NA RUBU PAMETI

Vladi je berba grožđa s prijateljima siva ekonomija!

18.03.2011 u 08:15

Bionic
Reading

Kućni popravci, uređenje okućnica, branje grožđa, dosad gotovo zabava, odsad siva ekonomija. Naime, ako su vam u tim poslovima pomagali prijatelji, mogu to činiti i dalje, ali samo ako ne žive na udaljenosti većoj od 500 metara! Tako se barem može iščitati iz novog paketa Vladinih mjera protiv sive ekonomije

Naime, gore spomenuto je tek dio zakona o zabrani i sprečavanju obavljanja neregistrirane djelatnosti koji je Vlada u četvrtak poslala u Sabor. Njime želi sankcionirati sivu ekonomiju pa se onima koji nemaju registriranu djelatnost dopušta samo rad za vlastite potrebe, a sve ostalo je nelojalna konkurencija gospodarstvu.

U zakonu Vlada definira da je susjedska pomoć 'obavljanje poslova među susjedima kada između njih postoji blizina prebivanja do 500 metara', ali ne kaže je li riječ o zračnoj liniji udaljenosti ili se do susjeda kojem netko želi pomoći kopnenim putem mora prijeći najviše 500 metara, izvještava Novi list. Tako ubuduće ljudi koji žive tisuću metara jedni od drugih više ne mogu računati na susjedsku pomoć kad su u pitanju popravci na njihovim nekretninama ili pokretninama.

Ne mogu im na taj način više pomagati ni njihovi prijatelji koji imaju registriranu djelatnost. Podrazumijeva se, naravno, da susjedska pomoć nije plaćena, inače će se tretirati kao siva ekonomija. Uz susjede koji nisu udaljeni više od 500 metara može se pomagati i obitelji: braći, sestrama, polubraći i polusestrama, njihovim potomcima, zaključno do četvrtog stupnja srodništva. Na pomoć mogu računati bračni drugovi, a izvanbračnom partneru može se pomoći samo uz uvjet da ta izvanbračna zajednica traje najmanje tri godine ili je u njoj rođeno zajedničko dijete.

No ako partneri žive u istom kućanstvu, onda trajanje te zajednice nije važno jer je za ljude koji žive u istom kućanstvu dopuštena obiteljska pomoć. Pomoć se može pomoći i bivšem supružniku, ali samo pod uvjetom da je dosuđeno i uzdržavanje.

One koji prekrše odredbe tog zakona, inspektori će, predlaže Vlada, kazniti novčanom kaznom od 20 do 50 tisuća kuna, kao da je riječ o registriranoj pravnoj osobi, odnosno poduzeću. Ako je riječ o fizičkoj osobi, odnosno pojedincu koji nema registriranu djelatnost, a pomaže susjedu udaljenom više od 500 metara ili prijatelju koji mu nije susjed, prijeti mu kazna od deset do 30 tisuća kuna.

Uz to, inspektor će o svemu obavijestiti Zavod za zapošljavanje pa se prekršitelj može nadati i brisanju iz registra nezaposlenih. 'Siva ekonomija u Hrvatskoj, prema nekim procjenama, iznosi 20-30-ak posto BDP-a i jedna je od ključnih boljki hrvatskog gospodarstva', istaknuo je ministar gospodarstva Đuro Popijač