SABER STRIKE-18

[VIDEO] Hrvatski vojnici vježbom ohrabruju baltičke države koje strahuju od moguće ruske invazije

05.06.2018 u 22:29

Bionic
Reading

Svečanom ceremonijom postrojavanja dijela postrojbi u glavnom litvanskom gradu Vilniusu prošle nedjelje označen je službeni početak vježbe Saber Strike-18, u kojoj sudjeluju i pripadnici Hrvatske vojske koji se u sklopu NATO-ve aktivnosti ojačane prednje prisutnosti nalaze u Litvi i Poljskoj

Saber Strike-18 godišnja je vježba koja se ove godine osmi put provodi pod vodstvom Zapovjedništva američke vojske za Europu, a cilj joj je podizanje borbene spremnosti i interoperabilnosti savezničkih snaga te provjera sposobnosti brzog razmještaja združenih NATO-vih snaga vrlo visoke spremnosti.

Ova intergranska NATO-va vježba provodi se do 15. lipnja na teritoriju četiri države: Estonije, Latvije, Litve i Poljske, a u provedbi sudjeluje više od 18.000 pripadnika oružanih snaga iz 19 zemalja: Češke, Danske, Estonije, Finske, Francuske, Hrvatske, Italije, Kanade, Latvije, Litve, Makedonije, Nizozemske, Norveške, Njemačke, Poljske, Rumunjske, Španjolske, Velike Britanije, SAD-a te NATO-ve strukture.

U provedbi vježbe angažirane su i NATO-ve snage ojačane prednje prisutnosti, kao i NATO-va zapovjedna struktura kroz NATO Force Integration Units (NFIUs) razmještene na području ove četiri države, dok je zapovijedanje dodijeljeno Multinacionalnom korpusu Sjeveroistok u Poljskoj.

Vježba Saber Strike-18 Izvor: Licencirane fotografije / Autor: OSRH / 1. HRVCON-a eFPBG-D

Prema priopćenju Pentagona, u vježbama sudjeluje čak 5000 američkih vojnika, dok u sjedištu NATO-a ističu kako ovako velik broj vojnika, jedan od najvećih u Europi za američke snage od kraja Hladnog rata, ima cilj ohrabriti europske zemlje saveznice Washingtona na istoku, zabrinute zbog čestih ruskih manevara blizu njihovih granica i zbog ukrajinskog sukoba.

Podsjetimo, SAD i NATO su ojačali svoju nazočnost u Poljskoj i drugim zemljama na istočnom krilu saveza nakon ruske aneksije Krima i podrške separatistima u istočnoj Ukrajini.

Američka vojska je, inače, u svibnju prošle godine uspostavila novo zapovjedništvo u Poljskoj, odakle upravlja sa 6000 vojnika raspoređenih u okviru operacija NATO-a i SAD-a u regiji.

Radi učvršćivanja svojih vojnih veza s Washingtonom, Poljska je u ožujku potpisala ugovor o kupnji američkog proturaketnog sustava Patriot za 4,75 milijardi dolara.

Vježba se održava u četiri baltičke zemlje Izvor: Društvene mreže / Autor: Gung Ho Vids

Rusija je, očekivano, osudila planove za raspoređivanje tog sustava u Poljskoj i Rumunjskoj, navodeći kako se time krši stari ugovor iz 1987. godine.

>>> Poljaci Amerikancima: Platit ćemo vam 2 milijarde dolara, samo nas zaštitite od Rusa!

Pored toga, nedavno se pojavila informacija kako Varšava želi američku zaštitu od eventualnog napada Rusije te kako je za to spremna platiti dvije milijarde dolara. Prema prijedlogu poljskog ministarstva, Varšava želi ponuditi Washingtonu novac kako bi se na poljskom teritoriju našla stalna američka vojna baza. Ta je najava odmah izazvala reakciju Moskve koja je ocijenila da takvo raspoređivanje ni u kojem slučaju ne doprinosi sigurnosti i stabilnosti na Starom kontinentu.