SAKOMAN O ODVJETNIKU UBOJICI

'Zadro nije smio biti na slobodi, već na prisilnom liječenju'

Bionic
Reading

'Ako netko ima takav problem i poremećaj s patološkom reakcijom na kokain, tada bi po sili zakona trebalo provoditi obavezno liječenje čije bi rezultate trebalo provjeravati, pogotovo ako je čovjek u kaznenom postupku', rekao je za tportal Slavko Sakoman, voditelj Klinike za psihijatriju, alkoholizam i druge ovisnosti u KB-u Sestre milosrdnice, komentirajući slučaj odvjetnika Darka Zadre koji je prije dva dana hladnokrvno metkom u glavu ubio 32-godišnjaka u kladionici na zagrebačkoj Trešnjevki

Slučaj Darka Zadre, koji ima čak 16 prijava u svom policijskom dosjeu, pokazao je svu manjkavost sustava. Osoba koja je ovisnik o kokainu te psihički bolesnik posjedovala je ilegalno oružje. Uz brojne veze u sudstvu, Zadro se godinama izvlačio iako mu u posljednjih deset godina dosje pune prijetnje, premlaćivanje, pucnjava, obračun vatrenim oružjem i posjedovanje opojnih droga.

Da je potpuno neubrojiv, pokazao je i incident iz 2009, kada je susjedima u Zagrebu upao u kuću te s njihovog prozora pet sati prijetio da će skočiti, što je na kraju i učinio. U sličan se 'pothvat' upustio 4. rujna ove godine, kada se polugol popeo na krov kuće predsjednice Općinskog suda u Vinkovcima Davorke Rukavine i gotovo sat vremena vikao da ga žele ubiti.

Prekršajnu prijavu nije dobio, no završio je na Odjelu psihijatrije Vinkovačke bolnice. Liječnici su na Županijski sud u Vukovar poslali zahtjev za obaveznim liječenjem u zatvorenoj psihijatrijskoj ustanovi, no dan poslije zahtjev je povučen, a Zadro pušten iz bolnice. Šef vinkovačke psihijatrije Nikola Drobnjak za Večernji list rekao je da su njegovi kolege vidjeli da je odvjetnik pod utjecajem droge, no kada je droga prestala djelovati, Zadro se, kaže, ponašao kao normalan čovjek. Da ima psihički poremećaj, ne bi mu se stanje stabiliziralo, smatra Drobnjak.

Zašto je Zadro godinama sustavno puštan na slobodu bez odgovarajućeg tretmana, nije jasno ni njegovoj majci. 'Sve smo alarmirali, policiju, sud, liječnike, ali ništa nisu poduzeli. On je bolesna osoba, imao je suicidalne ideje, a prijetio je i drugima, ženi, djeci, nama, svojim roditeljima. Paranoidan je i vrlo opasan', rekla je za Jutarnji list.

Slavko Sakoman pak pojašnjava da nema puno osoba s patološkom reakcijom na kokain. Kaže da je riječ o stanju pobuđenosti, povećane senzitivizacije mozga na kokain. 'Diže se razina tjeskobe, panike, strahova. Takva osoba svoje okruženje doživljava prijeteće', kaže Sakoman.

Zadro nakon iskakanja kroz prozor 2009.

Kod nekih osoba nasilno i paranoidno ponašanje nestane kada prestanu uzimati kokain. 'Povlače se tragovi patologije, no kod nekih osoba ostaje primarna patologija ličnosti. U treću pak skupinu spadaju oni kod kojih se paranoidne reakcije ne povlače potpuno prestankom uzimanja droge, već ostaju elementi paranoidnog doživljavanja stvarnosti', pojašnjava Sakoman te dodaje da Zadro spada upravo u posljednju skupinu, tj. da njegov problem ne prestaje i prestankom utjecaja kokaina, kao što je smatrao vinkovački liječnik koji ga je pustio kući.

I dalje nije izbačen iz Hrvatske odvjetničke komore

Zadro je, unatoč podebljem policijskom dosjeu, i dalje član Hrvatske odvjetničke komore. Sankcija nema ako je u tijeku sudski postupak, no za vrijeme pritvora Zadro je bio suspendiran te se protiv njega vodi i disciplinski postupak. Najpoznatija Zadrina klijentica bila je Mirjana Pukanić. Njezin suprug Ivo Pukanić, koji je ubijen 2008. godine, upozoravao je da Zadro dobavlja kokain svojoj klijentici.