SRAMOTNI PRITISCI

Vijeće Europe napalo Islamsku zajednicu u BiH

14.02.2012 u 14:15

Bionic
Reading

Voditeljica ureda Vijeća Europe za Bosnu i Hercegovinu Mary Ann Hennessey otvoreno je kritizirala Islamsku zajednicu u BiH zbog pritisaka na ministra obrazovanja sarajevske županije Emira Suljagića te, po njenoj ocjeni, netolerantnih i isključivih nastupa u raspravama o nastavi vjeronauka u javnim školama u toj zemlji, koje je on potaknuo

Potaknuta neopozivom ostavkom koju je ministar Suljagić podnio prošlog tjedna zbog prijetnji smrću koje su mu upućene, Hennessey je, u autorskom tekstu kojega je u utorak objavilo sarajevsko Oslobođenje, istaknula kako je u svemu tome nedvojbena i odgovornost Islamske zajednice koja se nikada nije ogradila od te vrste javnih prijetnji.

'Neshvatljivo je i sramota da se vjerske zajednice, u ovom slučaju posebno vodstvo Islamske zajednice u BiH, nikada nisu javno ogradile ili osudile ovu vrstu prijetnji i zastrašivanja kojima su ministar i njegova obitelj bili izloženi u ime religije', upozorila je voditeljica ureda Vijeća Europe za BiH.

Ministar Suljagić je ranije ovog mjeseca na kućnu adresu dobio prijeteće pismo u kojemu je bio puščani metak s porukom da se 'ostavi Allaha i njegove vjere jer će ga stići vjernička ruka'.

Suljagić je nakon toga podnio neopozivu ostavku konstatirajući, među ostalim, kako je do toga dovela i činjenica da se vjerske zajednice u BiH 'stavljaju iznad zakona u svakom pogledu'.

Islamska je zajednica ranije optuživala Suljagića za protumuslimansko djelovanje zbog nastojanja da u školski sustav uvede alternativne predmete za vjeronauk.

Uvođenje alternativnog predmeta, poput kulture religija, za IZ u BiH predstavljalo je pokušaj dovođenja u pitanje vjerskog identiteta Bošnjaka.

Komentirajući te rasprave Mary Ann Hennessey otvoreno je poduprla Suljagićeve reformske pokušaje.

'Ovakvo stajalište Islamske zajednice, koja javno provocira no ne prihvaća javno posljedice vlastita ponašanja i ne nastoji izliječiti trenutno nezdravi odnos između religije i politike u BiH, moralno diskvalificira IZ za bilo koju od uloga unutar sustava javnog obrazovanja', ocjena je voditeljice ureda Vijeća Europe u BiH.

Ona je također podsjetila kako bi obrazovni sustavi morali doprinositi jačanju vrijednosti kakve promovira europska demokracija uključujući tu eliminiranje svake vrste diskriminacije na čemu je, po njenoj ocjeni, radio upravo Suljagić.

Mary Ann Hennessey ocjenjuje kako bi Suljagićev reformistički primjer trebali slijediti i drugi te se založila da mu županijska vlada dade potporu kako bi mogao nastaviti započeti posao.

Ministru Suljagiću od trenutka podnošenja ostavke potporu su dale brojne nevladine udruge, ali i sindikati i stručne organizacije zaposlenih u obrazovanju.

Vlada Sarajevske županije o cijelom se slučaju još nije očitovala, a konačnu odluku o prihvaćanju ili odbijanju ostavke na temelju njene preporuke donosi županijska skupština.