RATNICI I ZNANSTVENICI

Vojno učilište postat će dio Zagrebačkog sveučilišta

24.06.2015 u 11:52

Bionic
Reading

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar posjetio je Hrvatsko vojno učilište (HVO), zajedno s rektorom zagrebačkog Sveučilišta Damirom Borasom i načelnikom Glavnog stožera Oružanih snaga RH generalom Dragom Lovrićem, te je rekao da je HVU dosegao visoke standarde, i da se razmatra njegova integracija sa zagrebačkim Sveučilištem, priopćeno je u srijedu iz Ministarstva obrane

U povodu završetka školske/akademske godine na HVU, ministar Mornar, rektor Boras, te načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Lovrić zagrebačku su vojarnu „Petar Zrinski" i HVU posjetili u utorak, gdje ih je primio zapovjednik HVU-a general pukovnik Slavko Barić.

Na radnom sastanku analizirana je suradnja civilne znanstveno-obrazovne i sveučilišne zajednice s Hrvatskim vojnim učilištem 'Petar Zrinski' u prethodnoj školskoj godini, te je razmotren daljnji tijek suradnje i integracije vojnog školovanja u civilni sustav obrazovanja, ističe se u priopćenju.

Nakon sastanka gosti su obišli objekte i prostore na Učilištu i dobili uvid u aktualne i buduće radne i smještajne kapacitete vojarne 'Petar Zrinski'.

'Išli bismo korak dalje', rekao je tijekom posjeta ministar Mornar, 'otvorili bismo još studija, a razmišljamo i o tome da se HVU integrira u zagrebačko sveučilište, čime bismo vojnicima dali još znanja koja nisu ograničena samo na vojnu struku. Mislim da HVU radi dobro, napreduje velikim koracima i vrlo smo brzo dosegli standarde na koje možemo biti ponosni', rekao je.

Rektor Boras istaknuo je da je vojska dio društva i tako se treba i školovati.

'U perspektivi, nadam se da će HVU postati sastavnica zagrebačkog sveučilišta, što će omogućiti časnicima da nastave raditi i nakon vojne karijere kao civilni vrhunski stručnjaci jer oni to i jesu', dodao je