AK-203

[VIDEO] U Indiji će sklapati nove verzije kalašnjikova za borbu protiv maoista

12.02.2020 u 23:24

Bionic
Reading

Ove godine u Indiji bi trebala započeti serijska proizvodnja automatske puške AK-203, značajno modificirane verzije modela AK-103 koji proizvodi ruski koncern Kalašnjikov

Vijest o rusko-indijskoj suradnji priopćili su agenciji TASS predstavnici Federalne službe za vojno-tehničku suradnju Ruske Federacije (FSTVS) tijekom Međunarodnog sajma naoružanja i vojne tehnike DefExpo 2020, ovih dana održanog u Lahknau u indijskoj državi Uttar Pradesh.

'Prema ugovoru s indijskim ministarstvom obrane, predviđena je proizvodnja 650.000 komada automatskih pušaka, a vjerujemo kako će do kraja godine biti proizveden prvi kontingent suvremenog pješačkog naoružanja', ističe se u informativnoj službi FSTVS-a, prenosi portal Russia Beyond the Headlines.

Automatska puška AK-103 predstavlja izvoznu verziju puške AK-74M, izrađene primjenom novih materijala i tehnologije. Prema dostupnim specifikacijama, ciljnički daljinomjer obilježen je na 1000 metara, kundak i prednji rukohvat napravljeni su od prepoznatljive crne plastike otporne na udarce, dok su metalni dijelovi zaštićeni od korozije.

Kalašnjikov AK 203 - potencijalno nova jurišna puška indijske vojske Izvor: Društvene mreže / Autor: Kalashnikov Group

Spremnik ima standardno punjenje od 30 metaka kalibra 7,62X39 milimetara, brzina paljbe je 600 metaka u sekundi, a početna brzina zrna je 715 metara u sekundi. Puška je teška 3,62 kilograma, a predviđena je i za prihvat podcijevnog bacača granata.

Oružje koje će se sklapati u Indiji ima vidljivo poboljšanje na tijelu puške, koje će osigurati još veću ergonomiju, a nova rješenja omogućit će strijelcu širi izbor dodatne taktičke opreme. Konstruktori ukazuju i na podesiv teleskopski kundak, prozirni okvir, anatomski oblikovani rukohvat te poboljšan razbijač plamena na ustima cijevi.

Kalašnjikov AK 203 - nova jurišna puška indijskih snaga Izvor: Društvene mreže / Autor: Kalashnikov Group

Prema planovima, indijska vojska trebala bi koristiti AK-203 u borbi protiv 9000 lijevih ekstremističkih skupina maoista iz Indijske komunističke partije, čiji je cilj ratom svrgnuti indijsku vladu. Raniju verziju puške koriste indijski mornarički specijalci MARCOS, ali i desantne postrojbe Saudijske Arabije, u kojoj se također po licenci proizvodi ta puška. U svojem naoružanju imaju je i iranske, etiopijske, pakistanske, namibijske, venezuelske i ruske snage.