Jeffrey Epstein

Misterij bogatstva navodnog milijardera optuženog za seksualno iskorištavanje maloljetnica zbog kojeg je Trump ostao bez još jednog bliskog suradnika

13.07.2019 u 22:55

Bionic
Reading

Usprkos velikoj pažnji oko Jeffreyja Epsteina, uhićenog i optuženog za seksualno iskorištavanje maloljetnica, način na koji se obogatio navodni američki milijarder i dalje je misterija, a nagađanja se kreću od ucjenjivanja do piramidalnih shema

Američke medije ovih dana zaokupila je priča o Jeffreyju Epsteinu, bogatašu optuženom za trgovinu seksualnim robljem i iskorištavanje maloljetnih djevojaka, kojeg se povezuje s brojnim poznatim i slavnim osobama poput sadašnjeg američkog predsjednika Donalda Trumpa ili bivšeg predsjednika Billa Clintona. Epstein je uhićen prošlog vikenda, a novi detalji iz njegova života objavljuju se svakodnevno.

Dosadašnje informacije ukazuju na scenarij o moćniku koji godinama, ako ne i desetljećima, krši zakone, ali mu se zbog položaja i veza gleda kroz prste. Epsteinov slučaj čak nije ni novost. Prije nešto više od deset godina već je bio uhićen zbog sličnih optužbi i tada se uspio izvući s priznanjem krivnje po jednoj točki optužnice, zbog čega je osuđen na 18 mjeseci, od kojih je odležao 13, i to uz vrlo velike povlastice koje su mu dozvoljavale da svakog dana odlazi na posao.

Nagodbu pod kojom je Epstein priznao jedno kazneno djelo, a kojom je odbačeno nekoliko desetaka drugih točki optužnice, tada je vodio državni odvjetnik Južnog okruga Floride Alexander Acosta. Cijeli slučaj tada je bio obavijen vrlo velikim oblakom sumnje jer je nagodbom zaustavljena i daljnja istraga u tom procesu. Zanimljivo je što je, Alexander Acosta bio državni tajnik rada u vladi Donalda Trumpa, a zbog cijelog skandala je u petak najavio svoju ostavku.

'Jutros sam nazvao predsjednika i rekao mu da mislim da bi bilo najbolje da podnesem ostavku', rekao je Acosta iz vrta Bijele kuće gdje je bio s Donaldom Trumpom. Acosta je na kritike da je kazna 2008. bila daleko preblaga u utorak odgovorio da su Epsteinovi zločini grozni i rekao da mu je drago da tužitelji imaju nove dokaze i svjedočenja.

Naime, sudski dokumenti i izjave koji su kroz godine isplivali u javnost otkrivaju da je Epstein vodio vrlo razgranatu međunarodnu mrežu kojom je pronalazio mlade djevojke i maloljetnice da bi ih iskorištavao ili podvodio svojim moćnim prijateljima. Epstein bi na svojem imanju na Floridi ili na drugim lokacijama ugošćivao prijatelje iz svijeta bogatih i slavnih, a tamo bi im onda na raspolaganju bile maloljetne djevojke za masažu i seksualne usluge. Djevojke bi nakon toga dobivale po nekoliko stotina dolara kao nagradu.

Kada je skandal prvi put dospio u javnost, među imenima koja su se navodila kao Epsteinovi gosti i prijatelji našao se niz vrlo moćnih javnih osoba: Donald Trump, Bill Clinton, britanski princ Andrew, izraelski premijer Ehud Barak, glumac Kevin Spacey, režiser Woody Allen i mnogi drugi.

  • +13
Među ostalim, i ime Kevina Spaceyja našlo se na popisu Epsteinovih prijatelja i 'partijanera' Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Epstein je 'regrutirao' maloljetne djevojke na razne načine, a mreža mu je bila toliko razgranata i organizirana da su mu u tome pomagale četiri asistentice. Za jednu od njih Epstein je navodno svojevremeno izjavio i da mu je bila seksualna robinja te da ju je kupio od roditelja s područja bivše Jugoslavije. Prethodne i najnovije optužnice ukazuju na to da je bio organizator mreže kroz koju je prošlo nekoliko desetaka maloljetnica, od kojih su neke navodno imale samo 13 godina, no godinama je uspijevao izmaknuti odgovarajućoj kazni.

Ipak, unatoč svim informacijama koje su kroz godine isplivale na površinu, jedna stvar i dalje ostaje misterija, a to je način na koji se Epstein obogatio. Postavlja se pitanje i je li stvarno milijarder, kako ga se često označava, no nema sumnje da bogat jest. Prema onome što je dosad otkriveno, vlasnik je raskošnog stana u New Yorku čija se vrijednost kreće oko 70 milijuna dolara, vile na Floridi koja vrijedi 12 milijuna dolara, stana u Francuskoj, ranča u američkoj saveznoj državi New Mexico te posjeduje vlastiti otok među Američkim Djevičanskim Otocima. Također, posjeduje privatni mlažnjak te petnaestak automobila.

