RECESIJSKA UTRKA U NAORUŽANJU

Vučić prekopao po Putinovom otpadu; evo kakvo oružje je pronašao

28.10.2015 u 15:55

Bionic
Reading

Potaknut skorašnjom hrvatskom nabavkom lakih izvidničkih helikoptera Kiowa te zahtjevom hrvatskog Ministarstva obrane Pentagonu za doniranjem 16 višecjevnih bacača raketa M270, kao i nekim najavama da bi Hrvatska mogla nabaviti balističke rakete dometa 300 kilometara, srbijanski premijer Aleksandar Vučić donio je odluku o modernizaciji vojske te je najavio kupovinu borbenih helikoptera i balističkih raketa u Rusiji, a ona od Srbije zauzvrat traži strateško približavanje Moskvi i udaljavanje od EU-a i NATO-a. Iako Vučićeva odluka o skorašnjem šopingu podsjeća na utrku u naoružanju, vojni analitičari smatraju da je izraz ‘utrka’ pretjeran jer svaka država, posebice ona sa zastarjelim naoružanjem, teži modernizaciji u skladu s mogućnostima

Srbijanski premijer je ovih dana u trodnevnom posjetu Moskvi, a prema planu, tijekom susreta s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom njih dvojica trebala bi dogovoriti nabavku transportnih helikoptera Mi-17B i teških strojnica 2A42 kalibra 30 mm, kojima bi se opremili oklopni transporter Lazar BVT 8808-SR srbijanske proizvodnje. U igri je nabava i sustava za navođenje te raketni bacači, ali i moguća donacija određenog broja lovačkih zrakoplova MiG-29, a Rusija im ustupa mjesto pred ubojitijim Su-30SM.

Spominje se i darovnica u obliku sustava protuzračne obrane srednjeg dometa S-300, koji je još 1995. nabavila Hrvatska, a koji nikada nije kompletiran niti je sudjelovao u borbama, a prema nekim izvorima, 2004. je završio u SAD-u.

Vučić je plan nabave popratio riječima da ‘Beograd prati što rade zemlje u okruženju te kako ne smije dopustiti narušavanje odnosa snaga u regiji’, dodajući kako srbijanska vojska razmišlja o nabavci borbenih helikoptera ‘jer su neki u okruženju dobili 16 helikoptera Kiowa’, referirajući se pritom na nedavnu odluku Pentagona, prema kojoj će Hrvatskoj pokloniti te helikoptere.

Srbijanski premijer je dodao i kako ‘moraju razmišljati o adekvatnim odgovorima na balističke rakete’, zaključivši kako ‘ne žele sukobe nigdje i ni s kim, ali kako moraju biti spremni i imati vrstu odgovarajuće snage za svakoga tko bi pomislio da je Srbija lak plijen’.

Dario Kuntić, član Instituta za europske i globalizacijske studije te voditelj Odjela za međunarodnu politiku, sigurnost i diplomaciju znanstvene organizacije Politea, smatra da spomenute nabavke naoružanja ne treba gledati u kontekstu utrka u naoružanju, kakve su postojale ili još uvijek postoje kod velikih sila, već isključivo kao uobičajeni postupak obnove i modernizacije vojske, osobito srbijanske, čije naoružanje nije na zavidnoj razini.

‘Valja napomenuti da srbijanska vojska raspolaže poprilično zastarjelim naoružanjem i opremom i logično je da će se za pomoć obratiti Moskvi kao svojem starom savezniku. Pritom najavljenu odluku o opremanju srbijanske vojske i Vučićevo pojašnjenje zašto je došlo do te odluke treba gledati isključivo kao izgovor’, kazao je za tportal Kuntić, dodajući kako je za Ruse važno da Srbija zadrži vojnu neutralnost, uz sveprisutnu rusku brigu zbog pritiska Zapada na Srbiju te inzistiranje na usuglašavanju vanjske politike zemlje s vanjskom politikom Europske unije i NATO-a.
 
Modernizaciju srbijanske vojske s posebnom pažnjom prate svi tamošnji mediji, ali i specijalizirani portali za obranu i vojnu tehniku, pa tako zrakoplovni portal Tangosix otvara mogućnost nabavke lovačkih zrakoplova, stalne boljke ratnih zrakoplovstava u regiji.

Prema navodima inače dobro upućenog portala, pregovori bi mogli rezultirati dugo očekivanim nabavkama tehnike za srbijansko ratno zrakoplovstvo i protuzračnu obranu. Tangosix naime neslužbeno doznaje da bi u sklopu pregovora moglo doći i do donacije određenog broja lovačkih aviona MiG-29.

Jedan od dokaza za to je i plan prenaoružavanja 31. lovačkog puka iz baze Milerovo, koji će do kraja ove godine dobiti 15 aviona Su-30SM, a koji će zamijeniti 30 aviona Mig-29, što ih puk trenutno koristi, no odavno nisu prioritet ruskog ratnog zrakoplovstva, već su to ubojitiji višenamjenskih borbeni avioni Su-30 i Su-35, kao i taktički bombarderi Su-34.

Portal također navodi kako je teško da će Beograd imati dovoljno sredstava za nabavku novih borbenih helikoptera kao što su Mi-28, Ka-52 te Mi-35, koji predstavlja najsuvremeniju varijantu poznatog desantno-jurišnog helikoptera Mi-24. Međutim Rusi bi, kao i na primjeru lovaca MiG-29, mogli kao vojnu pomoć isporučiti određeni broj polovnih desantno-jurišnih helikoptera Mi-24, koje Moskva planira otpisati.

Na Vučićev šoping u Rusiji analitičari gledaju kao na kremaljski mamac Srbiji u obliku rabljenih poklona za koje bi službeni Beograd zauzvrat jamčio Rusiji da neće sudjelovati u sankcijama EU-a protiv Moskve zbog rata u Ukrajini, kao i u praktički već započetim srbijanskim eurointegracijama, te da će odbiti Sjevernoatlantski savez koji je Rusiji već preoteo Crnu Goru, čime je Srbija postala posljednji i izolirani oslonac Rusije u regiji.