dva desetljeća kasnije

Zaboravljena Monica Lewinsky još nije rekla sve, a to će ispraviti u popularnoj TV seriji: 'Sramota se za mene lijepila poput smole'

17.08.2019 u 19:02

Bionic
Reading

Ohrabrena #Me Too pokretom, bivša pripravnica u Bijeloj kući, Monica Lewinsky u novoj je TV seriji Ryana Murphyja naslovljenoj 'American Crime Story: Impeachment' (Američka krimi priča: Opoziv) spremna iznijeti svoju verziju odnosa s nekadašnjim predsjednikom SAD-a, Billom Clintonom. Zbog najvećeg političkog skandala koji je protresao zemlju i postao glavni globalni trač, Clinton je za dlaku izbjegao opoziv. Lewinsky u nastavku serijala nije samo glavna junakinja nego i njegova producentica

Godine 1998. Amerikanci nisu mogli zamaći iza ugla, a da ih nije zaskočilo lice Monice Lewinsky. Ova 22-godišnja pripravnica u Bijeloj kući našla se usred političkog skandala koji je protresao Sjedinjene Države, prerastao u glavni globalni trač i tadašnjeg predsjednika Billa Clintona gotovo stajao predsjedničkog položaja.

Senat je Clintona spasio od opoziva pokrenutog na prijedlog Kongresa zbog laganja o prirodi odnosa s gospođicom Lewinsky, a bila je to i ostala najveća seks sapunica u povijesti američkih predsjednika.

Nakon mučnih istraga i saslušanja, Clinton je to prilično bezbolno preživio, ako se ne računaju bezbrojni vicevi na njegov račun. No, Monica je ostala javno osramoćena. 'Sramota se na mene lijepila poput smole'- izjavljivala je.

Iako se romansa Clinton-Lewinski događala koju godinu ranije, skandal je prvi puta procurio u Newsweeku i Washington Postu u siječnju 1998. Predsjednik je porekao Monikino priznanje o vezi, izjavljujući da 'nema baš ništa s tom ženom', ali je DNK sperme na njezinoj haljini dokazao drukčije. Slijedila je istraga FBI-ja i 3000 stranica takozvanog Starr Reporta s brutalno detaljnim pretresom devet bliskih susreta ljubavnika, u čemu je najmučnije odjekivao pokušaj da se nađe pravna definicija 'neprimjerenog fizičkog odnosa', a da predsjednik ne ispadne lažac i izbjegne priznanje da je s gospođicom Lewinski naprosto spolno općio. Izmišljena je manje toksična verzija o oralnom zadovoljavanju, jer u tom slučaju predsjednik nije aktivno sudjelovao u intimnom odnosu...

Kronologija skandala Monica Lewinsky Izvor: tportal.hr / Autor: TIME

'Razuzdanicu' Bijele kuće javnost je godinama doživljavala onako kako su o njoj pisali mediji, a ona je - zauvijek obilježena kao majstorica felacija - uglavnom šutjela o detaljima pržeći se na tihoj vatri, razmišljajući o samoubojstvu, kako je sama kasnije priznala. Iako je u kasnijim intervjuima i u jednoj dokumentarnoj seriji progovarala o spornim danima u Bijeloj kući, mediji su kontrolirali do kuda je mogla ići s priznanjem i opisima pikantnih detalja da ne povrijede javno ćudoređe i zaštite Clintonov ugled. U nedavnom razgovoru s voditeljem Johnom Oliverom u njegovom talk-showu na HBO-u konačno je progovorila o cijeni javnog sramoćenja i o tome koliko bi njezina situacija bila drukčija da su društvene mreže postojale u doba izbijanja skandala.

No, dva desetljeća kasnije Monica je spremna iznijeti svoju verziju događaja u novoj hit TV-seriji Ryana Murphyja naslovljenoj 'American Crime Story: Impeachment' (Američka krimi priča: Opoziv) u kojoj ona nije samo glavna junakinja nego i producentica.

Monica Lewinsky producentica je "Impeachment: American Crime Story" Izvor: tportal.hr / Autor: Daily Blast LIVE

'Opoziv' će premijerno biti prikazan u rujnu 2020., a rađen je na temelju knjige Jeffreya Toobina 'Velika urota: Seksualni skandal koji je skoro srušio predsjednika' objavljene 2017. Nakon prvoga nećkanja, Lewinsky je u razgovoru za Vanity Fair izjavila da je ipak odlučila sudjelovati u projektu ne bi li svijetu konačno, iz ženskoga ugla, kazala 'kako je to stvarno bilo'.

'Žene su kroz povijest klevetane i ušutkivane. Sada je naše vrijeme da priopćimo svoje priče vlastitim riječima' – rekla je.

Nakon prva dva nastavka serije - prvi o slučaju prvaka američkog nogometa i glumca O.J. Simpsona, drugi o umorstvu Giannija Versacea - to je najsočnija američka priča našega doba, a sve tri su vezane za seks: O.J. Simpsonu se sudilo zbog ubojstva bivše supruge i njezina ljubavnika, Versacea je ubio ljubavnik, a pokazalo se da sam predsjednik najjače države na svijetu nije nesklon seksualnom švrljanju na radnom mjestu.

