gospodarstvo u kolapsu

Više od 400 zaraženih u BiH, vlasti očekuju značajnu inozemnu pomoć

01.04.2020 u 11:06

Bionic
Reading

Novi 21 slučaj zaraze koronavirusom potvrđen je u Bosni i Hercegovini do srijede ujutro pa je ukupan broj zaraženih u toj zemlji sada blizu 450, dok istodobno pomoć tamošnjem gospodarstvu u kolapsu najavljuju MMF i druge međunarodne institucije

Četiri nova slučaja potvrđena su u Kliničkom centru u Sarajevu, gdje je testirano 67 uzoraka, dok su 17 pozitivnih nalaza utvrdili u Kliničkom centru u Banjoj Luci, gdje je testirano 157 uzoraka.

Od početka epidemije koronavirusa u BiH je do sada zabilježeno 13 smrtnih slučajeva koji se mogu povezati s bolešću COVID-19. Svi preminuli su osobe starije životne dobi koji su uz to bili kronični bolesnici.

U BiH je u utorak stigla pošiljka od 2500 testova za koronavirus koje je osigurala EU kroz paket hitne financijske potpore. U slučaju BiH on je vrijedan 7 milijuna eura, a podrazumijeva nabavku 80 respiratora, 7500 testova te 15 tisuća kompleta zaštitne opreme za medicinare.

Usporedno s borbom protiv koronavirusa vlasti u BiH su, kao i u drugim zemljama, suočene i s problemom kolapsa gospodarstva, koje je stalo zbog brojnih restriktivnih mjera uvedenih kako bi se zaustavilo širenje epidemije.

MMF i drugi priskaču upomoć bosanskom gospodarstvu

Predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u toj zemlji Andrew Jewell najavio je mogućnost da fond već u travnju odobri BiH 330 milijuna eura pomoći. Ranije je najavljeno kako će BiH sigurno dobiti za tu namjenu minimalno 165 milijuna eura u sklopu programa hitne pomoći pod nazivom "Rapid financing instrument", a MMF je procijenio kako je zbog aktualne krize moguće povećati limite koje za svaku zemlju predviđaju njihova pravila te udvostručiti financijsku potporu.

Kako je u razgovoru za Dnevni avaz od srijede kazao Jewell, izvršni direktori MMF bi trebali koncem travnja odlučiti o visini pomoći ako do sredine mjeseca iz Sarajeva stigne odgovarajući zahtjev za pomoć koja bi bila utrošena za zdravlje ljudi i ekonomsku stabilizaciju.

"Mislim kako postoji velika šansa, ako se limit poveća za 100 posto, da BiH dobije udvostručenu pomoć, a ako ograničenje ostane na 50 posto onda će dobiti sigurnih 165 milijuna eura", kazao je Jewell.

„Ubrzani financirajući instrument“ su pravila koja određuju koliko zemlja članica može posuditi od MMF-a i trenutno BiH može po toj osnovi dobiti 50 posto od svoje kvote, što znači 165 milijuna eura. Ali, kako je i pojasnio Andrew Jewell, moguće je pravila promijeniti i Izvršni odbor MMF tu opciju najozbiljnije razmatra.

Američki veleposlanik u BiH Eric Nelson i visoki predstavnik Valentin Inzko u utorak su potvrdili kako je tijekom konzultacija s državama-članicama Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira u BiH (PIC) potvrđeno da BiH uskoro može računati na značajnu pomoć ne samo MMF-a, nego i Europske komisije, Svjetske banke, USAID-a i UNDP-a.

„Iznenadit ćete se koliko velika će pomoć uskoro stići u BiH“, kazao je Inzko za lokalne medije.