ČAČIĆ POTVRDIO

'Vjesnik je stekao sve uvjete za stečaj'

14.02.2012 u 16:16

Bionic
Reading

Da Vjesnik definitivno ide u stečaj potvrdio je u utorak poslijepodne i ministar gospodarstva i prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić. Najavio je kako će slično proći i druge tvrtke koje grcaju u dugovima

'Nažalost list Vjesnik s obzirom na razinu svoje zaduženosti i na prihod koji ostvaruju, stekli su se svi uvjeti za stečaj i Ministarstvo financija će u skladu sa zakonom postupiti. Uprava je to već trebala učiniti s obzirom na prezaduženost i nemogućnost poslovanja no to nije učinjeno', rekao je Čačić.

Prema podacima iz financijskog izvješća za prošlu godinu vidljivo je da je Vjesnik ostvario gubitak od čak 36,1 milijuna kuna, uz pad prodaje od 8,4 posto (sa 140,9 na 129,1 milijun kuna). Kratkoročne obveze koje čine najveći uteg poslovanju porasle su na 119 milijuna kuna, pri čemu se najveći dio odnosi na obveze prema financijskim institucijama (41,7 milijuna kuna) i dobavljačima (44,9 milijuna kuna). S druge strane vlastiti kapital iznosi svega 27 milijuna kuna što upućuje na ekstremnu prezaduženost tvrtke.  

Čačić kaže kako je desetine milijuna kuna utrošeno na 'list kojeg je vrlo, vrlo malo ljudi kupovalo'. Za sve krivi bivšu vladu koja je, kako kaže, iz političkih razloga spašavala Vjesnik i 'nemilice trošila novac građana'.

'Samo Narodne novine su utrošile preko 50 milijuna kuna i pod prijetnjom štrajka, kada su dovedene do razine gubitka zbog Vjesnika, taj je list vjesnik skinut s financiranja Narodnih novina. To se pokušavalo prikriti, da se politički financira odlukom vlade', pojasnio je.

Zaključuje kako je stvar jednostavna: svi parametri pokazuju da u skladu sa zakonom Ministarstvo financija mora proglasiti stečaj bez obzira na to koliko je potrošeno. Hoće li isti princip vrijediti i za ostale slučajeve, Čačić je znakovito kazao kako će se 'svagdje držati zakona'.