OBNOVA DIJALOGA

Vlada odgovorila sindikatima i pobrojala što je sve napravila za prosvjetare u svom mandatu

  • Autor: Z. K.
  • Zadnja izmjena 13.10.2019 16:57
  • Objavljeno 13.10.2019 u 16:20
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

Glasnogovornik Vlade Marko Milić uputio je pisani odgovor prosvjetnim sindikatima koji su u štrajku i koji traže obnovu dijaloga

U odgovoru stoji da je ova Vlada otvorena za dijalog s predstavnicima svih sindikata. Ističe i da nitko u Vladi, osobito premijer, nije krivo informiran te da su brojke lako utvrdive, prenosi N1.

Nastavlja kako Vlada SDP-a u svom mandatu zaposlenima u obrazovanju nije povećavala osnovicu plaće, smanjila je koeficijente, ukinula je božićnicu i regres, smanjila prava za troškove prijevoza, visinu dnevnice, visinu osnovice za izračun jubilarnih nagrada.

Zatim nabraja što je sve ova Vlada napravila u svom mandatu:

- povećala osnovicu plaće za 587 kuna (11,5%), a plaće su dodatno rasle i temeljem tri kruga poreznih rasterećenja koje smo proveli

- vratila regres i božićnicu za javne i državne službe za što je osigurano 550 milijuna kuna godišnje (samo MZO otprilike 225 milijuna kuna)

- povećala prava za troškove prijevoza (na razini javnih službi ukupno povećanje od 150 milijuna kuna godišnje)

- povećala visinu dnevnice s 150 na 170, a potom nedavno i na 200 kn

- povećala visinu osnovice za izračun jubilarnih nagrada

- zaključila GKU-ove za osnovno i srednje obrazovanje te za sustav visokog obrazovanja i znanosti kojim su ugovorena nova prava (za što je osigurano 50 milijuna kuna na godišnjoj razini)

- samo u 2019. godini slijedom povećanja osnovice za 3+2% rebalansom za plaće osigurala otprilike 300 milijuna kuna, odnosno na godišnjoj razini otprilike 550 milijuna kn u sustavu znanosti i obrazovanja.

  • +21
  • +18

Štrajk učitelja i profesora u osnovnim i srednjim školama

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec/PIXSELL

"Time smo od početka mandata pokazali i da držimo do digniteta i statusa svih zaposlenih u sustavu obrazovanja. Osnovica plaće do današnjeg dana porasla je za 11,5 posto, a Vlada je paralelno s konsolidacijom javnih financija dizala plaće svim državnim i javnim službenicima. To je potvrda da vodimo i vodit ćemo i dalje politiku plaća na odgovoran, sistemski i cjelovit način, gledajući širu sliku.

Zahvaljujući zdravom gospodarskom rastu koji se više ne temelji na zaduženju budućih naraštaja, nego na poreznom rasterećenju, strukturnim reformama, povećanju ulaganja i boljem korištenju europskih fondova osigurali smo u tri godine rast plaća, povećanje minimalca i rast mirovina.

Argumentacija koju imamo prilike čuti proteklih dana o tome da je uslijed toga što je proračun u suficitu, kao i što je proces izrade proračuna za 2020. godinu u tijeku ujedno i prigoda za vršiti pritisak na vladajuće za dodatno podizanje plaće pored svih dosadašnjih i predviđenih budućih povećanja, duboko je pogrešna i promašena te bi Hrvatsku vratila u politiku zaduživanja, a to bi onda dovelo do ponovnog pada kreditnog rejtinga, rasta kamata i posljedično ugrozilo daljnje povećanje plaća u narednim godinama. Taj scenarij nije povoljan ni za koga, zato smo ponudili najviše što je trenutno moguće, a jamči daljni rast plaća.

Tijekom posljednjih sastanaka, svjesni važnosti učitelja i obrazovanja za budućnost Hrvatske, Vlada je sindikatima u obrazovanju, unatoč tome što je granski kolektivni ugovor i dalje na snazi, ponudila povećanje dodataka na plaću za dva posto od 1. listopada ove i 2 posto od prvog lipnja iduće godine te nastavak razgovora o daljnjim povećanjima u nadolazećem razdoblju.

Smatramo to razumnom ponudom u postojećim okolnostima te stoga ne razumijemo potrebu za vašom odlukom o prekidu dijaloga i pokretanju štrajka svega mjesec dana nakon početka školske godine", stoji u odgovoru Vlade sindikatima koji potpisuje glasnogovornik Vlade Marko Milić.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!