije godine koji Grad planira sklopiti s tri tvrtke ako budu zadovoljile uvjete iz natječaja. U suprotnom može i s manje ili samo s jednom.

I dok treba pričekati rok za žalbu i vidjeti tko će dobiti posao, Grad je istovremeno u utorak raspisao dvije nabave, putem financijskog leasinga, za 50 različitih vozila za prikupljanje i odvoz otpada. Procijenjena nabavna vrijednost posla je 43,5 milijuna kuna bez PDV-a.

U međuvremenu, čekaju se rezultati natječaja za sve ostale spremnike koje je Grad tražio, njih 14.845 komada.

Nabava novih spremnika i vozila dio je plana za ovu godinu, u kojoj je predviđena nabava 67 novih vozila u vrijednosti od 48 milijuna kuna.

U 2019. trebalo bi ih se nabaviti još 82 i na taj način osvježiti vozni park Čistoće, čija je prosječna starost vozila dvanaest godina. Osim što nabavlja spremnike i vozila, Zagreb će za 1,5 milijuna kuna unajmiti 14 furgona i tri kamiona s rampom na period od tristo dana kako bi njima mogao prevesti naručene spremnike za otpad.

Uz sve spomenuto, Zagreb bi u 2018. trebao dobiti dva nova reciklažna dvorišta, a cilj je u konačnici što više odvajati otpad na kućnom pragu. Predviđeno je da se uz sadašnji režim odvoza mješanog komunalnog otpada plastika i papir odvoze svaka dva tjedna dok bi se bio otpad, za kojeg će također biti podijeljene plastične vrećice, odvozio jednom tjedno. 

  • +3
Milan Bandić prezentira kako odvajati otpad Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic/PIXSELL

Iako je Bandić najavio da se ljudi neće kažnjavati ako ne budu odvajali Jozić početkom prosinca najavila je da se pripremaju kazne od 250 kuna za oštećivanje spremnika do čak 3000 kuna za bacanje otpada u krive spremnike.

Dodala je da će se sve to kontrolirati uz pomoć nadzornih kamera, a pojačat će se i patrole komunalnih redara. No hoće li sve skupa zaživjeti 1. veljače ili će se rok pomaknuti, dok se potrebni izvještaji predaju i potrebna infrastruktura ne nabavi, tek ćemo vidjeti. Zbog povećanog obima posla u Čistoći posao trebalo naći dodatnih 400 ljudi.