NATO-PRIORITETI

Litavci dobili pancer-haubice ranije, Hrvatska na svoje još čeka

04.07.2016 u 11:35

Bionic
Reading

Litavske oružane snage preuzele su prije nekoliko dana dvije haubice njemačke proizvodnje PzH2000 155mm, kupljene od njemačke vojske, dok istovremeno naša vojska još uvijek nije preuzela ni jednu haubicu u svoj sastav, iako je ugovor o kupnji potpisan još u prosincu pretprošle godine, odnosno godinu dana prije ugovora za isporuku haubica Litvi

Kako piše portal defender.hr, litavska vojska preuzela je haubice koje su uključene u sastav topničke bojne General Romualdas Giedraitis u sklopu brigade mehaniziranog pješaštva Iron Wolf stacionirane u Rukli te su to prvi primjerci haubica od ukupno 16 kupljenih temeljem ugovora sklopljenog početkom rujna prošle godine između njemačke i litavske vojske za borbenu namjenu, dok je još pet haubica kupljeno za pričuvne dijelove i obuku.

Pored haubica, litavske oružane snage kupile su 26 oklopnih zapovjednih vozila i šest tenkova za izvlačenje BPZ2, dakle ukupno 53 komada hardvera uzimajući u obzir i haubice. Prvi hici iz haubica, dodaje portal, bit će ispaljeni za nekoliko mjeseci tijekom vježbe 'Flaming Thunder'.

Njemačka strana je već obučila Litavce za održavanje haubica, kao i posade koje će njima operirati te osoblje za planiranje operacija koji će, pak, usvojena znanja i vještine rukovanja prenijeti na ostale litavske vojnike.

Podsjetimo, OSRH još uvijek nije preuzeo ni jednu haubicu u svoj sastav, premda je ugovor s Nijemcima potpisan u prosincu 2014. godine. Ukupna vrijednost ugovora je 41 milijun eura. Od tog iznosa, 12 milijuna eura je vrijednost haubica, a ostala sredstva namijenjena su za njihovu modernizaciju, obuku posada, opremanje i slično.

Tim ugovorom osigurana je nabava 12 operativnih haubica PzH 2000 za potrebe opremanja Oružanih snaga RH čime bi se zadovoljile potrebe naše vojske za modernizacijom i opremanjem Hrvatske kopnene vojske suvremenim samohodnim topničkim oružjem s mogućnošću pružanja indirektne vatrene potpore i uporabe precizno vođenog streljiva, a time će se ispuniti i jedan od preuzetih Ciljeva sposobnosti NATO-a.

Radi se, naime, o haubicama koje su postale višak u njemačkim oružanim snagama zbog reorganizacije i smanjenja broja topničkih postrojbi, dva primjerka mogla su se vidjeti tijekom prošlogodišnjeg mimohoda povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja

Haubica PzH 2000 spada u strateško naoružanje. Riječ je o samovoznom topničkom oružju velike vatrene moći. Top haubice ima kalibar od 155 mm i duljinu cijevi od 52 kalibra te veliku mobilnost sustava i mogućnost ostvarivanja simultanog udara s pet projektila u manje od dvije sekunde. Domet haubice je 40-ak kilometara.

Planira se da bi prve modernizirane haubice u Hrvatsku trebale stići u drugoj polovici sljedeće godine, a prema dugoročnom planu razvoja Oružanih snaga, svih 12 haubica trebalo bi biti uvedeno u Oružane snage i postati operativno do 2019. godine.