NOVI TRENDOVI STUDIRANJA

Za koje fakultete vlada najveći interes?

18.05.2015 u 20:18

Bionic
Reading

Najviše maturanata do sada se prijavilo za upis na Filozofski fakultet u Zagrebu, potom na Zdravstveno veleučilište, Ekonomski, Učiteljski i Prirodoslovno-matematički. Po broju kandidata na jedno slobodno mjesto predvodi Edukacijsko-rehabilitacijski, potom Stomatološki i Psihologija

U resornom ministarstvu kažu nam da se do sada prijavilo 37.814 kandidata, a do kraja roka očekuje se ukupno oko 40.000.

Filozofski je prošle godine bio prvi po broju prijava. Zdravstveno veleučilište je bilo na trećem mjestu, a ove je za sada na drugom. U tome je zamijenilo mjesto s Ekonomijom. (prva tablica dolje - *brojevi savim desno predstavljaju poredak u 2014.)

Naglo poraslo zanimanje za neke fakultete

Nažalost, trend slabog interesa za prirodoslovne i tehničke fakultete i dalje se nastavlja. Među prvih 10 po broju upisanih našla su se samo dva. Uz njih još su dva iz područja medicine. Društveni i humanistički smjerovi i dalje dominiraju, kako po broju fakulteta u skupini 10 najpopularnijih, tako i po ukupnom broju zainteresiranih kandidata. Među prvih 10 nalaze se čak tri filozofska fakulteta.

Zanimljiva je novost na apsolutnoj rang-ljestvici porast interesa za Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet u Zagrebu koji je s prošlogodišnjeg 36. mjesta ove godine skočio na deveto. Ovaj fakultet prvi je po broju kandidata koji dolaze na jedno slobodno mjesto – čak pet (druga tablica dolje).

Veliki skok u smislu broja kandidata koji dolaze na jedno mjesto, napravio je i Farmaceutsko-biokemijski fakultet Sveučilišta u Zagrebu koji je sa 16. mjesta skočio na šesto. Povećalo se i zanimanje za Medicinski fakultet. On je po ukupnom broju kandidata koji su prijavili upis na 45. mjestu no prema broju interesenata koji dolaze na jedno mjesto je na sedmom mjestu. Iznimno veliko zanimanje postoji i za Stomatološki i Zdravstveno veleučilište te za Psihologiju na Sveučilištu u Zadru.

Na prvoj tablici dolje prikazano je deset visokih učilišta prema ukupnom broju prijava kandidata na današnji dan. Uključeni su svi prioriteti.

Na drugoj je prikazana rang-lista prema omjeru broja prijavljenih kandidata koji konkuriraju na jedno slobodno mjesto.

Pomalo čudi da su upisne kvote tako formirane da studiji koji se smatraju deficitarnima na tržištu rada poput medicine primaju toliko malo studenata da ih konkurira tri i pol na jedno slobodno mjesto. Istovremeno Filozofski je prvi po ukupnom broju upisanih, a nema ga među prvih 10 po broju kandidata za jedno mjesto. To znači da na njemu očito ima mjesta i više nego što ima potražnje.

Najzahtjevniji je prijemni na Medicini

Poznato je da neki fakulteti uz prosjek ocjena i uspjeh na državnoj maturi traže i polaganje ispita.

U Trinomu, koji provodi pripreme za prijemne kažu da na Arhitekturi ovaj dio uspjeha donosi 70 posto bodova, na Medicini 54, na Filozofskom 30, a na Pravnom 25 posto.

Prijemni se polaže i na Hrvatskim studijima, na Učiteljskom i na Stomatologiji te na svim akademijama. Na akademijama su oni specifični, ovisno o tome o kojoj se akademiji radi, dok se na Učiteljskom i Stomatologiji testiraju sposobnosti – na prvom primjerice provjera sluha, a na drugom provjera rada s prstima.

Pripreme za prijemne ovise o tome koje je predmete netko imao u školi. Najteži je prijemni na Medicini, osobito po obimu gradiva jer se polažu tri dosta teška predmeta: fizika, kemija i biologija. Kandidati također na maturi moraju s dobrim ocjenama položiti matematiku, hrvatski i engleski na razini A.

Zahtjevni su i prijemni na Arhitekturi i na Filozofskom. Na Arhitekturi se traže likovne sposobnosti i crtanje kao i usvajanje određene stručne terminologije, a na Filozofskom vrlo dobro poznavanje opće kulture.

Cijene priprema u Trinomu kreću se od 400 do 1.800 kuna, ovisno o fakultetu i broju predmeta. Najskuplje su za Medicinu.

U Algebri nude paket priprema za upis na Medicinu u dva dijela. Prvi dio obuhvaća pripreme za državnu maturu i stoji 2.896 kuna, a drugi, koji priprema za prijemni i obuhvaća razlike u nastavnom sadržaju nakon priprema za državnu maturu, stoji 499. kuna.