HNS NA RUBU RASKOLA

Vrdoljak i Ferenčak žele u Plenkovićevu vladu, Pusić i Mrak Taritaš bjesne

02.06.2017 u 10:35

  • +2

Vrh Hrvatske narodne stranke

Izvor: Pixsell / Autor: Igor Soban/PIXSELL

Bionic
Reading

Ulasku u Vladu Andreja Plenkovića sklon je predsjednik stranke Ivan Vrdoljak, kao i jedan od glavnih operativaca stranke Srećko Ferenčak. U slučaju da uđe u Plenkovićevu vladu, HNS bi dobio mjesto potpredsjednika Vlade (Ivan Vrdoljak) i tri od četiri upražnjena mjesta u Vladi koja su prije izbacivanja držali Mostovi ministri

HDZ im ne bi prepustio jedino Ministarstvo unutarnjih poslova. No zauzvrat bi HNS dobio Ministarstvo znanosti i obrazovanja, odnosno HNS bi preuzeo provođenje kurikularne reforme.

U utorak, dva dana nakon održavanja drugog kruga lokalnih izbora, Predsjedništvo HNS-a odlučit će hoće li i službeno ući u pregovore s HDZ-om oko sastavljanja zajedničke vlade ili će ostati opozicijska stranka, doznaje tportal od izvora iz predsjedništva stranke.

S devet zastupnika HNS-a na svojoj strani, HDZ bi, uz zastupnike manjina, imao stabilnu parlamentarnu većinu i vlast. Kako bi HNS svojim biračima pokušao opravdati takav veliki zaokret i ulazak u koaliciju s HDZ-om, Plenković bi Vrdoljaku morao obećati da će potpuno umiriti desno krilo HDZ-a, a morao bi i ritualno skinuti ploču s natpisom 'za dom spremni' u Jasenovcu.

  • +11
Doček rezultata u stožeru Anke Mrak Taritaš Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

No Vrdoljak i Ferenčak za svoj plan zasad nemaju potrebnu većinu ni u Predsjedništvu stranke niti u Klubu zastupnika HNS-a.

'Čuvat ćemo poziciju oporbe. Iako nam novi parlamentarni izbori ne mogu ništa dobroga donijeti, to ne znači da ćemo utrčati HDZ-u u krilo. To bi bilo jako opasno, prijetilo bi raskolom u stranci. U vodstvu stranke još je uvijek više protivnika suradnje s HDZ-om od onih koji bi, unatoč svim mogućim rizicima, željeli uskočiti u Vladu', kaže nam izvor iz Predsjedništva HNS-a.

Njegov kolega iz stranke smatra da će se u utorak na sjednici Predsjedništva HNS-a otvoriti rasprava oko mogućeg ulaska u koaliciju s HDZ-om, ali da do glasanja o tome 'vjerojatno neće ni doći, jer većina u vodstvu stranke ne želi suradnju s HDZ-om'.

'HDZ-u za stabilnu većinu treba svih devet zastupnika HNS-a, a to nemaju nikakve šanse dobiti. Na Predsjedništvu ću zastupati stav da HNS ne ulazi ni u nikakve kombinacije s HDZ-om.

Optimalno rješenje su parlamentarni izbori u jesen na koje bi HNS trebao izići sa što širim liberalnim blokom. Tu treba razgovarati i sa strankom Pametno, a ne isključujem ni suradnju s SDP-om, iako oni trenutno za to nemaju volje', kaže nam jedan od devet saborskih zastupnika HNS-a.

Jedan od zagovornika koalicije s HDZ-om upozorava da treba 'dobro odvagati' što bi novi parlamentarni izbori značili za HNS.

'Na tim bi izborima sve lijeve stranke, pa i HNS, dobile malo manje glasova, a malo bi ojačala desnica, dakle i HDZ. I opet bi nakon tih izbora HDZ morao tražiti partnera jer s Mostom više neće ići', kaže nam izbor iz vodstva HNS-a. Tvrdi kako će zastupati suradnju s HDZ-om, ali ne pod svaku cijenu.

'Ako se suradnji s Plenkovićem bude protivilo samo jedan ili dvoje članova Predsjedništva, to je OK. Ali ako se tome bude protivilo njih pet ili više, naravno da ćemo odustati od zagovaranja koalicije s HDZ-om. Pa nećemo se preglasavati unutar stranke i riskirati podijele i u vrhu HNS-a i u Klubu zastupnika', zaključuje naš izvor iz HNS-a.