VELIKI KALIBRI

[VIDEO] Rusi testiraju nove topničke granate kojima će raketni pogon udvostručiti domet

09.01.2018 u 06:43

Bionic
Reading

Najnovija topnička granata koja se trenutno testira u Rusiji za dva će puta povećati efektivni domet samohodnog i vučnog topničkog oruđa

Kako piše portal Russia Beyond the Headlines, granata s uvećanim dometom proizvodit će se u dvije varijante, i to najvjerojatnije u kalibru 152 milimetra.

Granata će biti kompatibilna sa samohodnim haubicama 2S35 Koalicija-SV, ali i s postojećim samohodnim haubicama koje se nalaze u operativnoj uporabi ruske vojske Msta-S i vučnim haubicama Msta-B.

Prema pojedinim izvorima, druga varijanta razvoja streljiva s uvećanim dometom bit će u još većem kalibru. Po svemu sudeći, radi se o kalibru 203 mm. Ovakvo streljivo će biti kompatibilno s ruskim teškim haubicama 2S7 Pion i 2S7M Malka koje mogu ispaljivati i granate s nuklearnim bojevim glavama.

Maksimalni domet ove granate će iznositi 70 i više kilometara. Taj respektabilni domet će se postići pomoću raketnog motora koji će biti postavljen u donjoj ili gornjoj sekciji projektila.

Samohodna haubica 2S35 Koalicija-SV Izvor: Wikimedia Commons / Autor: Wikimedia Commons

Naime nakon što projektil napusti haubičku cijev te dostigne određenu visinu i brzinu dolazi do paljenja raketnog motora, što dodatno povećava njegovu brzinu na putanji i stabilnost samog projektila.

Ruska samohodna haubica 2S35 Koalicija SV Izvor: Društvene mreže / Autor: Arlikonter

Jedan od najvećih problema koji se javlja na ovako velikim udaljenostima je preciznost projektila, koji treba pogoditi cilj s minimalnim odstupanjem. Stručnjaci smatraju da će se ovaj problem uspješno riješiti integracijom posebnih modula u upravljački blok projektila, a koji su povezani sa satelitima.