Monica Lewinsky Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Slučaj Monice Lewinski ponovno je izronio iz poluzaborava u vrijeme #Me Too pokreta i pokušaja Demokrata da opozovu Donalda Trumpa, u vrijeme kada su žene progovorile kao žrtve napastovanja, a ne kao predatorice koje su moćnike osvajale seksom da dođu do cilja. U novom društvenom ozračju Clintonova bivša miljenica želi postati heroina, a ne tragična luzerica s obilježenom budućnosti na koju svatko može pljucnuti kakvim masnim vicem.

A pljuckalo se. Govoreći o njezinoj odgovornosti, Hillary Clinton je izjavljivala da je riječ o 'punoljetnoj osobi koja je morala znati što radi', kao da napaljeni suprug nije bio jednako punoljetan kada je u Ovalnom uredu rasipao sjeme po plavoj haljini mlade službenice. Podržavajući supruga, Hillary je čak tvrdila da je afera plod konspiracije desnoga političkog krila jer je rovarilo protiv njezina muža od dana kada je najavio kandidaturu za predsjednika.

  • +3
Hillary Clinton Izvor: Profimedia / Autor: Tportal.hr/Mihaela Maras

Voditelj talkshowa Jay Leno je na Monicin račun sipao niz mizogenih šala kao onu da je bivša zaposlenica Bijele kuće 'izgubila na kilaži jer je prestala otvarati usta'. Upitana u New York Observeru o tome kakvu budućnost predviđa gospođici Lewinsky, feministička spisateljica Nancy Friday je kratko odgovorila: 'Može rentirati usta'. U javnom istupu na HBO-u jedan ju je gledatelj upitao kako se osjeća kao kraljica felacija. Po uzoru na Watergate, mediji su skandal nazivali Sexgate, Lewinskygate, Šlicgate.

'To nije samo moj problem. Moćnici, uglavnom muškarci, iskorištavaju one ispod sebe na stotinu načina. Moja priča tipičan je primjer toga i zato je postala evergreen'- pisala je u eseju o društvenom položaju žena objavljenom u Vanity Fairu.

Donald Trump 1998. komentira skandal Billa Clintona i Monice Lewinsky Izvor: tportal.hr / Autor: NBC News

Clinton nije ni prvi ni zadnji predsjednik oko kojega su se vrtjele seks afere. Ali u njegovo doba bilo je nezamislivo da predsjednički kandidat preživi izbore nakon seksističkih primjedbi o ženama u Trumpovom stilu da će one 'biti polaskane ako ih muškarci njegova statusa uhvate za neku stvar'. Bilo je to još manje zamislivo šezdesetih godina, kada se tek dugo nakon ubojstva Johna F. Kennedyja počelo kopati po javnoj tajni o njegovim terevenkama s Marilyn Monroe i mafijaškom ljubavnicom povezanom sa zajedničkim prijateljem Frankom Sinatrom.

Tijekom godina Monica Lewinsky je pokušavala razviti karijeru uspješne poduzetnice, psihologinje, tv-voditeljice, modne dizajnerice. Mijenjala je adrese u Londonu, New Yorku, Los Angelesu i Portlandu. Da umiri nervozu, u vrijeme najvećeg skandala bavila se heklanjem što ju je navelo na ideju da dizajnira ženske torbice i bavi se modnim dizajnom te je osnovala modnu kompaniju 'Prava Monica'. Unatoč pričama kako se želi utopiti u anonimnosti, u New Yorku joj nije smetao status celebrityja, čije se ime nalazilo na svim A-listama poziva na prestižna društvena događanja.

  • +21
Marilyn Monroe Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Od razgovora s Barbarom Walters 1999. (gledalo ga je rekordnih 70 milijuna Amerikanaca) i prava na njegovo emitiranje u svijetu zaradila je milijun dolara, sljedećih 500.000 ubrala je od autobiografije napisane u suradnji s piscem Andrewom Mortonom. Reklamirala je sredstvo za mršavljenje, ali je umjesto milijun dolara dobila samo 300.000 jer se reklama pokazala promašenom. Sudjelovala je 2003. u 'Mr. Personality', reality showu Fox TV, savjetujući kandidatkinjama kako izabrati pravog među ponuđenim muškarcima skrivenima iza maski, što je navelo grupu građana da organiziraju bojkot oglašivača zbog njezina neukusnog iskorištavanja stečene slave.

No, #Me Too i novo vrijeme navelo je Monicu Lewinsky da se pozabavi ozbiljnijim pitanjima cyber bullyinga i javnog sramoćenja, izjavljujući kako otkrivanjem nove dimenzije istine o osjetljivom dijelu njezina života želi TV- filmom 'Opoziv' pomoći drugim djevojkama da ne dožive isto što i ona. O honoraru još ništa nije rekla.