ANAKONDA 16

NATO vježba: Hrvatski vojnici u Poljskoj pokazuju mišiće Putinu

08.06.2016 u 21:05

Bionic
Reading

Hrvatski kontigent započeo je danas vježbe u sklopu međunarodne vojne vježbe 'Anakonda 16' koja je se održava u Poljskoj do 17. lipnja. Serija vježbi Anakonda u naravi je poljska nacionalna vježba koja se provodi svake dvije godine, a ove godine to je i najveća vježba Američkih snaga u Europi te najveća združena vježba u zadnjih nekoliko godina na kojoj će sudjelovati više od 31000 vojnika. Hrvatski vojnici, njih 130, vježbe provode u mjestu Żagań u pokrajini Šleskoj u kojoj sudjeluje 3200 vojnika

Pored naših vojnika, na vojnoj vježbi na poligonu u Żagańu sudjeluje 1300 španjolskih, 600 britanskih, 400 američkih, po dvadeset litvanskih i slovenskih te 15 turskih vojnika.

Kasnije ovog tjedna, multinacionalnim snagama na poligonu pridružit će se 800 poljskih vojnika iz 10. Oklopno-konjičke brigade te 70 njih iz 34. Oklopno-konjičke brigade. U vježbama će se koristiti ukupno 500 vozila, među kojima su šest borbenih helikoptera Apache, tenkovi Abrams i Leopard, oklopna vozila M2 Bradley i BWP-1 te samovozni protuzrakoplovni topovi ZSU-23-4 i samohodne haubice 2S1 Gozdik.

Prije samog početka združene vježbe sudionicima se obratio brigadni general Maciej Jabłoański, zapovjednik 10. Oklopno-konjičke brigade, koji je pozdravio pripadnike sedam vojski koje sudjeluju u vježbama na poligonu Żagań.

'Uvjeravam vas kako će pokazati svu našu sposobnost, spremnost i suradnju s američkim, britanskim, hrvatskim, španjolskim, litvanskim, slovenskim i turskim partnerima kako bi izveli zajedničke akcije koje će potvrditi našu spremnost na odgovore koje od nas zahtijevaju suvremene bojišnice', riječi su kojima se brigadni general obratio sudionicima vježbe.

Jedan od glavnih ciljeva vježbe 'Anakonda 16' je provjera sposobnosti, spremnosti i interoperabilnosti poljskih oružanih snaga s partnerskim i savezničkim snagama tijekom provođenja velikih obrambenih vojnih operacija, a na vježbi se testiraju procedure isključivo obrambenog karaktera.

Sudjelovanjem u međunarodnoj vojnoj vježbi 'Anakonda 16', Oružane snage RH za cilj imaju dodatno unaprijediti interoperabilnost, uvježbavati izmještanje snaga, razvijati sposobnost provođenja operacija visokog intenziteta u združenom multinacionalnom okružju, pri čemu posebnu važnost ima djelovanje manevarskih snaga i provjera kompatibilnosti sustava veze.