ZIMSKE 'RADOSTI'

Veliku Britaniju zahvatio novi val hladnoće

17.12.2010 u 15:20

Bionic
Reading

Novi, drugi val hladnoće zahvatio je u petak Veliku Britaniju, uz obilan snijeg koji je otežao cestovni, željeznički i zračni promet, prenose agencije

Zračni promet u potpunosti je zatvoren u zračnoj luci u Belfastu, a uprava Eurostara je izvijestila da će zbog loših meteoroloških uvjeta vlakovi tunelom La Mancheom voziti smanjenom brzinom i uz kašnjenja od oko pola sata.

U petak je u Wellesu bilo zatvoreno više od 700 škola, u Škotskoj oko 200, a u sjevernoj Irskoj 600. U Škotskoj i sjevernoj Irskoj palo je oko 10 do 15 centimetara snijega, a u Wellesu desetak. Na jugozapadu Engleske palo ga je između dva i pet centimetara.

Prvi val hladnoće, koji je zemlju zahvatio u početku prosinca, stajao je mjesta škotskoga ministra prometa, kojemu su predbacili nepripremljenost na loše vremenske uvjete.

Drugi bi val hladnoće mogao otežati opskrbu gorivom, osobito kad je riječ o seoskim područjima. Državni tajnik za energetiku Charles Hendry u četvrtak je pred zastupnicima rekao da će opskrba gorivom nekih seoskih područja gorivom kasniti tri do četiri tjedna.

'Svjesni smo toga da bi snijeg mogao padati sve do Božića, a stanje bi moglo postati vrlo ozbiljno', rekao je Hendry, dodavši da će britanske vlasti čitavo vrijeme nadzirati cijene goriva, koje naglo rastu.