Rođen 1953. godine, Epstein je sredinom sedamdesetih kratko bio učitelj matematike i fizike u školi na Manhattanu. Nakon toga, 1976. godine, zapošljava se u investicijskoj banci Bear Sterns, u kojoj je radio u odjelu specijalnih financijskih instrumenata. U banci je napredovao brzo i već je 1980. dogurao do statusa partnera, da bi godinu kasnije, navodno zbog kršenja nekih manjih pravila, bio protjeran. Iduće godine osnovao je vlastitu tvrtku za upravljanje imovinom pod imenom J. Epstein & Co, koju je kasnije preimenovao u Financial Trust Co. i prebacio joj sjedište u poreznu oazu na Američkim Djevičanskim Otocima.

Tu otprilike prestaju koliko-toliko pouzdane informacije o tome kako je stvoreno Epsteinovo bogatstvo. Mnogi financijaši koji su kroz godine i ovih dana davali izjave ustvrdili su da Epsteina baš i nije bilo u njihovim krugovima, niti ga se moglo vidjeti na mjestima na kojima bi se mogao očekivati netko tko se bavi mešetarenjem u svijetu financija. Nitko nije uspijevao identificirati ikoga s kime bi Epstein sklapao poslove ili trgovao. Među financijašima koji su ovih dana davali izjave jedan je primijetio da je vrlo teško 'potiho' zaraditi milijardu i više dolara.

Dokumentarni film: Tko je Jeffrey Epstein, optužen za seksualno zlostavljanje maloljetnica Izvor: tportal.hr / Autor: Miami Herald

Epstein je navodno tvrdio da je upravljao novcem bogatih poznanika i to samo onih koji su imali više od milijardu dolara za investiranje. Zbog toga su se s vremena na vrijeme javljale sumnje da vodi piramidalnu shemu. Epsteinova izjava je prilično podsjećala na slučaj Bernieja Madoffa, poznatog po tome da je vodio najveću piramidalnu shemu u povijesti, vrijednu 65 milijardi dolara, zbog čega je osuđen prije deset godina. Madoff je također primao samo klijente koji su prelazili određeni imovinski prag.

No za razliku od Madoffa, čiji su klijenti bili poznati u financijskim krugovima, nitko nikada nije čuo da je netko bio klijent Epsteina. Jedini njegov dosad identificirani klijent je Les Wexner, vlasnik trgovačke kompanije L Brands, unutar koje posluje lanac donjeg rublja Victoria's Secret. Paralela s Madoffom postojala je i u činjenici da je Epstein tvrdio da sva sofisticirana ulaganja u kompaniji radi on osobno te da 150 drugih zaposlenika tvrtke radi samo u administraciji. Neke svježije informacije govore u prilog tome da je Epstein poprilično napuhao taj broj te da je tvrtka zapošljavala samo dvadesetak ljudi.

  • +19
Les Wexner, vlasnik trgovačke kompanije L Brands, unutar koje posluje lanac donjeg rublja Victoria's Secret, bio je Epsteinov klijent Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Teorija koja posljednjih dana dobiva sve jači zamah vrti se oko načina na koji je Epstein skupljao investitore za svoju tvrtku, a svodi se na ucjenu. Prema toj teoriji, a za koju postoje i solidne osnove iz svjedočenja nekih od njegovih maloljetnih žrtava, Epstein je na svojim druženjima prikupljao fotografske i videodokaze o tome kako se njegovi imućni kolege zabavljaju s maloljetnicama. Taj bi materijal onda koristio kao ucjenu da ih 'nagovori' na ulaganja u njegovu tvrtku.

Financijaši nagađaju da je Epstein taj novac klijenata onda investirao u najjednostavnije oblike financijskih instrumenata, za što nije potrebna neka posebna ekspertiza i što bi bilo u skladu s time da je to mogao činiti i sam s tek nekoliko ljudi u administraciji tvrtke. Čak i takva ulaganja mogu kroz godine donijeti pristojnu zaradu, posebno ako se radi o desecima milijuna dolara inicijalnih investicija.

Teorija o ucjeni neugodnim materijalima dodatnu jačinu crpi iz prvotne sudske epizode kad su na neobjašnjen način odbačeni deseci optužbi protiv Epsteina. I dok tajna načina na koji je stekao bogatstvo zasad i dalje opstaje, detalji iz njegova raskalašenog života postaju sve poznatiji. Ti će detalji biti ključni za nastavak procesa, a ostaje samo pitanje hoće li se uz Epsteina u mreži američkog pravosuđa zakoprcati još kakva moćna riba.

  • +24
Donald Trump posjećivao je Epsteinove tulume, a Alexander Acosta, izuzetno blag tužitelj u slučaju Epstein koji je bio u Trumpovoj administraciji, na kraju je zbog cijelog slučaja podnio ostavku Izvor: Profimedia / Autor: N.N.