OPORBEnjaci na Okupu

Prosvjed za reformu obrazovanja kao politički skup: Dolaze Bernardić, Vrdoljak, Mrak Taritaš...

01.06.2017 u 16:21

Bionic
Reading

Da je pitanje reforme školstva duboko političko pitanje na kojem se ponovno stvaraju tabori 'vaših' i 'naših', dokazuje i činjenica da će se na večerašnjem prosvjedu protiv HDZ-ova ministra obrazovanja Pave Barišića i nove ekipe zadužene za kurikularnu reformu pojaviti šefovi oporbenih stranaka na čelu s Davorom Bernardićem

Kako doznaje tportal, predsjednik SDP-a nakratko će zaustaviti svoje predizborne aktivnosti po manjim sredinama i pojavit će se na prosvjedu koji počinje u 18 sati.

Da je riječ o skupu na kojem se treba pojaviti svaki oporbenjak koji imalo drži do sebe, dokazuje i to da je dolazak najavio i predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak. Kako doznajemo, trebala bi doći i kandidatkinja za gradonačelnicu Zagreba Anka Mrak Taritaš.

I njihov stranački kolega Goran Beus Richembergh najavio je dolazak na Facebooku. 'Lani smo na Trgu bana Jelačića čekali tramvaj kurikularne reforme. Nije stigao jer su ga skretničari odmah nakon polaska okrenuli na početnu stanicu i ne dozvoljavaju već godinu dana da uopće krene. I danas ćemo ga čekati u 18 sati na istom mjestu. Krenut će on. Prije ili poslije', napisao je.

Na prosvjedu će biti i SDP-ov Peđa Grbin, a na Facebooku je jučer napisao:  'Sutra je godina dana od prosvjeda kojim su građanke i građani Hrvatske zatražili nastavak provedbe reforme obrazovanja. Iz istih razloga prosvjedovat ćemo i sutra.' Grbin, doduše, neće biti u Zagrebu, nego u Poreču, u kojem će se također održati prosvjed za nastavak kurikularne reforme kakvu je osmislio tim na čelu s Borisom Jokićem.

Bojan Glavašević, njegov stranački kolega koji je angažiran oko ljudskih prava, na prosvjed neće doći jer nije u Zagrebu.

Viđeniji ljudi iz Mosta ne namjeravaju doći na prosvjed. Njihov kandidat za gradonačelnika Zagreba Marko Sladoljev, koji je dio obrazovnog sustava s obzirom na to da je vjeroučitelj u školi, za tportal je rekao da u vrijeme prosvjeda ima sastanak u stranci.

  • +3
Prošlogodišnji prosvjed Hrvatska može bolje Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Ponovio nam je stav Mosta da kurikuralna reforma ne bi trebala biti temeljena na ideološkim podjelama.

Prosvjed podržavaju i stranke Nova ljevica i Zagreb je naš!.

Svoj je dolazak s obitelji najavio i nekadašnji šef kurikularne reforme Boris Jokić, a koji prošle godine nije bio na skupu.

Podsjetimo, inicijativa GOOD, koja okuplja niz organizacija i udruga, poput Centra za mirovne studije, Documente, GONG-a, Foruma za slobodu odgoja, Kuće ljudskih prava, Mreže mladih Hrvatske, volonterskih centara, Zelene akcije, Zagreb Pridea, udruge Roda…

Cilj prosvjedne akcije je razrješenje ministra obrazovanja i znanosti Pave Barišića, predsjednice Posebnog stručnog povjerenstva za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije Dijane Vican te ponavljanje natječaja za odabir vodstva i članova Ekspertne radne skupine za provedbu kurikularne reforme, na čijem je čelu sada Jasminka Buljan Culej. 'Ovom prosvjednom akcijom također tražimo da obrazovna reforma bude utemeljena na stručnosti i transparentnosti, a ne uvjetovana pojedinim interesnim skupinama i pod šapom marginalnih političkih stranaka', kažu organizatori.