NUDE IM VOJNU BAZU

Poljaci Amerikancima: Platit ćemo vam 2 milijarde dolara, samo nas zaštitite od Rusa!

28.05.2018 u 20:49

Bionic
Reading

Poljska je izrazila želju za izravnom američkom zaštitom u slučaju mogućeg ruskog napada te je za nju spremna platiti dvije milijarde dolara

Prema prijedlogu poljskog ministarstva obrane, Varšava je spremna platiti Washingtonu do dvije milijarde dolara ukoliko bi Pentagon u Poljskoj postavio stalnu američku vojnu bazu.

'Prijedlog ukazuje na očiglednu i nedvosmislenu potrebu za stalnim raspoređivanjem jedne američke divizije u Poljskoj. U slučaju da Washington prihvati poljsku ponudu, Varšava bi morala osigurati logističku podršku koja se procjenjuje na gotovo dvije milijarde dolara', stoji u dokumentu koji prenosi ugledni Politico.

'Poljska je spremna podijeliti breme rashoda za obranu i rješenje učiniti mnogo isplativijim za američku vladu te pritom umanjiti moguće brige u Kongresu', stoji u dokumentu.

Ponuda Varšave, ističe Politico, odražava dugogodišnju poljsku želju da izgradi što tješnje sigurnosne odnose sa Sjedinjenim Državama, a ta želja potječe još od poljskog ulaska u NATO 1999. godine, ali je sada pojačana zbog ruske aneksije Krima prije četiri godine i agresivnog položaja prema tom savezu. Inače, poljska inicijativa stiže nešto ususret predstojećem samitu NATO-a u Bruxellesu.

>>> Vojni biskup Jure Bogdan posjetio hrvatske vojnike u Poljskoj i Litvi

Prema analizama Politica, poljska inicijativa će zasigurno uznemiriti Rusiju, dok će istovremeno europski saveznici poput Njemačke i Italije, koji žele poboljšati odnose s Moskvom, biti poprilično sumnjičavi prema njoj. Valja napomenuti kako je upravo Poljska domaćin povećanog broja američke vojske i postrojbi NATO-a stacioniranih u toj zemlji na rotacijskoj osnovi.

Također valja podsjetiti kako administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa kod svojih europskih saveznica inzistira na povećanju obrambenog budžeta do dva posto ukupnog BDP-a, s tim da je Poljska američke zahtjeve o povećanju izdvajanja već ispunila.

  • +16
Ispraćaj 2. hrvatskog kontingenta u Poljsku Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorović

Iz ureda za odnose s javnošću poljskog ministarstva obrane ističu kako je želja za većom nazočnošću američke vojske na teritoriju Poljske dokumentirana kroz 'Prijedlog za trajnu nazočnost SAD-a u Poljskoj' te kako se radi o javnom dokumentu.

>>> Članice NATO-a povećavaju svoje obrambene proračune, ali većina ih je i dalje ispod dva posto BDP-a

Taj dokument sadrži informacije o predloženim lokacijama vojnih baza, bolnica i škola, pa čak i teretane za obitelji pripadnika američkog vojnog kontingenta, a sam je prijedlog već poslan u Bijelu kuću i američki Kongres.

  • +19
Ispraćaj 1. hrvatskog kontingenta u Poljsku Izvor: Cropix / Autor: Željko Hajdinjak

Prema navodima Dominika Smyrgale, nekadašnjeg zamjenika ministra obrane Antonina Macierewicza, poljski prijedlog datira od prošle godine, a na njegovoj skici radili su visoki vojni dužnosnici i časnici.

No poljsko ministarstvo obrane potvrdilo je kako je prijedlog poslan Washingtonu prije konzultacija s ministarstvom vanjskih poslova te bez znanja predsjednika Andrzeja Dude, istovremeno vrhovnog zapovjednika vojske.